Turizm

Çin'in sağladığı hacimle küresel turizmin çehresini değişiyor!

Dünyanın yükselen ekonomilerinin şehirleşen ve zenginleşen orta sınıfı bir çok sektörde olduğu gibi turizmde de dengeleri değiştiriyor. Küresel turizmde bugün her on turistten birinin Çin'li olduğu belirtiliyor.


Dünyanın yükselen ekonomilerinin şehirleşen ve zenginleşen orta sınıfı bir çok sektörde olduğu gibi turizmde de dengeleri değiştiriyor. Küresel turizmde bugün her on turistten birinin  Çin'li olduğu belirtiliyor. Sadece geçtiğimiz yıl dünyanın farklı şehirlerine 97.3 milyon turist gönderen Çin'de bu seyehatlerin neredeyse yarısının keyif için yapılan tatiller olduğu ifade ediliyor. Bugün 30 yaşına gelmemiş bir Çin'li'nin ebeveynlerinin hayal bile edemeyeceği bir şey yapabildiği görülüyor: iki haftalık bir Avrupa turu. Zenginleşen Çinliler güzel Paris'ten, mükemmel İngilizce konuşan Hollanda'ya, pizzanın anavatanı İtalya'dan Kuzey Işıkları'nı görmeye Finlandiya'ya gidebiliyor.


Yeni nesil Çinli genç turistler turları sevmiyor, bağımsız geziyor


Küresel turizmin çehresini değiştiren ve henüz gezmeye doymamış bu genç orta sınıf, bir önceki nesillerin yaptığı gibi grup turları nı da sevmiyor. The Economist'te yer alan haberde 'genç, varlıklı ve bağımsızca seyahat etmeyi seven" Çinliler 20 günde 10 şehir tarzı otobüs turlarındansa gittikleri şehirleri bağımsızca gezmek istiyor. Bu turların da halen birçok Çinli turistin ilgisini çektiği belirten haberde ilk seyahatini yapan, Hong Kong, Makau ya da Taiwan'a gitmek isteyenlerin bu turları tercih ettiği ifade ediliyor. Fakat yeni bir nesil artık tatilini kendisi organize ediyor, daha fazla seyahat harcaması yapıyor ve her durak noktasında daha uzun süre kalıyor.


2013 yılında en çok Çinli turistler harcama yaptı


Küresel turizmde gittikçe daha fazla yer kaplayan Çin'li gezginlerin bugün dünyada her yıl seyahat eden turistlerin sayısının onda birini oluşturduğu ifade ediliyor. Öte yandan yapılan araştırmaya göre Çinli turistler dünyanın en çok para harcayan gezginleri. 2013 yılında 129 milyar dolar harcama ile liderliği elinde tutan Çinli turistleri yıllık 86 milyar dolarla Amerikan turistler izliyor. Tax-free harcamaların ortalamasında da Çinli turistlerin 1.130 dolarla lider olduğu belirtilen habere göre bu ortalama Rus turistlerde sadece 494 dolar.


2014'te tüm dünya turistlerinden daha fazla lüks harcama yapabilirler


Yapılan araştırmada Çinli turistlerin yüzde 80'i yapmış oldukları alışverişin seyahat planlarının vazgeçilmez bir parçası olduğunu söylüyor. Orda Doğu turistlerinin sadece yüzde 56'sı alışverişin hayati önemi olduğunu söylerken, Rus turistlerde alışveriş tutkunlarının oranı yüzde 48 olarak belirtiliyor. Habere göre Çinli turistlerin önümüzdeki yıl tüm dünya turistlerinin yaptığından daha fazla lüks tüketim alışverişi yapılacağı bekleniyor.


Küresel turizmin çehresini değiştiren bu hızın önümüzdeki yıllarda hızla artmaya devam etmesi bekleniyor çünkü şu anda Çin nüfusunun sadece yüzde 5'i pasaport sahibi. Bu pasaport sahibi turistlerin çoğunun ise Hong Kong ve Makau'ya gittiği belirtiliyor. Fakat orta sınıfın refah düzeyinin yükselmesi daha uzun tatillere eğilimi artırıyor. Kolaylaşan vize koşulları ve düzenli seyahat edenlerin sayısındaki artış, her yıl yurt dışına tatile geden Çinli nüfusun sayısının artacağını gösteriyor. Yatırım firması CLSA'dan Aaron Fischer 2020 yılında Çin'den dünyaya gerçekleşecek olan yurt dışı seyahatin sayısının iki katına çıkacağını, bu seyahatlerde yapılan harcamaların ise üç katına çıkacağını belirtiliyor.


Mona Lisa'yı görmeye can atan 100 milyon Çinli


Çin Yurtdışı Turizm Araştırma Enstitüsü'nden Wolfgang Arlt "Dünya kendini Mona Lisa'yı görmeye can atan 100 milyon Çinli turiste hazırlasın" diyerek bu 100 milyon turistin büyük markaların mağazalarında alış veriş yapacağını belirtiyor. Arlt daha önce seyahat deneyimi olan 50 milyon Çinli turistin ise sıradan aktivitelerin dışına çıkacağını ifade ediyor.

