Ekonomi

Çin deli gibi altın topluyor!

2021 yılında Çin'in altın tüketimindeki yıllık yüzde 56'lık artış, 2020 yılından güçlü bir geri dönüşe şahitlik etti. Altın mücevher talebi, ekonomik toparlanma ve altın fiyatının 2020 rekor seviyesinden geri çekilmesinin etkisiyle yıllık bazda yüzde 63 arttı.Çin altın talebi modellerimize ve Bloomberg, Oxford Economics ve Qaurum SM'den alınan çeşitli senaryolardaki girdilere dayanan niceliksel analizimiz, Çin'in ekonomik büyümesinde olası bir yavaşlamayla ilgili endişelere rağmen bu görüşü desteklemektedir

Çin altın talebi muhtemelen 2022'de güçlü kalmaya devam edecek. Çin altın talebi modellerimize ve Bloomberg, Oxford Economics ve Qaurum SM'den alınan çeşitli senaryolardaki girdilere dayanan niceliksel analizimiz, Çin'in ekonomik büyümesinde olası bir yavaşlamayla ilgili endişelere rağmen bu görüşü desteklemektedir. 

Ek olarak, daha fazla destek sağlayabilecek niteliksel faktörler vardır: Genç tüketiciler arasında altın takılara artan ilgi, daha fazla fiyatlandırma şeffaflığı ve yerel ticari bankaların fiziksel altın ürünleri satma çabaları. 

Çin'in altın talebi 2021'de güçlü bir şekilde toparlandı

Çin'in altın tüketimi, 2020'ye kıyasla güçlü bir 2021'e tanık oldu. Altın mücevher talebi, ekonomik toparlanma ve altın fiyatının 2020 rekor seviyesinden geri çekilmesinin etkisiyle yıllık bazda yüzde 63 ve 2019'a göre yüzde 6 artarak 675 tona ulaştı. Çin çubuk ve madeni para talebi için de benzer bir tablo vardı: 2021 yıllık toplamı 284 ton, 2020'den yüzde 44 ve 2019'dan yüzde 35 daha yüksekti. Bu sektörün büyümesinin ana itici güçlerinden biri , yerel ticari bankaların artan çabalarıydı. 

Sonuç olarak, yerel altın fiyat primi , 2020'de yapılan 25 dolar/ons indiriminin tam tersine, ortalama 6 dolar/ons ile yıl içinde yükselme eğilimi gösterdi. Bu arada, Çin'in toptan fiziksel altın talebinin bir temsilcisi olan Şanghay Altın Borsası'ndan (SGE) 2021 altın çekimleri yıllık yüzde 45 artarak 1.746 tona ulaştı.

Grafik 1: 2021'de Çin'in altın tüketiminde güçlü toparlanma

Aralık 2021 itibarıyla. Altın tüketimi, altın takı, külçe ve madeni para talebini ifade etmektedir. Ve yerel altın fiyat primi, günlük Şanghay Altın Karşılaştırma Fiyatı PM ve LBMA Altın Fiyatı AM'ye dayalıdır.

2021'in sonunda, Çin altın ETF'lerindeki toplu holdingler , tonaj açısından rekor bir seviye olan 75 ton (4 milyar ABD Doları, 28 milyar RMB) seviyesinde yer aldı. Yıl boyunca, altın fiyatındaki zayıflığa rağmen 15 tonluk (787 milyon ABD$, 5 milyar RMB) net giriş oldu. 

Veriler, önceki yıllara kıyasla Çinli yatırımcıların altın ETF tahsisinde daha taktiksel hale geldiğini gösteriyor. Örneğin, 2021'in ilk çeyreğinde, yerel altın fiyatı yüzde düşerken Çin altın ETF'lerindeki toplam varlık 12 ton arttı. Ve ikinci çeyrek altın fiyatı toparlandığında 4 tonluk mütevazı bir çıkış gördü: Çinli yatırımcılar önceki tahsislerinden faydalanmış olabilir. Yerel altın fiyatı 2021'de yüzde 4 düştü ve bu, diğer faktörlerin yanı sıra toplam Çin altın ETF varlıklarını artırmada önemli bir rol oynadı. 

