Ekonomi

Çin’de büyük sıkıntı yaşayan teknoloji devi Apple hangi ülkeyi seçti?

Dünya teknoloji devi Apple, Çin’de 3 yıldır yaşanan sıkıntılardan dolayı başka bir ülkeye odaklandı. Uzun yıllardır üretimini Çin’de yapan dünya devi Apple, Covid-19 nedeniyle yaklaşık 3 yıldır sıkıntı yaşadığı Çin’den bakın hangi ülkeyi hedefine aldı? Çin’de yaşanan Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle üretimini Hindistan’a kaydıran şirketin bu ülkeden yaptığı iPhone ihracatı geçtiğimiz yılın Nisan ila Haziran döneminde ikiye katlanarak, 2,5 milyar doları geçti

iPhone MacBook bilgisayar ve iPad gibi ürünleriyle dünyanın en büyük teknoloji şirketi haline gelen ABD’li Apple, Çin’den yavaş yavaş çekilme planları mı yapıyor?

Zira Apple'ın Hindistan'dan yaptığı iPhone ihracatının ikiye katlandığı açıklandı.

Çin’de yaşanan Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle üretimini Hindistan’a kaydıran şirketin bu ülkeden yaptığı iPhone ihracatı geçtiğimiz yılın Nisan ila Haziran döneminde ikiye katlanarak, 2,5 milyar doları geçti.

İşte bu gelişme, ABD'li teknoloji devinin Çin’le artan jeopolitik risklerle dönüşünü hızlandırdığının işareti olarak görüldü.

Konuyla ilgili yorum yapan kaynaklar, dünyanın en değerli şirketi Apple'ın tedarikçileri olan Foxconn Technology ve Wistron Mart ise 2023'te sona eren mali yılın ilk 9 ayında 1'er milyar dolardan fazla ihracata imza attı.

Apple’ın diğer büyük tedarikçisi Pegatron'un da ocak ayı sonu itibariyle yaklaşık 500 milyon dolarlık ihracat yapması bekleniyor.

YÜZDE 10’LUK KISMINI KAYDIRMASI BİLE 8 YILI BULABİLİR

Çok uzun yıllardır Çin’de üretim yapan Apple'ın bu ülkedeki ana üretim tesislerinde yaşanan sıkıntılar ve tedarik zincirindeki zorluklar üretim tahminlerinin aşağı yönlü revize edilmesine yol açmıştı.

Apple’ın Çin dışındaki ihracatının artması şirketin farklı ülkelerde faliyetlerini hızlandırma planı olduğunun işareti olarak yorumlanıyor.

Dünya teknoloji devi Apple’ın en büyük iPhone üretim tesislerinin bulunduğu Çin’de salgınla ilgili yönetimin sıkı tedbirleri sonucu üretimi düşmüş ve şirket, son iPhone modellerini 2022 senisinde Hindistan'da üretmeye başlamıştı. Foxconn iPhone 14 üretimine sadece birkaç ay önce başlarken, Apple'ın 3 Tayvanlı ortağı da iPhone 11 ve 14 modellerini Hindistan'da üretmekte.

Ancak konuyla ilgili yorum yapan kaynaklar, Çin’de yaklaşık 20 yılda oluşan geniş arz zincirinin taşınmasının Apple için kolay olmayacağı görüşünde. Konu hakkında Bloomberg Intelligence'ın yaptığı analize göre Çin'deki üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 10'luk kısmının kaydırılması bile en az 8 yılı bulabilir.