Dış Piyasalar

Çin'de kredi kullanımı azaldı: Konut krizi derinleşiyor! Dünya devinde neler oluyor?

Çin ekonomisi, emlak piyasasındaki yeni stres ve büyüme görünümünü tehdit eden deflasyon ile birlikte çok az toparlanma işareti gösteriyor. Ekonomistlerin 780 milyar yuan olarak beklediği kredi kullanımı temmuz ayında 345.9 milyar yuan olarak açıklandı.

Çin'de salı gün açıklanan resmi veriler, büyüme oranları hala pandemi öncesi seviyelerin oldukça altında olsa da, Temmuz ayında sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit varlık yatırımlarında bir yıl öncesine göre mütevazı artışlar olduğunu gösterdi.

Ülkede büyük bir geliştiricinin olası bir temerrüde düşmesiyle güvenin sarsılması ve konut satışlarının da düşmesiyle birlikte gayrimenkul yatırımları daha da azaldı.

Geçen ay güneybatıda yaşanan ve son zamanlarda Çin'in kuzeyindeki şiddetli yağmur ve ölümcül seller, inşaat ve altyapı projelerini engelleyince, ekonomik faaliyetleri de sınırladı.

İHRACAT BEKLENENDEN FAZLA DÜŞTÜ

Bloomberght.com’un haberine göre, imalatçıların ve perakendecilerin alıcıları özendirmek ve fazla stoğu eritmek amacıyla fiyatları düşürmesiyle birlikte Temmuz ayında deflasyon yaşanmaya başladı. İhracat ve ithalat da beklenenden daha fazla düşüş yaşadı. Tüketiciler ve işletmelerin borçlanması ise azaldı.

Pekin hükümeti, büyümeyi desteklemek adına çeşitli taahhütlerde bulundu ve bazı önlemler açıkladı. Ancak daha önce yaşanan gerileme dönemlerinde olduğu gibi parasal ve mali teşviklerde bulunmadı. Daha zayıf bir yuan ve yüksek borç seviyeleri hükümetin daha fazla ihtiyatlı davranmasına neden oldu.

Bloomberg tarafından düzenlenen ankete katılan ekonomistlere göre, Çin Merkez Bankası Salı günü kilit politika faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 2,65'te bırakabilir.

KREDİLER BEKLENENDEN AZ KULLANILDI

Çin Merkez Bankası Cuma günü, Temmuz ayında yeni kredilerin 345.9 milyar yuan olduğunu açıkladı. Bloomberg anketinde ise ekonomistlerin beklentisi 780 milyar yuan olması şeklindeydi.

Kredilerdeki düşüş, Çin'deki zayıf talebin bir başka işareti olarak görünüyor. Son zamanlarda ekonomideki deflasyon, ihracattaki düşüş ve imalat faaliyetlerinde yaşanan düşüş de olumsuz veriye katkıda bulunuyor. Emlak piyasasında yaşanan kriz, temerrüde düşme korkusunun artmasıyla daha da kötüleşiyor.

Offshore yuan, verilerin açıklanması ile birlikte düşüşünü hızlandırarak yüzde 0,2'ye kadar indi ve dolar başına 7,2558'e geriledi.