Grafik 2: Çinli altın ETF yatırımcıları 2021'de daha taktiksel hale gelmiş görünüyor

2022, Çin'in ekonomik büyümesi için zorlu bir yıl olabilir. 2022'ye bakıldığında şunlar bekleniyor:

Çin'in GSYİH büyümesi yavaşlayabilir 

2021 yılının ilk yarısındaki güçlü performansına rağmen, Çin'in GSYİH büyümesi ikinci yarıda yavaşladı. Üçüncü çeyrekte, Çin'in GSYİH'sindeki yıllık büyüme, 2. çeyrekteki yüzde 7.9'dan yüzde 4.9'a düştü. Ve dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 4'lük bir GSYİH büyümesiyle daha da yavaşladı - rekordaki en düşük seviye. 

2019'da ülkenin GSYİH'sının yüzde 13'ünden fazlasını oluşturan Çin emlak sektörünün karşılaştığı zorluklar , ekonomi üzerinde büyük bir ağırlık oluşturdu. Çin, konut fiyatlarını istikrara kavuşturmak ve sistemik risklerden kaçınmak için ikincil konut rehberlik fiyatları belirlemek , bankaların konut ipotek kredisi oranları için tavanlar uygulamak ve 2021'de müteahhitlerin borç seviyeleri üzerindeki kontrolleri sıkılaştırmak gibi önlemler aldı ve bunların tümü gayrimenkul sektörünün aşağı çekilmesine yardımcı oldu.

Ve emlak sektörünün 2022'de Çin'in ekonomik büyümesi için aşağı yönlü bir risk faktörü olmaya devam edebileceği görülüyor. Ocak 2022'nin sonundaki yıllık konferansında, Konut ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı, “ evler yaşamak içindir, spekülasyon için değil ” genel ilkelerini yineledi. “ ve “ gayrimenkul sektörünün kısa vadeli ekonomik canlandırma aracı olarak kullanılmaması ” 4 . Ayrıca Çin, hızlı büyüyen, endüstri liderliğindeki bir yoldan teknoloji odaklı, yüksek kaliteli bir yola uzun vadeli ekonomik geçişe odaklanmıştır. Bu nedenle, büyümeyi teşvik etmek yerine şokları yumuşatmak anlamına gelen 2021 sonlarında sektördeki marjinal gevşemeye rağmen5 , konut piyasasındaki yapısal düşüş eğiliminin devam etmesi muhtemeldir. 

Bu arada, pandeminin belirsizlikleri yerel ekonomi için bir risk faktörü olmaya devam ediyor. Çin, pandemiye karşı “sıfır tolerans” politikası benimsedi ve periyodik karantinaların sürmesi muhtemel ve ülkenin ekonomik büyümesini potansiyel olarak yavaşlatıyor. 

Çin'deki faiz oranlarının 2022'de düşük kalması muhtemel

Aralık 2021'de düzenlenen yıllık Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı , potansiyel zorluklara yanıt olarak Çin'in 2022'deki para politikası için bir gevşeme tonu belirledi. Ve Çin Halk Bankası (PBoC) harekete geçti: Aralık 2021'de finansal kurumlar için zorunlu karşılık oranında ve bir yıllık Kredi Prime Oranında (LPR) yapılan indirimlerin ardından, PBoC, Ocak 2022'de Orta Kredi Faizi oranını düşürdü. LPR'lerde daha fazla kesinti.

Çin'in para politikasının 2022'de destekleyici kalacağına ve yerel faiz oranlarını ve tahvil getirilerini düşük tutacağına inanıyoruz.

Grafik 3: Alt sektör marjları daraltılıyor

Çin para birimi baskıyla karşı karşıya kalabilir.

