Sektörel

Çimento sektörü 2010'dan umutlu!

Bu yıl sektörde toparlanma olmasını beklediklerini belirten çimentocular, iç satışın yüzde 5 civarında artacağını öngörüyor

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili, 2009'da sektörün ihracatla birlikte toplan 6 milyar lira civarında cirosu bulunduğunu belirterek, "2010 yılında ciromuzda büyük farklılık olmaz. Sektör kârlılığının en iyi ihtimalle 2009'la aynı düzeyde kalmasını beliyorum" dedi. TÇMB'nin yıllık değerlendirme toplantısında konuşan İğnebekçili, çimentoda 2010'un toparlanma yılı olacağını kaydederek şöyle konuştu:

"2009'da başlatılan ve 20 milyon tona ulaşan ihracat hamlesinin 2010 yılında da bu seviyelerini korumasını bekliyoruz. Üretimin ve iç piyasa satışlarının artacağını düşünüyoruz. İç satışlarda yüzde 5 artış bekliyoruz."
Sınai maliyetlerinin yaklaşık yüzde 60'ına tekabül eden yakıt ve elektrik maliyetlerinin rekabet güçlerinin önünde büyük engel olduğuna değinen İğnebekçili, sanayide kullanılan elektrik fiyatlarının OECD ortalamasından yüzde 63 daha pahalı olduğuna da dikkat çekti.

İğnebekçili, enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve çevre sorunlarının azaltılması için gelişmiş ülke çimento sanayilerinde yaygın olarak kullanılan atık yakıt kullanımının artırılması gerektiğini ifade etti.  

Yabancı ilgisi artacak
Çimento fiyatlarında geçen yıl yaklaşık yüzde 20'lik bir gerileme olduğunu belirten İğnebekçili, bu durumda Rusya'ya ihracatın gerilemesinin etkili olduğunu söyledi.
Sektörde yabancı yatırımcıların 2011'en itibaren Türkiye piyasasına ilgisinin artmasını beklediklerini kaydeden İğnebekçili, "Rusya ekonomisine güveniyoruz. 2014'te Soçi Olimpiyatları var. 2011'den itibaren Rusya ihracatının eski rakamlarına ulaşacağını düşünüyorum. Ayrıca Batı Avrupa pazarlarına sağlam basmak istiyoruz ki 20 milyon tonun üzerini garanti edelim" dedi.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Çimentocu, ihracatını yüzde 48 artırdı 
 
Türkiye'de 2009 yılında inşaat sektörü yüzde 16,5 oranında küçüldü. Son çeyrekte de küçülen tek sektör inşaat oldu. Ancak çimento üreticileri 2009 yılında inşaat sektöründeki büyük gerilemeye rağmen bir önceki yılla aynı miktarda, 43 milyon ton ürünü yurtiçi piyasada sattı. 

Bu dönemde Afrika pazarını keşfeden sektör, bir önceki yıla oranla ihracatı yüzde 48 oranında artırarak 17 milyon ton çimento ihraç etti. 2009 yılında krize rağmen 4 milyar liralık iç satış ve 2 milyar liralık ihracat gerçekleştiren çimento fabrikaları, toplam 6 milyar lira hasılat elde etti. Yurtiçinde düşen çimento fiyatları nedeniyle ciro 2008 yılına göre yüzde 20 azaldı. Ancak ihracat sayesinde kârlı bir yıl geçiren şirketlerden Sabancı Grubu'na ait Çimsa 82,5 milyon lira temettü dağıtacak. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili, 2010 yılında Türk çimento şirketlerinin yurtdışından tesis alımı yoluyla büyümesini beklediğini söyledi. Çimsa'nın ihracat pazarlarından Ortadoğu'da bazı üretim tesislerini satın alabileceği belirtiliyor.

