02 / 05 / 2024

Çin konut sektörünü ayağa kaldırmak için harekete geçti! 70 milyar dolar ucuz kredi sağlandı!

Çin konut sektörünü ayağa kaldırmak için harekete geçti! 70 milyar dolar ucuz kredi sağlandı!

Çin Merkez Bankası 2023 konut ve altyapıdaki sorunları giderebilmek için ek 70 milyar dolar ucuz kredi kullandırdı.



Çin Merkez Bankası (PBOC) tarafından yayınlanan bir rapora göre, Çin Merkez Bankası konut ve altyapı projelerinin finansmanını arttırmak ve ekonomiyi desteklemek amacıyla 2023 yılında politika odaklı bankalar için düşük maliyetli kredi kotasını 500 milyar yuan (70 milyar dolar) artırdı.

SON YILLARIN EN BÜYÜK ARTIŞI 

Borsatel'te yer alan habere göre; Merkez bankası tarafından açıklanan verilere göre, Aralık ayı sonu itibariyle, PBOC'nin politika bankalarına Rehinli Ek Kredi (PSL) programının ödenmemiş tutarı, bir önceki ay 2,9 trilyon yuan iken artış göstererek 3,25 trilyon yuan oldu. Aylık 350 milyar yuanlık net enjeksiyon, Kasım 2022'den bu yana program aracılığıyla yapılan en büyük artış oldu.

Fonlar, uygun fiyatlı konut ve kentsel yenileme projelerini finanse etmek ve konut piyasasını canlandırmak için China Development Bank, Export-Import Bank of China ve Agricultural Development Bank of China da dahil olmak üzere ülkenin politika bankalarına dağıtıldı.

Çin konut sektörünü ayağa kaldırmak için harekete geçti! 70 milyar dolar ucuz kredi sağlandı!

ÇİN'DE KONUT PİYASASI NE DURUMDA?

Verilen detaylara göre Çin'de son dönemlerde gündemden düşmeyen gayrimenkul sektöründe süregelen borç problemleri ve yatırımlarda yaşanan azalışa paralel olarak konut fiyatlarındaki düşüş sürüyor.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından resmi olarak açıklanan konut fiyat endeksine göre, 2023 yılının Kasım ayında, Çin'deki büyük ve orta ölçekli 70 şehirde yeni konut fiyatları yüzde 0,4, ikinci el konut fiyatları yüzde 0,8 oranında düştü.

Ayrıca resmi olarak açıklanan rakamlara göre toplamda 70 şehrin 59 tanesinde yeni konut fiyatları, 69 tanesinde de  2. el konut fiyatları, önceki aya kıyasla düşüş gösterdi.

Borç krizindeki emlak devi Evergrande'de üst düzey yönetici gözaltına alındı!

Konut kira ve satış fiyatlarında beklenen düşüş gerçek olacak mı? Emlakçılar ve vatandaş ne diyor?

Geri Dön