Çiller ailesinin Kilyos’taki arazisi için yeni plan hazırlandı!
Çiller ailesinin yönetimde olduğu sırada Marsan Holding’e ait olan Kilyos’ta doğal sit alanında kalan 30 dönümlük araziyi otel imarına açan planlar iptal edilmişti. Bakanlık alan için yeni bir plan hazırladı ve askıya çıkardı. İşte detaylar... Ş
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 21 Mayıs 2020 tarihinde eski başbakanlardan Tansu Çiller'in oğlu Berk Uçuran Çiller'in yönetiminde olduğu sırada Marsan Marmara Holding A.Ş.'ye ait Sarıyer Kilyos'taki yaklaşık 30 bin metrekare büyüklüğe sahip arazinin imar planı değiştirilmişti.
Plan değişikliği ile konut alanı, otel yapılacak şekilde düzenlenirken, 4 bin 586 metrekare olan inşaat alanı da 5 misli arttırılmış ve 24 bin metrekare olarak değiştirildi.
Arazinin eğimi sebebiyle 6 katlı otel yapılabilmesinin önü açıldı. Bu süreçte arzinin tamamının 3.derece doğal sit alanı sınırları içerisinde yer aldığı gündeme geldi.
İşte detaylar...
Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; arazi, şirketin kredi borçlarına karşılık olarak Türkiye Halk Bankası'na ipotek ettirilmişti. Hala arazide 1.8 milyon euroluk ve 100 milyon liralık ipotek var.
Tepkilere neden olan plan değişikliği için İBB Başkanlığı tarafından, iptal davası açılmıştı. İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından, bakanlığın planları 2 Kasım 2021 tarihinde oybirliği ike iptal edilmişti.
Kararda, plan değişikliği ile çevredeki yükseklik değerinin çok üstünde ve ayrıcalık yaratacak şekilde yapılaşma hakkı verildiğine dikkat çekildi. Planların kamu yararı kapsamında hazırlanmadığının altı çizilerek, parsel sahibinin talebi üzerine tek parsele ayrıcalık tanıyacak şekilde hazırlandığı ifade edildi.
İptal kararından kısa süre sonra Berk Uçuran Çiller, şirketten ayrıldı fakat yönetimdeki diğer üyeler aileye yakın isimler şeklinde belirtiliyor.
YENİ PLAN ASKIYA ÇIKTI
Bakanlık da iptal kararlarından sonra plansız kalan parseller için 10 Mayıs 2023 itibariyle yeni plan hazırladı ve askıya çıkardı. Plan açıklama raporunda fonksiyonların korunup yapı yoğunluğunun düşürüldüğüne dikkat çekildi. Ancak, yalnızca toplam net inşaat alanını belirleyen KASK oranının 0.80'den 0.70'e düşürüldüğü, taban alanı kat sayısının 0.40, yüksekliğin 10.50 metre (3 kat) olarak kaldığı belirlendi.
Plan doğrultusunda, 22 bin 516 metrekare otel, 4 bin metrekare park, 429 metrekare askeri yasak bölge, yaklaşık 3 bin metrekare de yol ayrıldığı görüldü.
Raporda, mahkemenin yüksek bulduğu yapılaşma şartlarının plan bütünlüğüne uygun olduğuna, parselin konut alanından çıkarılıp turizm tesisi alınmasıyla da nüfus yoğunluğunun düşürüldüğüne vurgu yapıldı.
Parselin Karadeniz'e kıyısı olması sebebiyle turizm potansiyeline sahip olduğu, İstanbul Havalimanı ve Kuzey Marmara Otoyolları’nın açılması ile bölgeye ulaşım imkanının oluştuğu bu gerekçeyle, ülkenin ve bölgenin turizmine katkılarda bulunacağı ifade edildi.
Bölgede var olan ancak kullanılmayan jeotermal enerjinin sağlık turizmine de katkıda bulunacağının altı çizildi.
Deprem bölgesindeki konut satışlarında zirve Kayseri'nin!
Şok Marketler'in ilk çeyrek cirosu 20,8 milyar TL oldu! Mağaza sayısı 10 bin 214'e yükseldi!