02 / 05 / 2024

Çin konut piyasasında daralma yavaşladı!

Çin konut piyasasında daralma yavaşladı!

Çin konut piyasasındaki daralma uzun süredir devam eden gerilemeyi durdurma çabalarının da desteğiyle, yavaşladı.



Çin konut piyasasındaki daralma uzun süredir devam eden gerilemeyi durdurma çabalarının da desteğiyle düşüşe geçti.

EMLAK YATIRIMLARI YÜZDE 9 AZALDI!

Çin, konut piyasasındaki daralma uzun süredir devam eden gerilemeyi durdurma çabaların desteğiyle yavaşladı. Finansgündem'de yer alan habere göre; Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine göre, Çin'deki emlak yatırımları Aralık 2023'teki yüzde 24,0'lük düşüşe kıyasla 2024'ün ilk iki ayında yıllık bazda yüzde 9,0 azaldı.

Yüzölçümüne göre emlak satışları Ocak-Şubat döneminde bir önceki yıla göre %20,5 azalırken, geçen yılın Aralık ayındaki düşüş %23,0 olmuştu.

Taban alanına göre ölçülen yeni inşaat başlangıçları, Aralık 2023'teki yüzde 11,56'lık düşüşün ardından yıllık bazda yüzde 29,7 geriledi.

Çin'deki emlak geliştiricileri tarafından toplanan fonlar, geçen yılın Aralık ayındaki yüzde 17,8'lik düşüşün ardından yıllık bazda yüzde 24,1 azaldı.

Çin konut piyasasında daralma yavaşladı!

ÇİN'DE KONUT FİİYATLARINDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Emlak krizinden bir türlü kurtulamayan Çin'de gayrimenkul sektöründe süregelen borç problemleri ve yatırımlarda yaşanana azalışlara paralel olarak konut fiyatlarındaki düşüş de sürdü.

2024 yılının Şubat ayında, "birinci kuşak kentler" şeklinde tanımlanan, ülkenin en fazla nüfusuna sahip 4 şehri Pekin, Şanghay, Şıncın ve Guangcou'da yeni konut fiyatları, önceki aya göre yüzde 0,3 oranında, 2. el konut fiyatları ise yüzde 0,8 oranında düşüş gösterdi.

"İkinci kuşak" şeklinde tanımlanan 31 büyük ölçekli ve "üçüncü kuşak" şeklinde tanımlanan 35 orta ölçekli şehirde yeni konut fiyatları önceki aya göre yüzde 0,3- 0,4 oranında, 2. el konut fiyatları ise yüzde 0,8-0,6 oranında gerileme gösterdi.

Konut yatırımcısı Dubai'ye akın etti ve ilk sıralara yerleşti! Niçin Dubai tercih ediliyor?

Konut fiyatlarındaki yükseliş hızı düşerken, maliyetler artıyor. Ev fiyatları ne olacak? 

Geri Dön