Genel

çin'in bugününü en iyi temsil eden kenti: şžanghay!

şžanghay çin'in en büyük ve 15 yılda gösterdiği değişimle çin'in bugününü en iyi temsil eden kenti. 'şžanghay çin değil' klişesine inanmayın. O da İstanbul gibi zıtlıkların uyumunu içinde barındırıyor

çin, yıllar içinde oluşmuş önyargılarımızı paramparça eden bir değişim içinde. Değişimin boyutları da son derece etkileyici. çin artık küçük insanların büyük ülkesi değil. Büyük kentlerin, insanların Avrupa ve Amerika'daki benzerlerinden hiçbir farkı yok. Daha doğrusu fazlası var, eksiği yok. 1.3 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi ve ikinci büyük ekonomisi olan çin'de nüfusun yarısı kentlerde yaşıyor. Dünya ekonomisinin büyümesinin yarısını çin sağlıyor. 2020 yılında 350 milyon kişinin kırsal kesimden şehirlere göçeceği hesaplanıyor. Orta sınıf her geçen gün güçleniyor ve sosyal refah artıyor.

İhracatı hedefleyen 11'inci kalkınma planları tamamlanmış. 12'nci plan ise iç tüketim üzerine kurulmuş. Sağlık, eğitim ve şehirleşme öncelikli konuları. Tabii ki bu tablo her şeyin dört dörtlük olduğu anlamına gelmiyor. Komünist bir rejime sahip olsalar da her yerde olduğu gibi kentin arka sokaklarında gelir dağılımında eşitsizliğin, kaosun izlerini görmek mümkün. Asgari ücretin 150 dolar olduğu ülkede, çogunluğuk hala tek odalı evlerde.

şžanghay'ı keşfedelim

Otobüs ya da taksi içinde kentin güzelliklerini keşfetmek, mimari geçmişini kavramak çok zor. çünkü göze çarpan sadece gökdelenler ve kat kat kıvrılan yollar oluyor. Yoğun trafiği, nemli, kirli havası ve sıcağına karşın şžanghay tam bir bisiklet kenti. Trafikte yüzlerce bisikletli görüyorsunuz. çünkü dünyanın en ucuz bisikletleri şžanghay'da satılı-yor. Turistlere yönelik de bisikletli kent keşfi turları var, Terlemekten korkmuyorsanız yarım günde kent merkezini turlamak mümkün.
Ama gerçek kenti tanımak için yürümek gerekiyor, Ana caddelerden adeta saklanmış ara sokaklara saparak İngiliz ve İspanyol koloni-yal, neoklasik, art deco gibi farklı mimari tarzlardan oluşan evleri görmek mümkün. Eğer bir gün şžanghay'a gidecek olursanız bu liste işinizi kolaylaştıracaktır:

Günümüzde Wukang Road olarak adlandırılan bu cadde 19.yüzyılda çin'de çok etkili bir isim olan Amerikalı misyoner John Calvin Ferguson'un adıyla anılırmış. 1924 yılında inşa edilen Normandiya apartmanları Fransız Rönesans döneminden etkilenen neoklasik mimaride inşa edilmiş. Ferguson Lane 376'da Fransız yemeklerini ve şaraplarını tadarak bir mola vermek mümkün.,.
Kentin en yeşil alanlarından olan Brunat Park'ın yakınlarındaki, eski Fransız bölgesindeki Fuxing Road kentin en güzel caddelerinden biri. Huashan Caddesi yakınındaki lüks sıra evlere sırtını dayamış La Passage yoga stüdyoları, butikleri, barları, restoranları ile kentin ilk 'lif estyle' merkezi.

Wukang ve Changsu caddeleri arasında yer alan Anf u Caddesi kentin en önemli kültür ve sanat bölgesi. 1915 yılında Fransızların inşa ettiği sokaktaki Avrupa tarzı evlerin birçoğu yiyecek ve içecek mekanlarına dönüşmüş. Ayrıca giyimden dekorasyona tüm tasarım markalarının çoğunun da bu bölgede dükkanları var.

Eski şžanghay'ı merak edenlerdenseniz, Sinan Caddesi, villaları, süslemeli evleri ile 1930'lu yılları ve mimari anlayışını hatırlatan ender yerlerden biri. çin Halk Cumhuriyeti'nin ilk başkanı Zhou Enlai 1946-1947 yılları arasında bu caddedeki Fransız tarzı bahçeli, 73 numaralı evde yaşamış.
Radikal