2010 yılında yurtiçi satışların canlanmasını beklediklerini açıklayan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili, ciroda yüzde 5'lik bir büyüme beklediklerini ifade etti. 2009'da tesislerin yüzde 85 kapasite kullanım oranıyla çalıştığını hatırlatan İğnebekçili, "İhracat olmasaydı bu, yüzde 60'ın altına düşerdi. 3 milyon ton sattığımız Rusya 300 bin tonlara gerilerken, hiç gitmediğimiz Afrika'ya düşen yakıt fiyatları nedeniyle ilk defa ihracat gerçekleştirdik." dedi. 2009'daki ihracat hamlesinin 2010'da da sürdürülerek toplam ihracatın 20 milyon ton düzeyinde devam edebileceğini belirten İğnebekçili, geçen yıl ihracatın bir önceki yıla oranla yüzde 48 artış gösterdiğini kaydetti. Özellikle Afrika pazarına ihracat başlaması ve geleneksel pazarlar Irak ve Suriye'de talebin büyümesiyle ihracat 17 milyon ton seviyesine çıktı. İğnebekçili, 2009'da üretilen 59,2 milyon ton çimentonun 42,7 milyon tonunun iç pazarda tüketildiğini, 17 milyon tonluk kısmının da ihraç edildiğini kaydetti. 2009'da Marmara ve Ege'de yüzde 15'in üzerinde tüketim azalırken, Doğu ve Güneydoğu'da aynı oranda arttı. Zaman/İbrahim Balta

Çimento sektörüne yatırımcı akın edecek

İHRACATA YOĞUNLAŞACAĞIZ
Klinker üretim kapasitesinin 63 milyon tona çıktığını belirten Adnan İğnebekçili, "Bu yıl ihracata yoğunlaşacağız" diye konuştu.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Adnan İğnebekçili, sektörde yabancı yatırımcıların 2011'den itibaren Türkiye piyasasına daha fazla ilgi göstereceğini, bu tarihten sonra bu alanda yeni bir `dalga' beklediklerini kaydetti. İğnebekçili, TÇMB'nin yıllık değerlendirme toplantısındaki konuşmasında, 2009'da sektörün ihracatla birlikte toplam 6 milyar lira civarında cirosu bulunduğunu belirterek, `'2010 yılında ciromuzda büyük farklılık olmaz. Sektör kârlılığının en iyi ihtimalle 2009'la aynı düzeyde kalmasını bekliyorum" dedi.

GEÇEN YIL KAYBETMEDİK
Geçtiğimiz yıl sektördeki duruma rağmen yurt içi çimento tüketiminde önemli kayıp yaşanmamasının, sevindirici olduğunu dile getiren İğnebekçili, `'Bu olumlu gelişmenin, belirli bir zaman aralığı ile 2010 yılının ilk çeyreğinden itibaren inşaat sektöründe de yansımasını göreceğimi ümit etmekteyim" dedi. İğnebekçili, 2008'de yurt içi talepte yaşanan düşüşün yanı sıra ülke genelinde yeni kapasitelerin getirdiği fazla kapasite baskısıyla sektörün ağırlıklı olarak dış pazarlara yöneldiğini hatırlatan İğnebekçili, daralan iç pazara rağmen ihracattaki atılımla üretimdeki daralmanın telafi edildiğini bildirdi.
Türkiye/Mustafa Sezer

Krizde yüzde 10 küçülen çimentocu umudunu kentsel dönüşüme bağladı  Paylaş
Haberi Paylaş
 
 Benim Sayfam 
  Delicious 
 
 
 Facebook
  Google
 
 
 MySpace
  Twitter
 
 
 E-posta
  Friend Feed 
 
 
      
 
    
 
 
 
 3 Nisan 2010
 
 
 
Geçen yılı yüzde 10 küçülmeyle kapatan, bu yıl ise yüzde 5 büyümeye karşın kârlılıkta bir artış beklemeyen çimentocular, umudunu kentsel dönüşüm projelerine bağladı. TÇMB Başkanı Adnan İğnebekçili, yeni konut yatırımlarında deprem riski yüksek şehirlerden başlayarak kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.


