Devre Mülk

Çimentoyu deneyip çıktı

İş hayatına konfeksiyonla girip, inşaatla büyüyen, Uzan'ın çimentolarından ikisini ihaleden alıp, o sektörü de 2 yılda bırakan Türkerler Grubu'nun Başkanı Kazım Türker, son yıllarda daha çok enerjiye yoğunlaştı.

10 yılda 7 milyar dolarlık enerji yatırımını hedefleyen Kazım Türker, bu konuda da Blackstone'un desteğini arkasına aldı.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Uzan Grubu'ndan kalma çimento şirketlerini ihaleye çıkardığı günlerde adını daha fazla duyuran Türkerler Grubu Başkanı Kazım Türker, The Blackstone Group'un da desteğini arkasına alarak enerjiye 10 yılda 7 milyar dolar yatırmayı hedefledi. İş hayatına hazır giyimle giren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Ramsey'in patronu Remzi Gür'le dostluğu dikkati çeken Kazım Türker, bir yandan İzmir Gaz'la Türkiye'nin önde gelen gaz dağıtıcısı olmayı planlarken, diğer taraftan enerjiye ilk adımlarını 400 milyon dolarlık yatırımla attı. Türker, rüzgar enerjisinde de atılım yapmak için, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) çıkacak izinleri beklemeye koyuldu.

Ladik istemeden oldu

İş hayatına 1970'li yılların başında konfeksiyon mağazasıyla atılan Kazım Türker, daha sonra inşaat sektörüne yöneldiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "İnşaat mühendisi olunca, bu sektörde iş yapmaya başladım. Ankara Metrosu'nun yapımında da rol aldık. TMSF, Uzanlar'dan devraldığı çimento fabrikalarını sattığı sırada ihalelere girdik. Şanlıurfa'daki fabrikayı 158.5 milyon dolara devraldık. Daha sonra Ladik Çimento'da Akçansa'ya engel çıkınca, orası da ikinci olduğumuz için bize kaldı. Hiç istemeden orayı da devraldık."

Çimentodan hızlı çıktı

Türker, Akçansa'nın daha sonra hukuki süreçte haklı çıkması üzerine Ladik Çimento'nun onlara geri dönmesi gerektiğini ifade ederek, şunları dile getirdi: "Biz zaten istemeden almıştık. Yaptığımız yatırımı da hesaplayarak, Ladik Çimento'yu devrettik. Urfa Çimento'yu da sattık. Böylece iki yıl kadar faaliyet gösterdiğimiz çimento işinden çıkmış olduk. Tam da zamanında çıkmışız. Çünkü, bir yandan sektöre yeni kapasiteler eklenirken, diğer taraftan da fiyatlar ciddi şekilde düştü."

Enerjiye yöneliş

Türker, şunları anlattı: "Başladığımız hidroelektrik projelerimiz var. Termik, rüzgar, jeotermal, güneş, yani enerjinin birçok alanında olmayı planlıyoruz. Rüzgar enerjisi için EPDK'ya en çok başvuru yapan biziz. O işi de en iyi biz biliriz. 9 bin megawatlık başvurumuz var."

7 milyar dolar

Enerji sektörüne gelecek 10 yılda 7 milyar dolarlık yatırım planladıklarını vurgulayan Kazım Türker, bu konuda yabancı işbirliğine açık olduklarını, önemli bir adım da attıklarını ifade etti. Türker, şunları söyledi: "Enerji yatırımlarımız için dışardan kaynak sağlama konusunda görüşmelerimiz vardı. Balckstone ile bu konuda önemli bir aşamaya geldik. Blackstone, yatırım açısından Türkiye'ye ilk bizimle girmiş olacak sanırım. Enerji yatırımlarımızda Blackstone'un gücünü arkamıza alacağız."

Ankara'daki Ramsey'leri Remzi Gür'e devrettim

TÜRKERLER Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, Ramsey markasıyla bilinen Gürmen Giyim'in patronu Remzi Gür'le konfeksiyon sektörüne girdiği 1970'li yıllardan beri tanıştığını belirterek, şöyle konuştu: "Remzi Bey'den mal alıp satardık. Bu alışverişimiz yıllardır sürer. Ayrıca Ankara'daki 5 Ramsey mağazası bizdeydi. Bir süre önce onları kendilerine devrettik. Bizim tekstil-konfeksiyon işimiz sürüyor. O sektörden çıkmadık."

Irak'tan gelecek doğalgazı 'İnci'yle alıp dağıtacak

TÜRKERLER Grubu, Kolin İnşaat'la ortak olduğu İzmir Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'yi 300 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçirip, Türkiye'nin en büyük gaz dağıtım şirketiyle deneyim kazandıktan sonra dikkatini Birleşik Arap Emirlikleri ile Irak'a yönlendirdi. Türkerler, Körfez bölgesinin ilk bağımsız özel sektör petrol ve gaz şirketi Crescent Petroleum Company International Limited ve iştiraki Dana Gas'la Irak'tan sağlanacak gazın Türkiye sınırında teslimi, iç-dış satımı amacıyla "İnci" adlı iki ayrı şirket kurdu. Şirketlerin biri ithalat-ihracatla, diğeri de doğalgaz iletimiyle görevlendirildi.

Avrupa'nın en büyük off-shore elektrik üreticisi olacak

TÜRKERLER Grubu, EPDK'nın 1 Kasım 2007'de başvuruları kabul ettiği sırada, 67 projeyle rüzgar enerjisi yarışına girdi. 9 bin megavatlık kapasite için başvuran Türkerler, bunlar arasına Gelibolu Yarımadası yakınlarında, denizde kurulacak 1390 megavat kapasiteli off-shore projesini de koydu. Kazım Türker, "Bu proje hayata geçtiğinde sadece ülkemize değil, Avrupa ülkelerine de elektrik sağlayacağız. Burası hem ülkemizin, hem de Avrupa'nın en büyük off-shore projesi olacak."

9 hidroelektrik santral arasında Hakkári de var

TÜRKERLER Grubu, Artvin'de 3, Rize'de 2, Giresun, Kastamonu, Ardahan ve Hakkári'de birer hidroelektrik santral projesi gerçekleştirmeyi planları arasına koydu. Bunlardan 5'inin de lisanslarını alarak, inşaatlarına başladı.

Ceylanpınar'da güneşten elektrik üretme planı

KAZIM Türker, güneş enerjisi konusunda da hazırlık yaptıklarını belirterek, "Şanlıurfa Ceylanpınar'da tarım dışı alanlarda güneş panelleri kuracağız. Burada güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştereceğiz. 500 megawatlık bir elektrik üretim planımız var" dedi.

Hürriyet