Sektörel

Çimento sektörü 520 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor!

Antalya’da gerçekleşen 15. Uluslararası TÇMB Teknik Seminer ve Sergisi’nde açılış konuşmasını yapan TÇMB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suat Çalbıyık,''Çimento sektörü 520 bin konutun günlük ihtiyacına karşılık gelen elektriği atık ısıdan elde ediyor'' dedi.

Antalya’da gerçekleşen 15. Uluslararası TÇMB Teknik Seminer ve Sergisi’nde açılış konuşmasını yapan TÇMB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suat Çalbıyık, Birliğin üyesi olan 14 fabrikanın yaklaşık 520 bin konutun günlük elektrik ihtiyacını atık ısı ile karşıladığını açıkladı ve Türk Çimento sektörünün Avrupa’da birinci, dünyada ise en büyük dördüncü üreticisi konumunda yer aldığını söyledi.

Çimento teknolojisi ile son gelişmelerin yapıldığı, sektörün dünya çapındaki en önemli buluşmalarından biri niteliğinde olan TÇMB Uluslararası Teknik Seminer ve Sergisi’nin 15.’si, 9 Ekim Çarşamba günü yaklaşık 200 yerli ve yabancı firmanın katılımıyla gerçekleşti.

TÇMB’nin 1987'den bu yana iki senede bir gerçekleştiği ve sektöre büyük katkı sunan TÇMB Uluslararası Teknik Seminer ve Sergisi, bu yıl “Döngüsel Yeşil Ekonomi ve Dijital Dönüşüme Doğru” ana temasıyla 15. kez gerçekleşiyor. Kentsel katı atıklardan enerji geri kazanımı, Endüstri 4.0, İnovatif üretim teknolojileri, Endüstriyel Simbiyoz ve Sıfır Atık alt başlıklarından meydana geliyor ve teknik seminer, son yıllarda özellikle Avrupa Birliği’nin çok önem verdiği döngüsel ekonomi konusunda sektörün önde gelenlerini bir araya getiriyor. TÇMB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suat Çalbıyık’ın açılmasıyla başlatılan etkinlik, 11 Ekim tarihine kadar geniş bir program ile sürecek.

Çimento sektörü ekonomik olarak büyürken, çevresel sorumluluklarının bilincinde olarak sürdürülebilir büyümeye katkı sağlandığını söyleyen TÇMB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suat Çalbıyık, “İklim değişikliği ile mücadele programı çerçevesinde, ülke taahhütlerimize de olumlu katkı sağlayan bu yolda bugün, hiçbir teşvik almadan 14 üye fabrikamızda kurulan 23 atık ısıdan enerji üretim hattı ile toplamda 130 megawatt kurulu kapasiteye ulaştık. Bu sayede fabrikalarımızda; yaklaşık 520 bin konutun günlük tüketimine denk gelen elektrik ihtiyacımızı, sadece prosesimizden çıkan atık ısı ile karşılamaktayız. Atık ısıdan elde ettiğimiz bu enerji sayesinde, karbondioksit emisyonumuzu yılda yaklaşık 297 bin ton azalttığımızı ve bu sayede 150 bin adet yetişkin ağacın 1 yılda tüketeceği karbondioksit miktarına eşdeğer salınımı engellediğimizi paylaşmaktan da ayrıca mutluluk duyuyorum” açıklamasında bulundu. Çalbıyık, şu ifadeleri kullandı:

“Sektörümüz; 2018 yılında 55’i entegre, 19’u öğütme olmak üzere toplam 74 tesis ile yıllık yaklaşık 71 milyon ton klinker ve yaklaşık 75 milyon ton çimento üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürmüştür. 19 bin kişiye sağladığı istihdam ve yüksek ihracat hacmi ile Türk Çimento Sektörü, gayri safi milli hasılada önemli bir paya sahiptir. Bugün gelinen noktada Türk Çimento sektörü Avrupa’da 1. dünyada ise en büyük 4. üretici konumundadır.”