09 / 01 / 2025

çılgın Proje, Kayseri'ye deniz getirmek mi

çılgın Proje, Kayseri'ye deniz getirmek mi

Reha Muhtar, Vatan Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde, Yoksa çılgın Proje, Anadolu'nun ortasından kanal açıp, Kayseri'ye deniz getirmek mi..' başlıklı yazıyı kaleme aldı



Yoksa çılgın Proje, Anadolu'nun ortasından kanal açıp, Kayseri'ye deniz getirmek mi..

Tayyip Erdoğan, birkaç ay önce Hıncal Uluç ‘a “çılgın bir projeden söz etmişti ” ya...

Hani Hıncal Uluç da “Bunu düşünmek isteseniz bile düşünemezsiniz... Hayallerinizi aşar... ” mealinde sözler söylemişti ya...

O gün bugün “Nedir bu çılgın proje ” diye onlarca haber çıktı...

Dün bazı gazetecilere “İşte Tayyip Erdoğan 'ın çılgın Projesi ” diye bir mail gönderildi...

“çılgın Proje ”ye göre, Karadeniz 'de Samsun 'dan, Akdeniz 'de Yumurtalık 'a bir denizyolu tüneli açılması düşünülüyordu... ”

***

“Anadolu 'nun ortasından bir su kanalı ” geçirip iki orta büyüklükte gemiyi deniz tünelinden geçirmeyi düşünmek, fıkra gibi de gelebilir...

Böyle bir projeye hangi teknik donanım yeter, hangi bütçenin hangi parası bunu karşılar, bunlar şaka gibi sorular...

Geçenlerde Osmanlı döneminde Sakarya Nehri kullanılarak Karadeniz 'den Marmara 'ya 150 kilometrelik bir kanal yapılmasının düşünüldüğü söylenmişti...

Acaba bunu söyleyen Bakan 'ın aklında Samsun 'dan Yumurtalık 'a uzanacak 500 kilometrelik deniz yolu tüneli mi vardı..

Başbakan çılgın projeden söz edince, birileri şaka mı yapıyorlar bilmem, ama bu şaka değil gerçekse “Kayseri denize kavuşuyor... Anadolu yarımadasını bir kanal kuzeyden güneye kesiyor... ”

İyisi mi siz en azından hayallerinizi genişletmek için, gönderilen maile bir bakın...

Sonra bekleyelim kim ne ses verecek diye..

Tayyip Erdoğan 'ın çılgın Projesi:

KARADENİZ-AKDENİZ DENİZYOLU TÜNELİ

Başbakan Erdoğan 'ın, Türkiye Cumhuriyeti 'nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına yetiştirilmesi amacıyla başlattığı ve hazırlıkları çok gizli yürütülen ‘çılgın Proje 'nin, Samsun 'dan Yumurtalık 'a kadar 500 kilometre uzunluğunda bir denizyolu tüneli olduğu ortaya çıktı.

Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli 'nin yaklaşık 1 yıldır çok gizli yürütülen proje çalışmaları için  Ankara  'da 33 mühendisten oluşan bir mühendisler grubu oluşturuldu.

Proje ekibinde, jeoloji, inşaat, gemi, elektrik-elektronik, maden, petrol ve kimya mühendisleri görev alıyor.

CUMHURİYETİN 100. YILI ANISINA

Karadeniz 'i Anadolu 'nun tam ortasından ve 1000 metre derinlikten geçecek tünelle Akdeniz 'e doğrudan bağlayacak tünel, Türkiye Cumhuriyeti 'nin 100. yılı için bir prestij projesi olarak öngörülüyor.

Böylesi büyük bir projenin, Türkiye 'ye dünya genelinde çok büyük bir prestij sağlayacağı hesaplanıyor.

Başbakan Erdoğan 'ın, Karadeniz-Akdeniz Tüneli Projesiyle, Türkiye 'ye yeni ve uzak bir ufuk kazandırmak istediği belirtiliyor.

Samsun 'un 15 km. doğusundan başlayacak Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli, Anadolu 'yu tam ortasından ve kuzey-güney ekseninde keserek, Kayseri 'nin yaklaşık 50 km. doğusundan geçtikten sonra,  Adana  'nın Yumurtalık ilçesinde Akdeniz 'e kavuşacak.

DEVASA BOYUTLAR

Uzunluğu 500 km. olacak tünel, orta büyüklükte 2 geminin karşılıklı geçişine imkan tanıyacak şekilde, 80 metre olarak planlandı.

