Çimentocular endişelenmeye başladı!
2006'da fiyatların aşırı yükselmesiyle gülen çimentocular, şimdi konut ve altyapı inşaatlarının yavaşlamasından dolayı endişeli.
Mayıs 2006'daki küresel dalgalanmanın ardından hız kesmeye başlayan inşaat sektörünün geldiği nokta, çimentocuları endişelendiriyor. Sektörün önde gelen şirketlerinden Cimpor Yibitaş'ın Çimento Grup Başkanı M. Şefik Tüzün, özellikle Karadeniz ve İç Anadolu'da bahar aylarından bu yana aşırı durgunluk yaşandığını vurgularken, sektörde iki-üç yıl büyüme olmayacağı görüşünü aktarıyor. Tüzün, ''Türkiye'ye yılda 600 bin konut gerekiyor. Yeni kentsel dönüşüm projeleri de var. Bunların çimento sektörüne hareket getirmesini bekliyoruz. Ama hidroelektrik santral, yol ve diğer altyapı yatırımları başlatılmadığı takdirde sektörde bazı şirketler sıkıntı yaşayacak.'' değerlendirmesinde bulundu. Portekiz merkezli şirketin üst yöneticisi Edney Vieira ise sektördeki durgunluğa ve iki yıl içinde yaşanması beklenen arz fazlasına rağmen Ankara'da 100 milyon dolarlık yatırım kararı aldıklarını açıkladı.
Cimpor'un üst yöneticisi Edney Vieira ile Çimento Grup Başkanı M. Şefik Tüzün, şirketin satın alma stratejilerini ve Türkiye pazarından beklentilerini basınla paylaştı. Pazar hakkında bilgi veren Tüzün, bu yıl çimento tüketiminde durgunluk yaşandığını ve bu sebeple Irak'a ihracat başlattıklarını açıkladı. Mayıs ayından beri Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde aşırı durgunluk yaşandığını kaydeden Tüzün, ''İki-üç yıl içinde çimento sektöründe büyüme olmayacak. Yeni yatırımlar ve kapasite büyütmelerle 2010 yılında 19,5 milyon ton talep fazlası bekleniyor.'' ifadelerini kullandı. AB ülkelerinde 800-900 kilo olan kişi başı çimento tüketiminin Türkiye'de 593 kiloda kaldığını belirten Tüzün, ''Rakam İspanya'da 1200 kiloya kadar çıkıyor. Biz ancak altyapı yatırımlarıyla Avrupa ortalamasına erişebiliriz.'' dedi. 2006 yılında 1,6 milyar Euro (Türkiye dâhil 1,8 milyar Euro) ciro yapan Cimpor, çimento üretiminde dünya pazarında çok önemli bir konumda bulunuyor. Dünyanın 9., Avrupa'nın 6. büyük şirketi olan Portekizli dev, Şubat 2007'de Fransız ortaklı Yibitaş Lafarge'ı 535 milyon Euro'ya satın alarak Türkiye pazarına girmişti. Edney Vieira, Cimpor'un dünyanın en kârlı çimento şirketi olduğuna dikkat çekerken, ''Türkiye'ye, iki-üç yıllık pencerelerle bakmıyoruz. 11 ülkede yatırımımız var. Gerçekleştirilen bu yatırımla dünya pazarındaki konumumuzu daha da güçlendirmeyi amaçladık. Yatırım kararını verirken, Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı büyüme çizgisine baktık. Çok para verdik; ama fırsat olursa yeni yatırım kararları verebiliriz.'' diye konuştu. Türkiye'nin 2008 ve sonrasında yüzde 5-6 oranında büyüyeceğini tahmin eden Portekizli şirketin yöneticisi, ''2005 ve 2006 yılları büyümede ve çimento tüketiminde olağanüstü dönemdi, biz stratejimizi normal büyümeye göre yapıyoruz.'' şeklinde konuştu.
Çimentonun yüzde 7'sini karşılıyor
Yibitaş Lafarge Orta Anadolu Çimento, 1994 yılında Yibitaş Holding ve Fransız yapı malzemeleri üreticisi Lafarge'ın eşit ortaklıklarıyla kuruldu. Çatısı altında 3 çimento fabrikası, 3 çimento öğütme tesisi, 12 hazır beton tesisi ve 2 agrega ocağı bulunan şirket, 15 Eylül 2006'da başlayan sürecin sonucunda, Şubat 2007'de Portekiz kökenli uluslararası çimento grubu Cimpor'a satıldı. Cimpor, 8 firmanın bilgi odasına girerek fabrika ve tesisleri incelemeye hak kazandığı ihalede, son aşamaya kalan 4 firma arasından da sıyrılarak galip çıktı ve Yozgat, Sivas ve Çorum'da 3 çimento fabrikası, Hasanoğlan, Nevşehir ve Samsun'da 3 öğütme-paketleme tesisi, Ankara, Kapadokya ve Karadeniz Bölgesi'nde 12 hazır beton tesisi (Kırşehir, Kırıkkale, Kayaş, Eryaman, Güvercinlik, Bafra, Nevşehir, Samsun, Sinop I, Sinop II, Kayseri I, Kayseri II) ile Bünyan ve Lalahan'da 2 agrega (dolgu malzemesi) ocağının sahibi oldu. 3,5 milyon ton çimento, 1,6 milyon ton klinker (çimento hammaddesi) ve 1,7 milyon metreküp beton üretim kapasitesinin de sahibi olan Cimpor, Türkiye'deki çimento ihtiyacının yaklaşık yüzde 7'sini sağlıyor. Türkiye bu rakamlarla, yıllık klinker kapasitesi 28 milyon ton olan Cimpor'un, Portekiz, İspanya ve Brezilya'dan sonra en yüksek ciroya ulaştığı 4'üncü ülke konumunda. Türkiye'deki tüm operasyonlarında çalışan sayısı 1182 kişi. 1976 yılında Portekiz devlet şirketi olarak kurulan Cimpor, 1992'den itibaren denizaşırı ülkelerde yatırımlara başladı. 1994 yılında hisseleri borsada işlem görmeye başladı ve ilk başta yüzde 20'si halka satıldı. Zaman içinde hisseleri peyderpey satılan Cimpor, 2001 yılında kalan son yüzde 10'luk payın da satılmasıyla devlet kurumu niteliğinden çıktı ve tamamen özel bir şirkete dönüştü. Dünya çapında 4 kıtada 11 ülkede faaliyet gösteren Cimpor'un 2006 yılı cirosu Türkiye dâhil 1,8 milyar Euro. 2011 yılına kadar toplamda 12 milyon tonluk üretim artışı hedefleyen şirket, bunun 5,5 milyon tonunu satın almalardan; 6,5 milyon tonunu ise organik büyümeden elde edecek. Böylece kurulu kapasitesi 40 milyon tona yükselecek.
(Zaman)