RMB'nin 2022'de aşağıdaki nedenlerle zayıflaması olasılığı vardır:

Çin'in ekonomik büyümesinde olası bir yavaşlama 
ABD  Merkez Bankası'nın faizleri beklenenden daha erken ve daha hızlı artırmaya başlamasıyla daralan Çin-ABD getiri farkı.

Ülkenin uyumlu politikaları nedeniyle Çin'de artan para arzı,
Enflasyon endişeleri ön planda kalabilir,
Çin sanayi sektörlerindeki marjlar dengesiz. Çin'in üst sektörleri, emtia fiyatlarındaki belirgin artış nedeniyle kârlarını artırırken, alt sektörlerin marjları daraldı. Ve yüksek maliyetler kârları kemirirken, perakendecilerin kayıpları önlemek için ürün fiyatlarını artırmaktan başka seçeneği kalmadı. Örneğin çeşniler, yemeklik yağ ve ev dekorasyonu gibi sektörlerde borsaya kayıtlı şirketler son aylarda bir dizi fiyat artışı duyuruyor. 9 Bu, alt sektör marjları makul seviyelere ulaşana ve potansiyel olarak Çin'deki 2022 enflasyonunu körükleyene kadar sona erecek gibi görünmüyor. 

Pandemi ile ilgili küresel tedarik zinciri aksamalarına ilişkin belirsizlikler ve daha yüksek domuz fiyatlarına yol açabilecek başka bir domuz döngüsünün olası başlangıcı gibi diğer faktörler de 2022'de enflasyonist baskı yaratabilir. 

Grafik 4: Daralan bir Çin-ABD reel faiz farkı CNY üzerinde baskı oluşturabilir

*ABD doları/CNY haftalık ortalamalarına göre, 10 yıllık Çin devlet tahvili getirisi, aylık TÜFE yıllık artışından ve Aralık 2016 ile Aralık 2021 arasında ABD 10 yıllık TIP getirisinden daha düşük.

Analizimiz, Çin'in altın tüketiminin11 yerel ekonomik performansla yakından bağlantılı olduğunu gösteriyor.  2021'deki yıllık yüzde 8,1 GSYİH büyümesi, Çin altın tüketimindeki yıllık yüzde 55'lik artışın desteklenmesinde kilit rol oynadı. Altın mücevher talebi de altın fiyatından etkilenirken, hane halkının geliri ve tüketici enflasyonu gibi faktörler külçe ve madeni para yatırımlarını etkileyebilir.

Grafik 5: Çin'in altın talebi yerel ekonomik performansla yakın bir ilişki sergiliyor*

*Altın tüketimi, Çin'deki üç aylık mücevher talebi ile külçe ve madeni para satışlarının toplamını ifade etmektedir. Bu durum Çin'deki altın tüketiminin gittikçe artması mı demek? İşte merak edilenler...

 

Çin'in 2022'deki altın tüketimi daha da artabilir

Çin'in altın talebine ilişkin nicel analizimiz, mücevher tüketiminin yanı sıra külçe ve madeni para talebinin tarihsel itici güçlerini belirlememize olanak tanır. Bu üç aylık modeller, sırayla, altın talebinin çeşitli makroekonomik ortamlarda nasıl performans gösterebileceğini belirlemek için bir çerçeve sağlar. 

Anahtar model sürücüleri için varsayımlar

Bir önceki bölümde tartışılan 2022'de Çin ekonomisine ilişkin perspektiflere dayanarak, Oxford Economics tarafından 29 Kasım 2021 itibariyle güncellenen Küresel Ekonomik Modellerine dayalı olarak sağlanan iki ilgili ekonomik senaryodan ve "Orta düzeyde büyüme" adını verdiğimiz bir senaryodan girdiler kullandık. Bloomberg'in çeşitli kurumların tahminlerinin medyanı: 

Orta büyüme 
Bu, Bloomberg'in “Ekonomik tahminler” fonksiyonundan çeşitli kurumların tahminlerinin medyanlarına karşılık gelmektedir. Ve bu, önceki 2022 Çin ekonomik görünümümüzle büyük ölçüde uyumlu bir senaryo. 