Tünelin su yüzeyinden derinliği 22 metre, su yüzeyinden yüksekliği ise 18 metre olacak.

Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli, Anadolu 'nun altından geçerken, yeryüzünden 1400 metreye kadar derinliğe ulaşacak.

Derinlikten dolayı, tünelin geçtiği güzergahta çok sayıda değerli maden, kömür, kaynak suyu, termal su, doğalgaz ve hatta petrol kaynaklarına rastlanması bekleniyor.

Tünelin açılmasıyla, henüz keşfedilmemiş bu doğal kaynakların da Türkiye ekonomisine kazandırılması hedefleniyor.

YÜZER KAZICILAR:

Mühendisler, dünyada ilk defa böylesine devasa bir tünel kazısının planlandığını, dolayısıyla çok farklı kazı tekniklerinin kullanılması gerektiği üzerinde duruyor.

Kazının, bu amaçla özel olarak inşa edilecek platform-gemiler üzerine monte edilecek dev kazıcılarla yapılması, kazılan toprak, kaya ve madenlerin taşıyıcı bantlar yardımıyla, platformu takip eden gemilere yüklenmesi ve böylelikle nakledilmesi üzerinde duruluyor.

500 kilometre uzunluğundaki tünelin daha kısa süre içinde kazılabilmesi için, inşaatın Samsun ve Yumurtalık 'tan iki yönlü olarak başlatılması söz konusu.

ZENGİN MADENLER:

Kazı sırasında çıkarılacak milyarlarca tonluk toprak ve kaya hafriyatının, özellikle Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında inşa edilen ve edilecek sahil yolları için dolgu amaçlı kullanılması planlanıyor.

Ayrıca bu hafriyatın, başta Hollanda olmak üzere deniz dolgusu için toprak ve kayaya ihtiyacı olan ülkelere ihraç edilmesi de sözkonusu olabilecek.

Ayrıca, kazı sırasında elde edilecek maden ve kömür gibi unsurların ticari olarak değerlendirilmesi yanında, muhtemel organik maddelerin de tarımsal gübre amaçlı kullanılabileceği öngörülüyor.

KAYSERİ 'YE DENİZ

Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli 'nin inşasıyla, Boğazlardaki gemi ve tanker trafiğinin önemli ölçüde azaltılması sağlanacak.

Orta Anadolu 'nun doğusundan geçecek tünel, bir anlamda Kayseri 'ye deniz de getirmiş olacak.

Tünelin geçtiği güzergah boyuna, biri Kayseri yakınlarında olmak üzere, 3 veya 4 noktadan dikey tünel açılarak, bu asansör tünellerin Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli 'ne kavuştuğu noktalara birer liman kurulması planlanıyor.

Böylece Orta Anadolu, deniz yoluyla taşımacılık imkanına kavuşmuş olacak.

Mühendisler, tünel limanlarına dikey asansörlerle yolcu ve yük taşıması yapılabileceği gibi, eğimli tünellerle karayolu bağlantısı da yapılabileceği düşüncesiyle seçenekli projeler üzerinde çalışıyor.

KENTLERE YENİ SU KAYNAKLARI

Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli 'nin açılmasıyla ortaya çıkacak yeni temiz su kaynaklarının, güzergah yakınlarındaki şehir ve kasabaların su ihtiyacını karşılanmasında kullanılması öngörülüyor.

Ayrıca tünel hattının, petrol ve gaz borularının geçişi için de kullanılabileceği üzerinde duruluyor.

AçIKLAMA SEçİMDEN ÖNCE

Başbakan Recep Tayip Erdoğan 'ın talimatıyla proje çalışmaları çok gizli yürütülen Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli Projesinin, 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde yine Başbakan tarafından açıklanacağı belirtiliyor.

Projenin kamuoyuna açıklandıktan sonra yaklaşık 1 yıl boyunca her bakımdan tartışılması ve gelen eleştiriler dikkate alınarak gerekli revizyonlar yapıldıktan sonra, 2012 sonbaharında inşaat çalışmalarına başlanması öngörülüyor.

Bu arada geçecek 1 yıllık zaman dilimi içinde başta MTA olmak üzere ilgili kamu kurumlarının zemin etüdü ve jeofizik inceleme çalışmalarını yürütmesi planlanıyor.

Tünelin açılışı için Cumhuriyetin 100. Kuruluş Yıldönümü olan 2023 yılı hedeflenirken, uzmanlar böylesine bir tünelin 11-12 yıl içinde tamamlanmasının mümkün olmadığı görüşünü dile getiriyor.
Vatan/Reha MUHTAR


Geri Dön