Dekorasyon

Çin'in mermerini Burdur döşüyor!

Burdur TSO Yönetim Kurulu Başkanı Keyik: ''Bu yıl ekim ayı sonu itibarıyla 135 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleşti."

   Yusuf Keyik, bu yıl gerçekleşen 135 milyon dolarlık mermer ihracatının büyük bölümünün Çin'e yapıldığını bildirdi. 


     Keyik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Burdur'a mermerciliğin son yıllarda büyüyen bir sektör haline geldiğini belirtti. Burdur ve ilçelerinde zengin doğal taş rezervinin bulunduğuna işaret eden Keyik, özellikle Burdur Beji ile travertenlerin dünyada marka haline geldiğini vurguladı. 


     Burdur'un 120 mermer ocağı ve 90 mermer fabrikası ile Türkiye'de mermercilik sektöründe önemli konuma sahip olduğunu anlatan Keyik, üretilen Burdur Beji, traverten ve mermerlerin yüzde 80'inin ihraç edildiğini kaydetti. 


     Geçen yıl 90 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Burdur'un, bu yıl ihracat rakamını yüzde 15 artırdığını bildiren Keyik, şöyle devam etti: ''Bu yıl ekim ayı sonu itibarıyla 135 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleşti. Mermer ocaklarında blok doğal taş şeklinde üretilen Burdur Beji ve travertenlerin büyük kısmı Çin'e, işlenmiş mermerler ise ABD, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Fakat son yıllarda Ortadoğu ülkelerinden talep artmaya başladı. İhraç edilen mermerler özellikle kamu binaları ve otellerde kullanılıyor.'' 


     Burdur'da her geçen gün mermer ocağı sayısının arttığını dile getiren Keyik, mermer ocaklarından yılda yaklaşık 200 ton işlenmemiş blok doğal taş çıkarıldığını kaydetti. Keyik, bunun yüzde 80'inin yurt dışı pazarına sunulduğunu belirtti. 


     Burdur'da mermercilik sektöründe yaklaşık 3 bin 500 kişinin çalıştığını ifade eden Keyik, mermercilik sektörünün hem ekonomiye hem de istihdama büyük katkısı bulunduğunu dile getirdi. 

     AA