TÜRKİYE'nin kriz öncesi süreçte en hızlı büyüyen ve inşaat sektörünün performansından en çok etkilenen sektörlerinden biri olan çimento, 2009 yılını yüzde 10 küçülmeyle kapattı. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Adnan İğnebekçili, bu yıl ise yüzde 5 büyüme hedefine karşılık kârda bir artış beklemediklerini söyleyen İğnebekçili, iç piyasanın canlandırılması gerektiğine dikkat çekti. İğnebekçili, iç pazarın canlandıracak projelerden birinin de, yeni konut yatırımlarında deprem riski yüksek şehirlerden başlayarak kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verilmesi olduğunu söyledi.
Kârlar aynı düzeyde kalır
Sektörün geçen yıl elde ettiği sonuçları ve bu yıla ilişkin beklentilerini açıklayan Adnan İğnebekçili, şunları söyledi: "2009'da sektör iç piyasada 4 milyar dolar, ihracatta da 2 milyar dolar civarında ciro elde etti. 2010'u öncelikle toparlanma yılı olarak görmeliyiz. Bu yıl büyümenin yüzde 5'den az olmayacağını düşünüyorum ama ciromuzda büyük farklılık olmaz. Sektör kârlılığının en iyi ihtimalle 2009'la aynı düzeyde kalmasını bekliyorum. Krizde yeni şoklar yaşanmazsa 2011'den itibaren dengeli bir büyüme bekleyebiliriz. Krizde yeni şokların yaşanmaması halinde ise, 2011 den itibaren dengeli bir büyüme sürecine girmemiz makul bir beklenti olacaktır."
Düşüş ciroda yüzde 20 oldu
Sektörün, "2010'da tonaj olarak iç piyasa satışlarında artış olacağı, ihracatın ise tonaj olarak hemen hemen aynı kalacağı" tahminini aktaran İğnebekçili, şöyle konuştu: "2010 için ciro tahmini yapmak zor. 2009 4'üncü çeyrekte yakalanan büyümenin, inşaat hariç tüm sektörlerde yansıması oldu. İnşaat sektörü, bu dönemde yüzde 6,6 küçülerek yılı toplam yüzde 16,50 küçülmeyle tamamladı. Çimento sektörü satış rakamları ise yüzde 10 civarında düştü. Türkiye'nin her yerinde farklı fiyatlar var. Geçen yıl satış olarak her ne kadar önceki yılla aynı kalsak da, fiyatlarda yüzde 20'ye varan düşme olduğu için toplam ciromuz yüzde 20 civarında düştü."
İç piyasa canlandırılmalı
Ekonomide istikrarlı büyümeye paralel olarak iç talebin canlandırılması gerektiğini vurgulayan İğnebekçili, şunları dile getirdi: "İç talebin canlandırılmasında konut sektörüyle birlikte ertelenmiş olan altyapı yatırımlarının yeniden başlatılması önemli. Yeni konut yatırımlarında deprem riski yüksek şehirlerden başlayarak kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verilmeli. Kamu finansman olanaklarının öncelikle bu yönde kullanılması elzem. Ülke olarak depremlerin yıkıp yerle bir ettiği konutların yeniden inşası mecburiyetine düşmeden deprem öncesi alınacak tedbirlerle mevcut konut stokumuzu depreme dayanıklı hale getirmek mecburiyetindeyiz."

Marmara ve Ege'de satışlar düşerken doğuda artış yaşandı

DARALAN iç pazara karşın ihracattaki atılımla üretimdeki daralmanın telafi edildiğini belirtirken, şu bilgileri verdi:
Türkiye'de 2009 sonu itibariyle 47'si entegre, 17'si öğütme olmak üzere toplam 64 fabrika bulunuyor.
2009 yılı toplam çimento üretimi 59.2 milyon ton, iç tüketim ise 42.7 milyon ton düzeyinde oldu. Ülke genelinde iç satışlar önceki yıl ile aynı düzeyde ancak coğrafi farklılıklar var.
2009'da Marmara ve Ege'de yüzde 15'in üzerinde daralma yaşanırken Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da benzer oranlarda büyüme görüldü.

Tam kapasite yüzde 75 büyüme demek

SEKTÖRÜN fazla kapasite sorununa değinen Adnan İğnebekçili, bu durumu şöyle anlattı: "Son 5 yıl içinde ülkemizde yapılan yatırımlarla yurtiçi klinker üretim kapasitemiz yüzde 56'lık artışla 40.3 milyon tondan 63 milyon ton seviyesine çıktı.  Bu kapasitenin, tümünün kullanılsa Türkiye'de 75 milyon ton civarında çimento üretilir. Bu da, ihracatı dikkate almazsak tam kapasite kullanımı için yurtiçi pazarın yüzde 75 büyümesi anlamına geliyor."

Rusya ile ihracat 20 milyon tonu geçer

ÇİMENTO sektörünün 2009'daki ihracat hamlesini 2010'da da sürdürülerek toplam ihracatın 20 milyon ton düzeyinde devam etmesi gerektiğini vurgulayan Adnan iğnebekçili, şunları söyledi: "Geçen yıl ihracatta bir önceki yıla oranla yüzde 48 artış oldu. Özellikle Afrika pazarı ihracatın yükselmesiyle geleneksel pazarlar ihracatı 16.5 milyon ton seviyesine çıkardı. Bu yıl Rusya'dan talep gelirse, belki Türkiye 20 milyon tonun oldukça üzerine çıkabilir."
Hürriyet