Yeni Şirketler

Çılgın ihtiyarlar 2B'ye karşı

TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca ve Muazzez İlmiye Çığ, 2B ile ilgili maddelerin hukuk sisteminden çıkarılmasını istedi.

Kendilerine `Çılgın İhtiyarlar' adını veren TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca ile Sümerolog Dr. Muazzez İlmiye Çığ, şimdi de 2B Yasası'na karşı savaş başlattı.
Karaca ve Çığ, Cumhurbaşkanı Sezer döneminde veto edilerek Meclis'e iade edilen, orman vasfını kaybetmiş arazileri imara açmayı öngören 2B Yasası'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasını eleştirirken, durumu, "kangren olmuş" bir olay olarak değerlendirdiler.
2B'nin uzun süredir gündemde olduğunu belirten Karaca, "Eski Cumhurbaşkanı Sezer'in vetosundan sonra konu gündemden kalktı sanmıştım. Şimdi bugün alınan bu kararlardan anlıyorum ki bundan kolay kolay vazgeçmeyecekler" dedi.
Ustalık ve maharetle yeni bir yasa çıkarıldığını belirten Karaca, şunları söyledi: "Evvela topraklar hazineye mal edilecek. Hazine de satacak. Fakat buna itiraz bakımından bir imkan da vermiyorlar. 2B olayı kangren olmuş bir olay. Bunun hallolması lazım. Öyle ki bir daha buna kimse cesaret edememeli. Bugün cezalandırma yerine mükafatlandırma yapılıyor. Ormana siteler kuruyorsun. Bu cezalandırılmıyor hak sahibi yapılıyor. Devletin topraklarına tecavüz ödüllendiriliyor."
2B olarak adlandırılan yaklaşık 485 bin hektar orman arazisi devlet eliyle orman dışına çıkarıldığını söyleyen Karaca, "Bu alanların yaklaşık 60 bin hektarı yerleşim alanına dönüşmüş. Kalanın yaklaşık 110 bin hektarı mera, 300 bin hektarı tarım arazisi ve diğer geri kalanı da çeşitli şekillerde kullanılıyor" dedi.

Çözüm önerileri
TEMA'nın konuyla ilgili olarak hazırladığı ve bakanlığa da sunduğu bir çözüm önerisi bulunduğunu anlatan Karaca, şöyle anlattı:
"Çözüm için temel anlayış, işgali hukukileştirmek değil, ormanları korumak olmalı. Önce 2B oluşumu durdurulmalı, bu konuyla ilgili maddeler hukuk sistemimizden çıkarılmalı. Funda ve makiliklerin orman dışına çıkarılmasına ilişkin düzenlemeler tamamen yürürlülükten kaldırılmalı. Ormanların Anayasa'mızdaki mevcut "Devletçe işletilir" düzenlemesi yerine, hiçbir şekilde "işlettirilir" değişikliği yapılmamalı."

`Vekiller isyan etmiyor'
Muazzez İlmiye Çığ da, milletvekillerinin bu tip kararlara hiç isyan etmediklerini hatırlatarak, "Ben bu duruma çok üzülüyorum. Acı bir durum. Yabancılara sürekli arazi satılıyor. Avrupa'da bir yabancı ev alabiliyor ama arsasını alamıyor. Biz devletin malını har vurup harman savuruyoruz. Kilometrelerce arazi, orman satıyoruz. Bütün topraklarımız elden gidiyor" dedi.



1.3 milyon imza
TEMA Vakfı olarak herkesi, gerek bireysel olarak ve gerekse dahil olduğumuz demokratik kitle örgütleri ve gönüllü kuruluşları harekete geçirerek ormanlara sahip çıkmaya çağırdıklarını söyleyen Karaca, `2B Arazileri Satılmasın' konulu bir imza kampanyası başlattıklarını belirtti.
TEMA, 1 milyon 304 bin 609 kişiye ulaşan internetteki kampanyada şu ifadelere yer veriyor:
"Başımız dertte. Dünya ısınıyor, iklimler değişiyor, afetlerin sayısı ve şiddeti artmaya devam ediyor. Dünyamız çölleşmeye, açlığa, susuzluğa doğru giderken doğal dengeler bozulurken çözüm, yeşil örtüyü korumak ve genişletmektir. Ama biz ne yapıyoruz? Nefes almamızı sağlayan ormanlarımızı korumamız gerekirken sözde `yasal' yollardan satmaya çalışıyoruz. Ormanlarımız satılık değildir.
2B orman arazilerinin satışına geleceğimiz ve çocuklarımız için hayır diyoruz.
Ormanlarımızın satılmaması hep orman kalması için; aşağıda imzası bulunan biz Ülke Gönüllüleri, başta TBMM Başkanımız, Başbakanımız ile Çevre ve Orman Bakanı olmak üzere yüce Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bütün üyelerinden, 2B orman arazilerinin satılmamasını ve tekrar 2B'lerin yaşanmaması için gereken önlemleri almalarını istiyoruz'."

Milliyet