Ticari

ÇimSA, ABD'de terminal bakıyor!

Sabancı Holding Çimento Grubu, Balkanlar, Karadeniz ve Akdeniz'de 15 satınalma projesi üzerinde çalışıyor

Alman Heidelberg Cement ile ortak şirketi Akçansa ve Çimsa'yı bünyesinde barındıran Sabancı Holding Çimento Grubu, Balkanlar, Karadeniz ve Akdeniz'de 15 satınalma projesi üzerinde çalışıyor. Türkiye'de kapasite artırımı ya da satın alma düşünmediklerini söyleyen Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, Balkanlar başta olmak üzere, Karadeniz ve Akdeniz bölgesinde değer yaratacak fiyatta, mevcut network ile sinerji yaratacak ve büyüme potansiyeli taşıyacak bölgelerde yaklaşık 15 tane satın alma alternatifi üzerinde çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Bu fırsatlar üzerinde bir tarih kısıntısı olmadan çalıştıklarını söyleyen Göçmen, "Türkiye'de büyüdük şimdi de sıra yurtdışına geldi. Heidelberg ile 15 senedir iyi giden ortaklığımız var. Bu modeli başka ülkelere de götürebiliriz. O da sürecin içerisinde, sadece Çimsa ile yapacağız diye bir şey yok. İki yapıyı birbirine grift hale getirmeden yapmak lazım. Şu anda devam eden belki 15 tane çalışma var. Yüksek fiyatla almak istemiyoruz" diye konuştu.
 
İlave sermaye geretirmeyecek
Göçmen baktıkları satın alma fırsatlarına ilişkin kriterleri sıralarken, "Değer yaratacak fiyatta, Türkiye'deki mevcut networkde sinerji yaratacak bölgelerde, büyüme potansiyeline sahip, kurum olarak o ülke riskini alabileceğimiz, mevcut networkümüzün uzantısı olacak" ifadelerini kullandı. Göçmen, satın alma fırsatlarının şirketlerin kendi kaynaklarıyla ilave sermaye koymayı gerektirmeyecek şekilde finanse edilebileceğini kaydetti.

Türkiye'de ise pazarın yüzde 20'sinden fazlasına sahip olmaları ve kapasite fazlası bulunması nedeniyle yeni kapasite artırımına gitmeyeceklerini vurgulayan Göçmen, "Ulaştığımız pazar büyüklüğü nedeniyle Türkiye'de herhangi bir satın alma veya birleşmenin tarafı olmayız" dedi.
 
Ciro hedefi 1.5 milyar TL
Grup şirketlerinin cirosunu bu yıl 1 milyar doların üzerine çıkarma hedeflerini koruduklarını söyleyen Göçmen, şu bilgileri verdi: "1.5 milyar lira civarında bir ciromuz olur. Enerji ve yakıt fiyatlarının yükselmesi maliyet üzerine baskı yaratıyor. Bunlar da kârlılık üzerinde baskı yaratıyor. Bu kadar güzel bir pazar büyümesinin daha iyi sonuçlar üretmesi beklenir ama bu olmayacak görünüyor. Operasyonel kârlılıkta geçen seneye göre yatay, belki çok hafif yukarı olur ama pazardaki büyümeyi yansıtmayacak kadar yukarı bir gidiş olabilir. Göçmen, 4-4.5 milyon ton ihracat yaptıklarını da hatırlattı.
 
ABD'de terminal bakıyor
Akçansa'nın Çanakkale fabrikasında Eylül ayında, Çimsa'nın Mersin fabrikasında ise eylülden birkaç ay sonra atık ısıdan elektrik enerjisi üretecek yatırımın temelini atacaklarını söyleyen Göçmen, "Bilançolarımıza yansıyan yılda 1-2 milyon dolarlık avantaj olacak ama yarın öbür gün gireceğimiz karbon ekonomisinin şirketlere sağlayacağı avantaj bunun çok daha ötesinde" dedi.

Akçansa ve Çimsa'nın yakıt ve enerji maliyetinin yıllık 400 milyon liradan fazla olduğunu söyleyen Göçmen, bu maliyetin yüzde 3,5-4'ünü atık yönetimiyle karşıladıklarını atık mevzuatının uygulamaya geçmesi durumunda sağlanabilecek tasarrufun yüzde 80 seviyelerine ulaşabileceğini vurguladı. Göçmen'in verdiği bilgiye göre, Akçansa'nın Büyükçekmece fabrikası yakıt olarak kullandığı kömür ihtiyacının yüzde 13'ünü atıkları yakarak sağlıyor.

İç pazardaki kapasite fazlası nedeniyle yurtdışında terminal tesisleri kurmaya devam ettiklerini söyleyen Göçmen şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu sene İtalya'ya yatırım yaptık. Romanya'yı devreye aldık. Rusya pazarı tekrar açıldığı zaman hazırız. İspanya'da ikinci terminali açıyoruz, seneye şubatta işletmeye alacağız. ABD'de terminal bakıyoruz. Bu pazarları test etmek ve beyaz çimentomuz için yapıyoruz. Beyaz çimentoda markalaşmaya giden, gride ufak tefek terminallerle başlayan daha sonra büyük yatırımlara dönüşecek olan bir büyüme stratejimiz var."

Göçmen, Türkiye çimento pazarında konsolidasyon olmasını beklemediğini ve yabancı bir oyuncunun pazara girmesinin sürpriz olacağını belirtirken, 3 yıl içinde yabancı oyunculardan sektörden çıkış yapanlar olabileceğini sözlerine ekledi.
Referans

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Sabancı, çimentoda komşu pazarlardan şirket arıyor

Türkiye´de kapasite artırımı ya da satın alma düşünmediklerini belirten Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, Balkanlar başta olmak üzere, Karadeniz ve Akdeniz bölgesinde yaklaşık 15 satın alma alternatifi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Süren 15 çalışma var
Sabancı Holding Çimento Grubu bünyesinde, holdingin Alman Heidelberg Cement ile ortak şirketi Akçansa ve holdingin bağlı ortaklığı Çimsa yer alıyor. Bir tarih kısıntısı olmadan fırsatlar üzerinde çalıştıklarını anlatan Göçmen, "Türkiye´de büyüdük şimdi de sıra yurtdışına geldi. Heidelberg ile 15 yıldır iyi giden ortaklığımız var. Bu modeli başka ülkelere de götürebiliriz. O da sürecin içerisinde, sadece Çimsa  ile yapacağız diye bir şey yok. İki yapıyı birbirine yaklaştırmadan yapmak lazım. Şu anda devam eden belki 15 tane çalışma var. Yüksek fiyatla almak istemiyoruz" dedi.

Göçmen satın alma kriterlerini ise şöyle sıraladı: "Değer yaratacak fiyatta, Türkiye´deki mevcut ağımızla sinerji yaratacak bölgelerde, büyüme potansiyeline sahip, kurum olarak ülke riskini alabileceğimiz, mevcut ağımızın uzantısı olacak." Göçmen, fırsatların şirketlerin kendi kaynaklarıyla ilave sermaye gerektirmeyecek şekilde finanse edilebileceğini kaydetti.
Radikal