Ekonomi

Çin'deki gerginlik yuanı vurdu! Yuan değer kaybediyor

Çin'in yeni yönetiminde Başkan Şi Cingping'e yakın isimlerin kilit görevlere gelmesinden sonra piyasalarda endişeler oluştu. Yuan dolar karşısında değer kaybederken Çin borsaları da düşmeye başladı. Söz konusu seyirde Çin’deki gelişmelerin büyük etkisi oldu

Asya pay yeni haftaya karışık bir seyirle başladı. Söz konusu seyirde Çin’deki gelişmelerin büyük etkisi oldu. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, dün sona eren seçimlerde tarihi şekilde üçüncü dönemde de lider seçildi ve kendisine yakın politikacılardan oluşan yürütme komitesini duyurdu.

GÖREVDE KİMLER VAR?

Yedi kişiden oluşan Daimi Komite’nin diğer üyeleri Zhao Leji ve Wang Huning eski komitede de bulunmalarının ardından yeniden görevlendirilirken Cai Qi, Ding Xuexiang ve Li Şi komiteye yeni katılan isimler arasında yer aldı.

Şi’ye yakın isimlerin kilit görevlere atanması ve Politbüro Daimi Komitesi’ne sıfır Covid savunucularının eklenmesi, Koronavirüs kısıtlamalarının erken gevşetilme şansını azaltacağını düşündürürken diğer yandan Şi’nin piyasa karşıtı politikalarda elinin güçlenmesi endişelere neden oluyor.

  

YUAN DEĞER KAYBETTİ

Parti içindeki atamaların  Hong Kong’da da siyasi gerilimi artırabileceği endişesi ön plana çıktı. Hong Kong borsasında satış baskısının derinleştiği görüldü. Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 4'ten fazla düşerken, Hang Seng Tech endeksi yaklaşık yüzde 6 değer kaybetti.

Öte yandan piyasalardaki hareket yuanı da olumsuz etkiledi. Yuan yüzde 0,4 değer kaybı yaşarken dolar/yuan 7,2552 ile Ocak 2008 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

PİYASALAR ENDİŞE İÇİNDE

Yatırım şirketi United First Partners Asya Araştırmaları Başkanı Justin Tang konu ile ilgili  değerlendirmeler yaptı. Yaptığı değerlendirmelerde:  “Piyasa bu kadar çok Şi destekçisinin seçilmesi ile beraber Şi’nin piyasa dostu olmayan politikalarını yürürlüğe koyma yeteneğinin artık sağlamlaşmasından endişe duyuyor” ifadesini kullandı.

Kingston Securities Araştırma Direktörü Dickie Wong, “Çin beklentiyi aşan makro veriler bildirirken, liderlik değişikliği ve Çin – ABD gerilimi beklentileri aşağı çekmeye ve belirsizlik yaratmaya devam ettiği için piyasa düşüş yolunda” dedi.

Çin yuanı 2008’den bu yana en düşük seviyeyi gördü

Piyasalar sallanıyor dolar karşısında 14 yılın dibini gördü