Çineli çiftçiler, susuzluk nedeniyle tarım arazilerini sulayamıyor!
Adnan Menderes Barajı'ndan düzenli ve yeterli su alamadıklarını söyleyen Çineli çiftçiler, susuzluk nedeniyle tarım arazilerini lağımla suluyor. Suya kavuşmayı bekleyen Çineli çiftçiler suya hasret kaldı.
Adnan Menderes Barajı'ndan düzenli ve yeterli su alamadıklarını söyleyen Çineli çiftçiler, susuzluk nedeniyle tarım arazilerini lağımla suluyor. Aydın'ın 1.5 asırlık rüyası olan Çine Adnan Menderes Barajı'nm 2010 yılında tamamlanarak su tutmasının ardından suya kavuşmayı bekleyen Çineli çiftçiler adeta suya hasret kaldı. Barajdan düzenli ve yeterli su alamadıklarını dile getiren çiftçiler, susuzluk nedeniyle tarlalarının kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek isyan etti. Çine Adnan Menderes Barajı'nda bir araya gelen çiftçiler yetkililerden soruna çözüm bulmalarını istedi.
LAĞIMLI SUYLA SULAMA
Çineli üretici Nedim Akkurt, barajdan 10 gün önce su bırakılmadığı için Çine Belediyesi'nin Atıksu Arıtma tesisinden gelen lağım suyu ile tarlasını suladığını kaydetti. Akkurt, "Susuzluk nedeniyle tarladaki mahsulü lağım suyuyla suladım. Lağım suyu beni hasta etti, ellerimde yaralar çıktı. İzmir'de hastanede bu yüzden tedavi gördüm. Barajdan su bırakılmadığı için şuan yine lağımın içindeyim. Mahsul elde etmek için tarlamı sulamak zorundayım" diyerek derdini dile getirdi.
ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR
Yetkililerin Çine Adnan Menderes Barajı'nda elektrik üretimine başlanması nedeniyle kendilerine su verilmediğini söylediklerini kaydeden Akkurt, "Çineli çiftçi su istediğinde burası elektrik barajı, Sökeli çiftçi su istediğinde ise sulama barajı oluyor. Bize, Yetkililer bize 'Sulamanın yanında elektrik de üretmemiz lazım1 diyorlar. Biz Sökeliler su istediğinde ancak suya kavuşabiliyoruz.
Çine'nin Camızağılı, Çöğürlük, Eskiçine, Kabataş, Kargı ve Umurköy mahallelerindeki çiftçier de bizim gibi mağdur. Söke'de pamuk yetişiyorsa, Çine'de de birçok sebze meyve yetişiyor. Tarlalarımız için su istiyoruz" diye konuştu.
DİNAMOLAR SULAR ALTINDA KALDI
Kendilerine haber verilmeden barajdan su salmdığını belirten Ethem Acar, "En son barajdan su salmdığmda su çabucak Söke'ye ulaşsın diye barajların kapakları açılmış. Çine çayı bu yüzden taştı. Çayın kenarında en az 15 çiftçinin dinamosu sular altında kaldı. Ben kendi dinamomu yukarıya çekerek kurtarabildim. Çiftçinin bu zararın kim karşılayacak? Ani salman suyun altında hayvanlar bile telef olmuş. Yazık değil mi?" diye konuştu. Mustafa Akgündüz ise sulamanın düzgün yapılması için Çine çayının ıslah edilmesi gerektiğini söyleyerek Sulama Birliklerinin bu konuda çalışma yapması gerektiğini ifade etti.
Aydın Gazete Flas