Çin'de konuttan sonra kredi balonu patlayabilir!
Konut fiyatlarının balon haline geldiği ve borsasında da ciddi bir çöküş yaşayan Çin'de uzmanlar şimdi de kredi balonunun patlayacağından endişe ediyor.
Konut fiyatlarının balon haline geldiği ve borsasında da ciddi bir çöküş yaşayan Çin'de uzmanlar şimdi de kredi balonunun patlayacağından endişe ediyor.
Konut fiyatlarının aşırı yükselmesi ile birinci, borsada hisse senetlerinin dibe vurmasıyla ikinci balon tehlikesi yaşayan Çin'de şimdi de üçüncü balon riski olan krediler gündeme geldi. Bu ay başında Moodys'in ülkedeki devlet tahvillerini negatif görünüme almasının ardından Credit Suisse de ülkedeki devlet tahvillerine ilginin gittikçe azaldığını, devletin tahvil piyasalarına girişi kolaylaştırmasına rağmen ilginin kaybolduğunu belirtti. Societe Generale tarafından yayınlanan raporda ise hane halklarından gelen yatırım akışının duracağı, hane halkı tasarruflarının tahvil piyasasından çıkıp daha stabil görünen hisse piyasalarına kaydığı ve tahvil piyasasının gittikçe kırılgan hale geldiğine dikkat çekildi
Konut fiyatlarının balon haline geldiği ve borsasında da ciddi bir çöküş yaşayan Çin'de uzmanlar şimdi de kerdi balonunun patlayacağından endişe ediyor.
Bu ay başında Moody'sin ülkedeki devlet tahvillerini negatif görünüme almasının ardından Credit Suisse de ülkedeki devlet tahvillerine ilginin gittikçe azaldığını, devletin tahvil piyasalarına girişi kolaylaştırmasına rağmen ilginin kaybolduğunu belirtti. Societe Generale tarafından yayınlanan raporda ise hane halklarından gelen yatırım akışının duracağı, hane halkı tasarruflarının tahvil piyasasından çıkıp daha stabil görünen hisse piyasalarına kaydığı ve tahvil piyasasının gittikçe kırılgan hale geldiğine dikkat çekildi. Societe Generale büyük şehirlerdeki konut fiyatlarının hızlı bir şekilde artmaya devam etmesi Analistleri endişelendiren, arzın arttığı ortamda bilhassa yabancı yatırımcı tarafında Çin tahvillerine olan talebin azalıyor oluşu. Societe Generale verilerine göre şirket borç senetleri 2014 yılından 2015 yılına dek yüzde 21 oranında arttı ve bu şirketlerin toplam tahvilleri geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla bir önceki yılki 18,4 oranına karşılık, milli gelirin yüzde 21,6'sına ulaştı. Çin hazine tahvilleri de, 2015 yılındaki değeri 936 milyar yuandan 2016 yılında 1,4 trilyon yuana yükseldi. Uzmanlar özellikle verimsiz fakat istihdamın devam etmesi için kağıt üzerinde işlemeye devam eden 'zombi' şirketlerin reel ekonomiyi doğrudan olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor.
Dünya