Genel

Çimentosuz beton üretimini TUBİTAK destekledi!

Mustafa Kemal Üniversitesi ’ nde demir çelik fabrikalarının atık maddesi cüruf kullanılarak çimentosuz beton üretildi. Test çalışmalarının devam ettiği projeye TÜBİTAK destek verdi.

MKÜ Mühendislik Fakültesi’nde görevli araştırmacıların alkalilerle aktive edilmiş cüruflu çimentosuz betonun üretimi ve yapısal davranışının tespit edilmesine yönelik 258 bin lira bütçeli projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu.


Proje kapsamında İskenderun’daki demir çelik fabrikasında atık madde olarak çıkan, saf olmayan metaller eritildiğinde yoğunluk farkı nedeniyle yüzeyde biriken daha hafif metal olan cüruf incelendi. Yapılan çalışmalar sonunda beton yapımında çimento yerine cüruf kullanımı denendi. Proje kapsamında harç ve beton numuneleri üreten araştırmacılar, numuneler üzerinde her türlü fiziksel, mekanik ve çevresel etkiler arasında davranışı simgeleyen bir takım testler uyguladı. Yapılan testlerde basınç, çekme, eğim ve su işleme derinliği gibi dayanıklılığın yanı sıra ıslanma, kuruma, donma, çözülme evreleri de incelenerek, üretilen betonun çimentolu betonla özelikleri karşılaştırıldı.


Deneylerde betonun hangi sıcaklığa maruz bırakılması gerektiği, kullanılan kimyasal katkının dozajı gibi ideal parametre çalışmaları da tespit edildi. Laboratuvar ortamında yapılan incelemelerde çimentosuz beton ile ilgili olumlu sonuçlar alındı.


MKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Erdoğan Özbay ile Yrd. Doç. Dr. Hakan Tacettin Türker, elde ettikleri numunelerden yola çıkarak en ideal karışıma ulaşmak için çalışmaya devam edeceklerini açıkladı. Sonraki aşamada ise, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş ve kolonlarda kullanılan yapı elemanlarını elde etmeye çalışacaklar. Bunları, daha büyük olan yapı mekanik deprem laboratuvarında test edecekler.


 

TOKİ Haber