05 / 05 / 2024

Çin İnşaat Mühendislik Şirketi'nden yeni bir hamle!

Çin İnşaat Mühendislik Şirketi'nden yeni bir hamle!

Küresel krizde hızlı büyümesini sürdürerek dünyaya moral veren Çin, yeni bir hamleye hazırlanıyor...



Çin'in en büyük konut müteahhidi olan Çin Devlet İnşaat Mühendislik Şirketi 12 milyar hissesini halka arz edip 50.2 milyar yuan (7.3 milyar dolar) toplamayı planlıyor. Şirket elde edeceği geliri Çin'de artan konut ihtiyacını karşılamak amacıyla yeni inşaat projelerinde kullanmayı planlıyor.

Bu, dünya genelinde Mart 2008'den bu yana gerçekleştirilen en büyük halka arz olacak. Bu halka arz aynı zamanda yılbaşından bu yana hızlı bir yükseliş kaydeden Şanghay borsası için de önemli bir test olacak.

Çin'in Guangzhou kentinde bulunan Guotai Junan Securites kuruluşunun stratejisti Yu Yang, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "Piyasada halka arz konusunda bir sıkıntı bulunmuyor. Parasal politikalardaki göreceli gevşeme sonrasında piyasada büyük miktarda para bulunuyor" dedi.

Şirketin kârı geçen yıl ekonomideki yavaşlamanın da etkisiyle yüzde 44 azalmıştı. Şirket yöneticileri ve danışmanlar bu yıl kârda yükseliş bekliyorlar. Çin hükümetinin ekonomiyi canlandırmak amacıyla uygulamaya koyduğu 585 milyar dolarlık teşvik paket kâr artışı beklentisini artıran en önemli etken olarak gösteriliyor.

Ev satışları ve fiyatları artıyor

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun dün yaptığı açıklamaya göre, Çin'in büyük ve orta ölçekli kentlerinde ev fiyatları haziran ayında bir yıl öncesinin aynı dönemine göre yüzde 6,3 arttı. Ülke genelindeki emlak satışları da geçen ay bir yıl önsenin aynı dönemine göre yüzde 53 arttı. Şanghay merkezli Orient Securites kuruluşunun analisti Luo Guo, Çin'de ekonomik büyümenin hızlanmaya devam ettiğini belirterek, bu dönemde gelirlerin de güçlü olacağını söyledi. Dünyanın en büyük kredi kartı ağı Visa geçen yıl mart ayında gerçekleştidiği halka arzda 19 milyar doların üzerinde gelir sağlayarak rekor kırmıştı. Petro China da Ekim 2007'de Çin anakarasında gerçekleşen en büyük halka arza imza atmış ve 9,7 milyar dolar toplamıştı.
Referans


Geri Dön