Çin'de yeni inşaat oranı yüzde 14 düştü!
Çin'de ekonomik büyüme geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yüzde 6.8 olarak gerçekleşti. Konut yatırımları yalnızca yüzde 1 yükselerek son yedi yılın en düşük oranını gerçekleştirirken, yeni inşaat oranı yüzde 14 düştü.
Çin'de ekonomik büyüme geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yüzde 6.8 olarak gerçekleşerek hem finansal krizin başlangıcından bu yana en düşük seviyeye geriledi hem de yatırımcıların yanlış politikalar izlediğine dair endişe duyduğu hükümetin üzerindeki baskıyı artırdı.
Çin'de yıl bütününde ise ekonomi yüzde 6.9 ile batı standartlarına göre yüksek bir rakam tuttursa da son 25 yılın en zayıf büyümesini gerçekleştirdi. Çin ekonomisi geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6.9 büyümüştü.
Hükümetin ekonomik büyümeyi hızlandırmasının önünde zayıf ihracat, fabrikalarda aşırı kapasite kullanımı, yavaşlayan yatırımlar, yumuşak bir konut piyasası ve yüksek borç seviyeleri gibi engeller bulunuyor.
Bugün açıklanan diğer veriler de dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin Aralık ayında hız kaybetmeye devam ettiğini gösterirken, hükümetin yıl boyunca piyasalara sağladığı desteğin işe yaramış olma umutlarını da boşa çıkardı.
Konut yatırımları yalnızca yüzde 1 yükselerek son yedi yılın en düşük oranını gerçekleştirirken, yeni inşaat oranı yüzde 14 düştü.
Dünya
Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi sert fren yaptı. 10 trilyon dolarlık GSYH’ye sahip Çin, 2015’te yüzde 6.9 büyüdü. Çin, Batı standartlarına göre yüksek bir rakam tuttursa da son 25 yılın en zayıf büyümesine imza attı. Ülkede son çeyrek büyümesi yüzde 6.8 olarak gerçekleşti.
Çin en son ambargolar nedeniyle 1990 yılında yüzde 3.8 büyümüştü. 2003-2007 yılları arasında yüzde 14’ü geçen büyüme rakamlarına kadar çıkmıştı. Çin’de ekonomik büyümenin geçen yıl yüzde 7’ye ulaşması öngörülüyordu.
Çin’de ekonomik büyüme hem finansal krizin başlangıcından bu yana en düşük seviyeye geriledi hem de yatırımcıların yanlış politikalar izlediğine dair endişe duyduğu hükümetin üzerindeki baskıyı artırdı. Hükümetin ekonomik büyümeyi hızlandırmasının önünde zayıf ihracat, fabrikalarda aşırı kapasite kullanımı, yavaşlayan yatırımlar, zayıf konut piyasası ve yüksek borç seviyeleri gibi engeller bulunuyor.
Dün açıklanan konut yatırımları da sadece yüzde 1 yükselerek son 7 yılın en düşük oranı elde edilirken, yeni inşaat oranı yüzde 14 düştü.
Petrolü ateşledi
Çin GSYH verilerinin beklentiler doğrultusunda çıkmasının ardından petrol fiyatları yüzde 5’e varan oranda değer kazanırken, buna paralel Rus Rublesi dün hızla yükseldi. Ruble, dolar karşısında yüzde 1 artarak 78.52 seviyesinden işlem gördü. Brent petrolün varil fiyatı Çin rakamlarının ardından yeniden 29 doların üzerine çıktı.
Vatan