Kurtarma devam ediyor
Bu, Oxford Economics'in “Temel” senaryosuna karşılık gelir. Bu senaryoda, Çin'in “Orta büyüme” senaryosu ile benzer GSYİH ve gelir büyümesine tanık olması muhtemeldir. Bununla birlikte Çin, 2022'de beklenenden daha yüksek enflasyon baskısı ve nispeten daha yüksek tahvil getirileri görebilir. 

Uzun COVID
Çin'in “sıfır COVID” politikası yürürlükte kalırken, “yapışkan” pandemi ve ilgili kilitlenmeler veya sosyal ve seyahat kısıtlamaları yerel ekonomik büyümeyi daha da kısıtlayabilir ve daha fazla teşvike yol açarak önceki senaryolara göre daha düşük GSYİH büyümesi ve kişisel gelir ile sonuçlanabilir. 

Üç aylık RMB altın fiyat tahminlerimizi, web tabanlı değerleme aracımız Qaurum SM'nin iki Oxford Ekonomi senaryosu altında ima ettiği performansa ve "Orta büyüme" senaryosu için "Emtia fiyat tahminleri" fonksiyonundan Bloomberg projeksiyonlarına dayandırdık. 

Model bazlı Çin altın takı talebi görünümü
Çin altın takı talep modelini oluşturmak için 2009 yılının ilk çeyreği ile 2019 yılının ikinci çeyreği arasındaki tarihsel verileri kullandık. Bu model, örnekte yüzde 88'lik bir yön doğruluğu ve yüzde 15'lik bir ortalama karesel hata (RMSE) üretir. 2019'un 3. çeyreği ile 2021'in 4. çeyreği arasındaki örnek dışı tahmin için (pandemi tarafından bozuldukları için 2020'nin ilk iki çeyreği hariç), model yüzde 100 yön doğruluğu ve yüzde 12 RMSE'ye ulaşır .

Grafik 6: Gerçek altın mücevher talebi değişiklikleri ve modellenmiş değişiklikler (yeşil hat)

*2010 yılının ilk çeyreği ile 2021 çeyreği arasındaki verilere dayanmaktadır. 2020'nin ilk iki çeyreği, talep COVID-19 salgını tarafından çarpıtıldığı için hariç tutulmuştur.

Parametre varsayımlarımızı modele uyguladığımızda, bu senaryolar altında 2022 Çin altın mücevher talebindeki yıllık büyümenin 12 olmasını bekliyoruz :

Orta düzeyde büyüme: yüzde 14
İyileşme devam ediyor: yüzde 16
Uzun süreli COVID: yüzde 8

Grafik 7: Çeyrek aylık tonaj talep tahminlerinin çeşitli Çin altın mücevher senaryoları*

*2022'deki modellenmiş qoq değişikliklerimize ve tonaj bazında 4'21'deki altın mücevher talebine dayanmaktadır.  Modellenen sonuçlarımız, yavaşlayan GSYİH büyümesinin ve evlilik kayıtlarındaki devam eden düşüşlerin sektörün artışını sınırlayabilse de, 2022'de altın fiyatının düşmesi durumunda yerel altın mücevher tüketiminin güçlü destek alabileceğini gösteriyor.

Ek hususlar
Nicel modeller yararlı bir araç olsa da, gerçek dünya pazar dinamiklerinin nüanslarını yakalamayabilirler. Çinli genç tüketiciler arasında bir yatırım olarak kaliteli altın mücevherlerin artan cazibesi, daha fazla fiyat şeffaflığı ve Heritage Gold mücevher ürünlerinin artan popülaritesi 13 gibi diğer faktörler , 2022'de Çin'in altın mücevher talebine daha fazla destek sağlayabilir. karantinalar ve beklenenden daha yavaş ekonomik büyüme olumsuz etkilere neden olabilir.

