26 / 11 / 2024

Çimsa İston'a teklif götürdü!

Çimsa İston'a teklif götürdü!

Türkiye' de çimento sektörünün büyük oyuncularından Çimsa ' nın Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu İston'a teklif götürdü. Metrobüs freni yolu bozup hız kesiyor bırakın beton döşeyelim...





Metrobüs freni yolu bozup hız kesiyor bırakın beton döşeyelim Türkiye'de çimento sektörünün büyük oyuncularından Çimsa'nın Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu ile 2010 yılından beri çeşitli toplantılarda bir araya geliyoruz ve hep aynı şeyi konuşuyoruz. 


Geçtiğimiz hafta 2013 yılı değerlendirmesi için bir araya geldiğimizde de sorunlar değişmemiş, ancak şirket bu kez çözüm için daha somut iki adım atmış. 


Ekonomik büyüme, büyük altyapı ve üstyapı projeleri ve kentsel dönüşüm projeleri Türkiye'de çimento tüketimini artırıyor. Ancak bu büyümeye rağmen, sektörde 15 milyon ton arz fazlası var. Bunu ihracatla dengelemeye çalışan sektörün son yıllardaki yeni sorunu ise Irak ve Suriye pazarının kapanması. Batı'da, Yunanistan ve İspanya'nın etkisiyle rekabet edemeyen çimentocular, kapanan pazarlardan sonra bu kez Kuzey Afrika'ya yönelmişler. 


Çimsa, Mersin, Kayseri, Eskişehir, Niğde ve  Ankara  'daki 5 fabrikada yılda 6 milyon ton çimento üretiyor ve bunun 4 milyon tonunu yurtiçinde satıyor. Geri kalan kısmını da 46 ülkeye ihraç ediyor. Ancak şirket yurtiçinde büyümeyi arzu ediyor, "Enerji yoğun bir üründen bahsediyoruz ve enerji ithal eden bir ülkede yaşıyoruz" diyor. İç pazarı büyütmenin en önemli yolu da karayollarında betona dönmekten geçiyor. 


Türkiye'de 60 bin kilometre yol var. Ve bunun çok küçük bir oranı beton yol. Yıllardır Karayolları Genel Müdürlüğü'nden ekiplerle yurtdışındaki örnekleri gezen, yabancı uzmanları Türkiye'ye getirerek ikna turlarına çıkaran Çimsa Genel Müdürü, "Beton yol geçmişte asfalta oranla daha pahalı olması nedeniyle tercih edilmiyordu ancak asfaltın girdisi petrol olduğu için bu fark son dönemde kapandı" diyor. 


Hacıkamiloğlu bunları söyleyip, birileri de farketsin diye beklemiyor. Şu aralar iki önemli hazırlık içinde. İlki Karayolları Genel Müdürlüğü için şartname hazırlayarak yollarda asfalt yerine beton kullanımına yavaş yavaş geçilmesinin gerekçelendirilmesi. 


İSTON OLUMLU BAKTI 


İkincisi de İstanbul trafiğinin kalbi metrobüslerle ilgili. Günde 750 binin üzerinde yolcu taşıyan metrobüslerde zaman zaman, arıza ve yoldan çıkma gibi sorunlar duyuyoruz. 


Hacıkaıniloğlu'nun anlattığına göre metrobüsler fren yaptıkça yolda 'halılanma etkisi'yle bombeler oluşuyor, bu da hızı kesiyormuş. Hacıkamiloğlu, İstanbul Büyiikşehir Belediyesi şirketi İstanbul Beton Elemanları ve Hazır Beton Fabrikaları AŞ (İSTON) yetkililerine bu konuda bir sunum yaparak "Trafiğin ölü saatlerinde 1 kilometrelik hazır beton kaplaması yapılarak tüm metrobüs hattını beton kaplayalım" demiş. Hacıkamiloğlu'nun söylediğine göre İSTON bu öneriye olumlu yaklaşmış. 


Mehmet Hacıkamiloğlu KARPUZ-KAVUN KABUĞU OLMASA ÇÖPLER ÇOK İYİ Çimentoda maliyetin yüzde 75'ini enerji oluşturuyor. Hacıkamiloğlu ile ne zaman bir araya gelsek, sohbetin önemli bir bölümünü Türkiye'nin çöpleri oluşturuyor. 

Çimsa uzun süredir çöplerini yakarak bu ihtiyacı karşılayabilmenin çabasında. Ancak bu çöplere ulaşmak en önemli sorun. İkincisi ve aslında biraz şaka gibi olanı da şu, diyor ki Hacıkamiloğlu, "Her şey yanıyor, bir tek kavun ve karpuz kabukları yanmıyor. Onlar çok nemli. Onlar çöpten ayrıştırılmadıkça bizim işimiz zor." 


Esen Y. Evran/ Habertürk Gazetesi 


Geri Dön