Çin’deki borç krizi emlak şirketlerine sıçrıyor!
Çin’in emlak sektöründeki aşırı borçlanmaya ilişkin tedbirlerinin olumsuz etkileri ve China Evergrande Group’un içinde olduğu borç krizi, büyük emlak şirketlerine de sıçramaya başladı.
Çin’in emlak sektöründeki aşırı borçlanmaya ilişkin tedbirlerinin olumsuz etkileri ve Asya’nın en büyük yatırım gerçekleştirilebilir not altı tahvil ihraç eden şirketi China Evergrande Group’un içinde olduğu borç krizi, sektördeki olumsuzlukların ekonomi üzerinde de etkili olabileceğiyle ilgili tedirginliklerle beraber, en büyük gayrimenkul şirketlerine yayılıyor.
Bloomberg HT'de yer alan habere göre; yatırımcıların tedirginlikleri, gayrimenkul sektöründe dolar cinsi tahvillere gelen satış dalgasının yüksek kaliteli şirketlerin tahvillerine yönelmesiyle beraber, Çin’in daha güçlü emlak şirketlerine çevriliyor.
Çin’in satışlar bazında en büyük emlak şirketi Country Garden Holdings Co.’nun dolar cinsinden bir tahvili, geçtiğimiz hafta rekor 10,3 sentlik bir düşüş göstermesinden sonra Pazartesi sabahı 2 sent kayıpla 77,4 sent seviyesine düştü.
Ülkenin ikinci en büyük emlak şirketi China Vanke Co. da değer kaybı yaşadı. Şirketin bir biriminin dolar cinsinden bir tahvili geçtiğimiz hafta 3,2 sent ile 2020 mart'tan beri en büyük düşüşünü yaşamasının ardından 96,2 sente düştü.
Çin’in emlak sektöründeki aşırı borçlanmaya ilişkin tedbirleri ve Asya’nın en büyük yatırım gerçekleştirilebilir not altı tahvil ihraç eden şirketi China Evergrande Group’un içinde olduğu borç krizi, yatırımcıların son günlere kadar neredeyse tamamen düşük kredi notu bulunan şirketlere odaklanmasına sebep oluyordu. Fakat sektördeki olumsuzlukların ekonomiye de yansıyabileceğiyle ilgili endişelerle beraber, baskı ülkenin en büyük gayrimenkul şirketlerine de gidiyor.
Lombard Odier’in Asya kredi müdürü Dhiraj Bajaj, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği değerlendirmede, emlak sektöründe sistemik temerrüt serisi riski olduğuna dikkat çekti.
Borçların ödenememesi şimdiye dek yalnızca finans piyasalarının geneli için fazla bir risk içermeyen küçük firmalarla sınırlı oldu. Fakat Çin’in emlak geliştirme şirketleri arasında üçüncü en büyük dolar cinsinden borçlanıcı şirket olan Kaisa Group Holdings Ltd.’nin üzerinde artan baskıyla ilgili korkular, Evergrande ile başlayan kredi daralmasının kontrol altına alınmasının daha zor hale geldiği düşüncelerini yeniden tetikledi.
Çinli emlak devi Evergrande, tahvil ödemesini yapamadı!
Çinli inşaat şirketlerinin kayıpları arttı!