18 / 05 / 2024

çinçin Deresi'nin ıslah çalışmaları tamamlanmak üzere!

çinçin Deresi'nin ıslah çalışmaları tamamlanmak üzere!

Bir ay sonra bitecek proje 108 milyon liraya mal olacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Esenler'deki çinçin Deresi Islah Projesi'nin maliyetinin, istimlak bedelleriyle birlikte toplam 108 milyon lirayı bulacağını söyledi  



Esenler'deki çinçin Deresi'nin ıslah çalışmalarında sona gelindi. Bir ay sonra bitecek proje 108 milyon liraya mal olacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Esenler'deki çinçin Deresi Islah Projesi'nin maliyetinin, istimlak bedelleriyle birlikte toplam 108 milyon lirayı bulacağını söyledi. İBB tarafından Esenler çinçin Deresi'nde yürütülen soğuk su kolu, atık su, yağmur suyu ve dere ıslahı inşaatı projesini inceleyen Topbaş, bin 855 kilometre toplam uzunluğa sahip olan İstanbul derelerinin ıslah çalışmalarının sürdüğünü, bu derelerin 500 kilometresinin şehir içinde bulunduğu bilgisini verdi. Derelerin bir kilometresinin ıslah maliyetinin 5 milyon lira olduğunu belirten Topbaş, toplamda 2.5 milyar liralık bir maliyetin söz konusu olduğuna dikkat çekti.

BİR AY SONRA BİTECEK
Kadir Topbaş, yağmur suyunu taşıyacak kanalın sağından ve solundan yapılacak kolektörlerle atık suyun arıtılacağını kaydetti. Islah çalışmasının bir ay içinde bitirilmesinin planlandığını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, çalışmalar sona erdiğinde Esenler'in altyapı sorununun biteceğini de sözlerine ekledi. Trafiği yer altına aldıklarını kaydeden Topbaş, bu sayede ilçenin meydan sorununun da çözüleceğini belirtti.

Boğaza deniz hattı
Boğaz'daki kıyı trafiğini denize kaydırmak için planlanan ve ilk kez SABAH'ın duyurduğu Boğaz'da denizbüs modeline ilişkin Büyükşehir'den açıklama geldi. Açıklamada, Sarıyer'den başlayan seferlerin İstinye ve Beşiktaş'a uğradıktan sonra Kabataş'ta sona ereceği belirtildi. Beykoz-Üsküdar seferinin ise planlama aşamasında olduğu kaydedildi.
Zeynel YAMAN / SABAH

Basında yer alan diğer haberler:

çinçin Deresi"nde 108 milyon TL"lik ıslah¦  
 
Islah çalışmaları devam eden Esenler çinçin Deresi"ni basın mensuplarıyla birlikte gezen Başkan Topbaş, œİstimlaklerle 108 milyon TL"ye mal olacak çalışmayla can kayıplarının yaşandığı sel baskınlarına son vermiş olacağız dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İSKİ tarafından dere ıslah çalışmaları devam eden Esenler ilçesindeki çinçin Deresi"ne basın mensuplarıyla bir inceleme gezisi düzenledi. Geziye Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ile İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ve vatandaşlar da katıldı.

Anadolu Caddesi ile Seyit Ali Karahan Caddesi"ndeki altyapı ve inşaat çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Kadir Topbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada bölgede değişik zamanlarda yaşanan sellere dikkat çekti. İnşa edilen dere kanalının sadece yağmur suları taşıyacağını, evlerdeki atıksuları taşımak için kanalın sağ ve solunda ayrıca kolektör yapıldığını belirten Başkan Topbaş, şöyle konuştu;

Sellere ve can kayıplarına son!...

œDeğişik zamanlarda bölgede yaşanan sellerin sıkıntılarını artık aşmamız lazım. Bu çalışmalarla geçmişte insanların mahsur kaldığı, can kayıplarının yaşandığı sel baskınlarına son vermiş olacağız. Sel görüntülerine son vereceğiz. şžehir içince bu çalışmaları yapmak hem zor hem maliyetli. Bu çalışma istimlaklerle birlikte 108 milyon TL"ye mal olacak. İstanbulluların parasını burada hizmete dönüştürüyoruz.
Daha önce yapılan tonozlar hem yağmur hem de atık suyu birlikte taşıdığı için şişince geriye tazyikli su veriyordu. Biz şimdi sadece yağmur suyu için ayrı kanal, atık sular içir ayrı kolektör yapıyoruz.
 
œİçinde hayat varken bunu yapmak çok maliyetli, yer yer kilometresi 20 milyon TL"yi buldu. Ama yapmak zorundayız. Hızlı ilerlemek için dışarıda hazırlanan tonozlar hazırlandıktan sonra yeraltına döşeniyor diyen Kadir Topbaş, bu havzanın Bakırköy sahiline kadar indiğine dikkat çekti ve İstanbul"da şehir içindeki dere yataklarının 500 kilometreyi bulduğunu kaydetti.

İstanbul"daki derelerin toplam uzunluğunun da 1855 kilometre olduğunu vurgulayan Topbaş, œBu uzunluk Edirne"den Ardahan"ın uzunluğu gibi. Fakat yaptığımız dere ıslah çalışmalarıyla inşallah sel baskını görüntüleri mazide kalıyor. Burada çalışmalar hızlı bir şekilde yapılıp bir ay içince bitecek. Anadolu Caddesi de insanların yürüyüş yaptığı bir prestij caddesi olacak. Kasımpaşa, Alibeyköy kurtuldu. Burası da kurtulacak. Biz bu işi bitirince alt yapı sorunu bitecek. Ne yağmur suyu ne de su baskını sorunu yaşanmayacak diye konuştu.

Islah çalışmasının çoğu bitirildi

Mevcut durumda, şiddetli yağmurda zaman zaman su baskını yaşanan bölgede, çatı ve balkon sularının da atıksu hatlarına bağlanması nedeniyle yağmursularını taşıyan tonoz yetersiz kalıyor ve kanalizasyon da taşıyordu.  

Büyükşehir Belediyesi"ne bağlı Altyapı Müdürlüğü"nce 3 bin 260 metresi 2008"de ıslah edilen çinçin Deresi"nde, İSKİ tarafından Anadolu ve şžehit Ali Karahan Caddelerinin altından geçen 2 bin 329 metrelik kısmının da yapılması ile toplam 5 bin 589 metre ıslah çalışması yapılmış olacak. çinçin Deresi"nin ıslahı kapsamında bugüne dek 52 adet bağımsız birimin yıkılarak 23 bin metrekarelik alanda kamulaştırma yapılırken, bunun için 14,5 milyon TL harcama yapıldı.

Dere yatağının geçtiği Anadolu Caddesi'nde 5 metre genişliğinde, 3 metre yüksekliğinde ve 1051 metre uzunluğundaki kutu kesitin 900 metresi tamamlandı. şžehit Ali Karahan Caddesi"nde, dairesel kesit olarak 1.278 metre dere yatağı inşa edilirken, 8 bin metre uzunluğundaki atıksu kanalının 5 bin metresi tamamlandı.

Islah projesi tamamlandığında dere kesiti üzerine inşa edilecek yol ile ulaşım altyapısı da yenilenecek.   İSKİ tarafından sürdürülen söz konusu ıslah çalışmasının 32 milyon TL"ye mal olması ve 2011"de bitirilmesi hedefleniyor. çinçin Deresi"ndeki yapılan kamulaştırmalar dahil tüm ıslah çalışmaları ise toplam 108 milyon TL"ye mal olmuş olacak.

www.ibb.gov.tr


Geri Dön