05 / 01 / 2025

Çin, Megakent projesinin taslağını belirledi!

Çin, Megakent projesinin taslağını belirledi!

Çin'in, Pekin ve Tiencin şehirleri ile Hıbey eyaletini birleştirerek kurmayı planladığı 110 milyonluk değeri olan mega kent projesinin taslağının şekillendiği ve araştırma raporunun tamamlandığı bildirildi.




Çin'in Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Genel Sekreter Yardımcısı Fan Hıngşan, Pekin. Tiencin. Hıbey Eşgüdümlü Kalkınma Programı'nın taslağının ilerlediğini ve diğer bakanlıklarla birlikte yapılan araştırma raporunun tamamlandığını söyledi. Çin. özellikle büyük kentlerin hızlı kalkınmasıyla başlayan sosyo-ekonomik sorunlarına çare bulmak için 21 milyon nüfusa sahip Pekin ve 13 milyon nüfuslu Tiencin şehirleri ile 73 milyonluk I Iıbey eyaletini birleştirerek yaklaşık 110 milyonluk nüfuslu dev bir megakent kurmayı hedefliyor. Bu üç bölgenin birleşmesiyle oluşacak alanın yüzölçümünün yaklaşık 217 bin kilometrekare olması bekleniyor. 



Yetkililer, projenin üç bölgedeki altyapı, endüstriyel gelişim ve koordinasyon ile çevre koruma. kamu hizmetleri ve piyasa mekanizmasının iyileştirilmesi fonksiyonlarının yeniden değerlendirileceğini belirtiyor. Ayrıca megakent projesinin taslak raporunun bu ay içinde açıklanacağı ifade ediliyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 3 ay önce Pckiıı'in çevresindeki bölgenin işlevsellik, endüstriyel dağıtım, kentsel tasarım, ulaşım ve yatırım açısından entegre ve koordineli kalkınması için çağrı yapmıştı. Şi, yerel yönetimlerin "dar görüşlü" bakış açısını terk etmeleri, daha paylaşımcı ve işbirlikçi bir yaklaşım içinde olmaları konusunda uyarıda bulunmuştu. 


Kentsel Kalkınma Araştırmacısı Yi Pıng da bu entegrasyon hamlesinin Hıbey eyaletindeki altyapının iyileştirilmesine, Tiencin'in endüstriyel modelinin değerinin artırılmasına ve Pekin'in kentsel sorunlarının giderilmesine odaklanacağını söyledi. 

Entegrasyonla Tiencin şehri ve Hıbey eyaletinin Pekin'in özerk uydu bölgeleri olması öngörülüyor. 


Bu bölgeler, Pekin'den taşınan hastane, işletme ve devlet dairelerine de ev sahipliği yapmak suretiyle hafifleterek başkentin yükünü azaltacak, diğer yandan geri dönüş olarak bu bölgelerin ekonomisinde ivmeye sebep olacak. Ülkenin pek çok yerinden insanlar, daha iyi eğitim, tıbbi bakım ve iş imkanı açısından imkanların yoğun olduğu başkente akın ettiğinden, bu entegrasyonla durumun hafiflemesi bekleniyor. Entegrasyonun, işbirliği ve yük paylaşımı sayesinde bölgeyi hava kirliliğiyle mücadelede daha iyi bir konuma getirmesi bekleniyor. 


Uzmanlar, Pekin ve Tiencin arasında konumlanmış Hıbey eyaletindeki Langfang şehrinin entegrasyon için köprü kurarak, "temsilci merkez Çevre sorunları aşılacak Çin Çevre Bakan Yardımcısı Li Gancie, Çin'in su ve hava kalitesi başta olmak üzere çevre koşullarının "kritik durumda" olduğunu söyledi. Megakent Projesi'nin özellikle hava kirliliği sorununun aşılmasına katkı sağlaması bekleniyor. 


hir" olarak kullanılabileceğini savunuyor. Diğer yandan Hıbey eyaletine bağlı Baoding şehrinin de Pekin'in bazı hastane, eğitim kurumu ve idari makamlarına ev sahipliği yaparak kalabalık başkentin yükünü rahatlatabilecek bir uydu şehir olması düşünülüyor. Nüfus baskısını hafifletmek ve karışıklı büyümeyi artırmak için kurulması planlanan Pekin - Tiencin Hıbey megakent oluşturma projesi Çin'in 2011 yılındaki ulusal kalkınma planı içine dahil edilmişti. 


Türkiye'de Yeniçağ 


Geri Dön