Genel

Çin verileri, ekonomik toparlanmanın hızının tükendiğini gösteriyor

Çin'in Nisan sanayi üretimi ve perakende satış büyümesi tahminlerin altında kaldı, bu da ekonominin ikinci çeyreğin başında ivme kaybettiğini ve politika yapıcılar üzerindeki Covid-19 sonrası sallantılı bir toparlanmayı destekleme baskısını yoğunlaştırdığını gösteriyor.Gayrimenkul yatırımında daha fazla düşüş olduğunu gösteren Salı günkü veriler, hem iç hem de ihracattaki büyüme motorları yetersiz kaldığı için dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin görünümüne ilişkin endişeleri artırıyor

Çin'in Nisan sanayi üretimi ve perakende satış büyümesi tahminlerin altında kaldı, bu da ekonominin ikinci çeyreğin başında ivme kaybettiğini ve politika yapıcılar üzerindeki Covid-19 sonrası sallantılı bir toparlanmayı destekleme baskısını yoğunlaştırdığını gösteriyor.

Gayrimenkul yatırımında daha fazla düşüş olduğunu gösteren Salı günkü veriler, hem iç hem de ihracattaki büyüme motorları yetersiz kaldığı için dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin görünümüne ilişkin endişeleri artırıyor.

Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) tarafından yayınlanan verilere göre, sanayi üretimi Nisan ayında Mart ayında görülen %3,9'dan hızlanarak bir önceki yıla göre %5,6 arttı. Eylül 2022'den bu yana en hızlı büyüme oranını göstermesine rağmen, analistlerin Reuters anketindeki %10,9'luk artışın beklentilerin oldukça altında kaldı.

Bir tüketim göstergesi olan perakende satışlar, Mart 2021'den bu yana en hızlı artışı için Mart'taki %10,6'dan keskin bir artışla %18,4 arttı. Analistler %21,0 büyüme bekliyordu.

Yıllık rakamlar, geçtiğimiz Nisan ayında finans merkezi Şangay ve diğer büyük şehirlerin sıkı virüse karşı karantina ve kısıtlamalar altında olduğu ve 2022'de Asya devinin büyümesini ciddi şekilde etkileyen daralmalarla büyük ölçüde çarpıktı.

Jones Lang Lasalle baş ekonomisti Bruce Pang, "Bugünün beklenenden zayıf verileri, büyüme motorunu yeniden başlattıktan sonra çalışır durumda tutmanın ne kadar zor olduğunu gösteriyor" dedi.

Çin verileri, ekonomik toparlanmanın hızının tükendiğini gösteriyor

Nomura ekonomistleri daha da karamsar bir görüş benimsedi: "Hayal kırıklığı başladığında, daha zayıf faaliyet verileri, artan işsizlik, kalıcı dezenflasyon, düşen piyasa faiz oranları ve daha zayıf bir para birimi ile sonuçlanan artan bir düşüş sarmalı riski görüyoruz."

"Düşük taban sayesinde ikinci çeyrekte yıldan yıla büyüme hala yüksek görünebilir, ancak ardışık büyüme önemli bir düşüş yaşayabilir" dediler.

Gerçekten de, geçen hafta Nisan ayında ithalatın azaldığını , derinleşen fabrika kapısı deflasyonunu ve beklenenden kötü gelen banka kredilerini gösteren diğer veriler , zayıf iç talebe işaret ederek, küresel büyüme duraksadıkça politika yapıcılar üzerinde ekonomik toparlanmayı destekleme baskısını artırdı.

Çin merkez bankası, beklendiği gibi Pazartesi günü faiz oranını değiştirmedi , ancak emtia verilerinin ekonomideki zayıflık ceplerini de göstermesi nedeniyle piyasalar önümüzdeki aylarda daha fazla parasal genişlemeye güveniyor.

Ülkenin ortalama günlük kömür üretimi , alüminyum üretimi ve ham çelik üretimi Nisan ayında bir önceki aya göre düştü.

Guotai Junan International'da ekonomist olan Zhou Hao, "ekonomik gerileme baskısı devam ederken" merkez bankasının faiz oranlarını düşürmesini bekliyor.

Çin kabinesi , geçen yılki hedefini kötü bir şekilde ıskaladıktan sonra, hükümet 2023'te yaklaşık %5'lik mütevazı büyüme hedefine ulaşmaya çalışırken, Nisan ayı sonlarında Çin kabinesi istihdamı ve ticareti artırma planlarını açıkladı .

Offshore Çin yuanı iki ayın en düşük seviyesine doğru zayıflarken, Avustralya doları cesaret kırıcı verilerin ardından ilk küçük kazanımlarından kayıplara döndü.