Model bazlı Çin bar ve madeni para yatırım görünümü

Altın mücevherlere gelince, veri kullanılabilirliği nedeniyle 2010 yılının ilk çeyreği ile 2021 çeyreği arasındaki geçmiş verilere dayalı bir Çin külçesi ve madeni para talep modeli (Ek I) oluşturduk. Model yüzde 81 yön doğruluğuna ve yüzde 23 RMSE'ye sahiptir.

Grafik 8: Gerçek külçe ve madeni para talebi değişiklikleri (altın) ve modellenen değişiklikler*

*2010 yılının ilk çeyreği ile 2021 çeyreği arasındaki verilere dayanmaktadır.

Üç farklı senaryo altında, modelimizin 2022 Çin çubuk ve madeni para talebindeki yıllık büyüme tahmini yüzde 14'tür: Peki bu üç farklı senaryo nedir? 

 

Üç farklı senaryo altında, modelimizin 2022 Çin çubuk ve madeni para talebindeki yıllık büyüme tahmini 14'tür:

Orta düzeyde büyüme: yüzde 3
İyileşme devam ediyor:  yüzde -2
Uzun süreli COVID:yüzde 12.
Sonuçlar, 2021 yılına göre, üç senaryoda daha yüksek enflasyon, daha düşük tahvil getirisi ve daha zayıf bir para birimi beklentilerinin, 2022'nin Çin çubuk ve madeni para yatırımını yönlendirmede kilit rol oynayabileceğini gösteriyor. Bu arada, uzun vadeli tasarruf talebi, daha yavaş bir GSYİH büyümesiyle makul ölçüde istikrarlı ve sınırlı kalabilir. Genel olarak, Çin'in farklı senaryolardaki modelimize dayalı olarak 2022'deki külçe altın ve madeni para yatırımı, 2019 seviyesinin oldukça üzerinde kalabilir. 

Grafik 9: Çin altın külçesi ve madeni para çeyrek tonaj talep tahminlerinin çeşitli senaryoları*

* 2022'deki modellenmiş qoq değişikliklerimiz ve tonaj bazında 4Ç'21 külçe altın ve madeni para talebine dayanmaktadır.

Ve ticari bankaların fiziksel altın ürünleri satma konusundaki artan çabaları gibi modelimizin yakalayamadığı faktörlerin bu yıl yerel külçe ve madeni para talebini teşvik etmede kilit rol oynamaya devam edeceğine inanıyoruz.

Odak 1: Talebin tüm itici güçleri ölçülebilir değildir

Nicel modellerin sınırlamaları vardır. Modelimiz, örneğin, Heritage Gold mücevher ürünlerinin artan popülaritesinin altın mücevher talebi üzerindeki olumlu etkisini yakalayamıyor. Bu, 2020'nin sonlarında modelimizin Çin'deki altın mücevher talebini hafife aldığında kanıtlandı. 

Çin'in 2022'deki altın mücevher talebini, özellikle genç tüketiciler arasında altın tüketimine karşı değişen tutum ve Heritage Gold mücevher ürünlerinin yükselişini etkileyebilecek niteliksel faktörleri inceledik. Sosyal medya analizi bize günümüzün genç Çinli tüketicilerinin servet yönetimine artan bir ilgi gösterdiğini ve genellikle altın takı alımını bir yatırım olarak değerlendirdiğini söylüyor. 15 Pek çoğu, işçilik ücretleri makul ve şeffaf olduğu sürece, iyi tasarlanmış tıknaz 24K ürünleri tercih ediyor çünkü bu modaya uygun tasarımlar kendi zevklerine uyuyor ve daha ağır ağırlıklar, gelecekte altın fiyatlarının yükselmesi durumunda daha yüksek karlar anlamına gelebilir. 

Ve 2021'deki ülke çapında altın mücevher pazarı araştırmamız , Heritage Gold mücevher ürünlerinin yerel mücevher mağazalarında ana satış odağı haline geldiğini, özellikle genç tüketicilerin moda ve yaşam tarzı ürünlerini “Guochao” trendi olarak yerleştiren geleneksel Çin kültürüne artan ilgisinden kaynaklandığını ortaya koydu. yoğunlaşır. Bu arada perakendeciler, kuyumcular tarafından giderek artan gram başına fiyatlandırma yöntemi altında daha yüksek marjlar taşıyabilecek daha ağır ürünleri teşvik etmek için daha fazla çaba sarf ediyor. Perakendecilerin “gram başına” fiyatlandırmaya geri dönüşünün iyi zamanlanmış olduğuna inanıyoruz. “Guochao”nun yükselişi ve gençler arasında altın mücevher ürünlerinin mali yönüne artan odaklanma, iyi tasarlanmış 24K ürünlerin satışlarını artırıyor. "Gram başına" fiyatlandırma modeli kapsamında daha fazla fiyatlandırma şeffaflığı, daha da fazla büyümeyi teşvik etmelidir. Perakende yatırımda, Çin ticari bankalarının fiziksel altın ürünleri satmaya odaklanmasının, diğer perakende altın işletmeleri kısıtlı kaldığı sürece devam edeceğine ve bu durumun 2022 bar ve madeni para talebini daha da canlandırabileceğine inanıyoruz. 

Ancak tüm bunlar olumlu haberler değil: 

COVID-19 ve türevlerinin ara sıra ortaya çıkması, Çin'in “sıfır COVID” politikası karşısında sokağa çıkma kısıtlamalarına ve sosyal kısıtlamalara yol açarak bir bütün olarak tüketime zarar verebilir.
Beklenenden daha yavaş olan Çin GSYİH büyümesi, tüketici geliri üzerinde baskı oluşturabilir ve bu, altın mücevherlerin yanı sıra külçeler ve madeni paralar için daha düşük bütçelere dönüşebilir. 

Çözüm

2022 muhtemelen Çin ekonomisi için zorlu bir yıl olacak. Neredeyse tüm senaryolarımız, 2022'de daha yavaş GSYİH büyümesinin, Çin evlilik kayıtlarındaki olası düşüş eğilimiyle birleştiğinde, Çin'in altın mücevher tüketimini sınırlayabilir. Dahası, Çin'in “Sıfır COVID” politikası ile olası sporadik salgınların birleşimi, periyodik bölgesel kilitlenmelere, beklenmedik ekonomik zararlara ve altın tüketimi kısıtlamalarına yol açabilir. 

Bu aksiliklere rağmen, yerel altın fiyatı düşerse veya makul düzeyde sabit kalırsa, 2022'de altın mücevher talebinin artmasını bekliyoruz. Ve gençlerin bir yatırım olarak altın takılara karşı değişen tutumu ve perakendecilerin “gram başına” fiyatlandırma yöntemini giderek daha fazla benimsemesi daha fazla destek sağlayabilir. 

GoldHub'da yer alan habere göre; külçe altın ve madeni para talebi 2022'de pandemi öncesi seviyesinden daha yüksek olabilir. Artan enflasyon olasılığı önemli bir rol oynayabilirken, yerel para birimindeki zayıflık ve senaryo varsayımlarımız altında altını tutmanın daha düşük fırsat maliyeti de talebi canlandırmaya hizmet edebilir. Ve ticari bankalar fiziksel altın ürünleri satışlarına öncelik vermeye devam ederse, Çin'deki külçe ve madeni para yatırımları 2022'yi tahminlerimizden daha yüksek kapatabilir. 

En yüksek altın rezervine sahip ülkeler!

Altının onsu 2 bin 500 dolara kadar yükselebilir!

Altında devrim niteliğinde değişiklik! Yeni dönem başlıyor!

Altın almak isteyenler dikkat! 1 Mart 2022 altın fiyatları!

Ons altında sert dalga! Altın düşüşe mi geçiyor?