 

Mağaza, otel ve turizm sektörü kendisini yeni turistlere hazırlıyor


Yedi farklı Çin şehrine uçuşların gerçekleştiği Amsterdam Schiphol hava alanı bu yeni küresel turist hacminden faydalanabilmek için çabalıyor. Çin yeni yılında Schiphol'e gelen Çinli turistlere karşılama salonlarında hediyeler dağıtılmış ve lüks markaların mağazalarına yönlendirme yapan bedava çeviri programı sağlanmıştı. Bu mağazalarda Çin para birimi ya da Çin'in ana kredi kartı olan Union Pay aracılığıyla ödemeler ise kabul ediliyor. Hollandalı mücevher mağazaları zinciri Gassan Diamond'ın müdürü Benno Leeser her yıl Çin'e kendisine en iyi müşterileri gönderen seyahat acentaları ile görüşmeye gittiğini söylüyor. Mağazalar, oteller ve turizm sektörü tüm dünyada yükselen Asya'nın umudunu taşıyor.


Çinli turistlerin yüzde 25'i vize sebebiyle Avrupa'dan vazgeçti


Havayollarının sağladığı yeni uçuş noktaları Asya'nın dev ekonomisinin turistlerini artırıyor. Direk havayolu bağlantıları sağlandıktan sonra varlıklı ve tatil yapmak isteyen bir Çinli vatandaş için sıra vizeyi daha kolay almaya geliyor. Hatta vizesiz seyahat bu işi daha da kolaylaştırıyor. 2013 yılında Çinli vatandaşlar sadece 44 ülkeyi önceden başvurulması gerekmeyen bir vize ile ziyaret edebildiler. Taiwanlılarda vizesiz giriş yapılabilen ülke sayısı 130 iken ABD vatandaşları için ise seçenekler 170 ülkeyi buluyor. Avrupa Tur Operatörleri Derneği'nin yapmış olduğu bir araştırmaya göre sanatın ve tarihin kıtası Avrupa'yı ziyaret etmek isteyen Çinli vatandaşların yüzde 25'i vize geçikmeleri sebebiyle tatil planlarından vazgeçti. İngiltere'nin Avrupa Schengen Serbest Dolaşım Alanı dışında olması ve kendi vizesini istemesinin Fransa'nın aldığının sadece dokuzda biri kadar Çinli turist alabiliyor olmasının sebebi olduğu belirtiliyor.


ABD'den Çinlilere online vize görüşmesi ve bankalardan pasaport


Amerika Birleşik Devletleri ülkesini ziyaret etmek isteyen Çinli vatandaşlarla online vize görüşme yapmaya başladı. Dahası vize almaya hak kazanan Çinliler ABD vizeli pasaportlarını ABD elçiliğinin yanı sıra 900 banka şubesinden birinden teslim alabiliyorlar. Bu sağlanan kolaylıklar sonrasında ABD'yi ziyaret eden Çinli turistlerin sayısının yüzde 22 artış yaşadığı belirtiliyor. Vizesiz ziyaret edilebilen ülkelerde ise bu rakamın çok daha etkili olduğu görülüyor. Vizesiz ziyaret edilebilen Malpler'de Çinli ziyaretçilerin sayısının geçtiğimiz yıl yüzde 45 artarak toplam 1.1. milyonluk Çinli turist hacminin neredeyse üçte birini oluşturduğu belirtiliyor. Öte yandan Çinli çiftlerin balayı tatillerinin bu rakamlarda önemli bir etki yarattığının altı çiziliyor.


Kalabalık aileler sahil resortlarını tercih ediyor


6+1'lik aileler için sahil tesislerinin çok tercih edildiği, tek çocuklu çiftlerin anne ve babalarıyla tatil yapmak istediğinde de sahil resotlarını öncelikli olarak tercih ettiği belirtiliyor. Genç anne ve babalar çocuklarıyla maceralı aktiviteler yaşarken, büyükanne ve büyükbabalar – genelde ingilizce konuşamamaları sebebiyle – akşam animasyon ve şovlarına gidiyor. Bu yöntem yaşlı Çinlilerin dilini bilmedikleri bir ülkede kaybolma tehlikesi yaşamamasını sağlayarak tatil memnuniyetini de artırıyor.


Turizm sektörünün bir sonraki hamlesi hizmetleri Çinceleştirmek


Milyonlarca Çinli turistin sınırlarının dışına gitme ihtiyacı küresel turizm hizmetlerinde yeni bir ihtiyacı doğuruyor. Batı dillerinin yaygın bir şekilde kullanılmadığı Çin pazarı dünyanın farklı bir noktasına ürün ve hizmet almaya geldikçe, tüm bu ürün ve hizmetlerin Çinceleşmesi gerekiyor. Paris'te lüks markaları bünyesinde bulunduran bir alışveriş merkezi olan Printemps, Çinli tur gruplarına özel bir girişe sahip. İngiltere'deki alışveriş merkezi Harrods'un 100 adet Union Pay ödeme noktası bulunuyor. Her iki alışveriş merkezi Mandarince (Çince) konuşan personel alımları yapıyor ve websiteleri aynı zamanda Çince incelenebiliyor. Oteller Çin televizyon kanal seçeneklerini artırıyor, menülerini daha görsele dayalı tasarlıyor ve Çin'de kahvaltı olarak yenen yulaf lapası 'congee'yi kahvaltı seçeneği olarak sunuyor.


Çin Yurtdışı Turizm Araştırma Enstitüsü'nden Wolfgang Arlt Çin'li turistlerin ziyaret edeceği yerleri seçerken en önemli kriterin karşılama ve hizmetin iyi olması olduğunu belirtiyor. Arlt "İkinci sınıf turist olarak değerlendirilmekten çok korkuyorlar" diyor.


Gelişen ekonomiler küresel seyahat pastasının en büyük dilimini oluşturuyor


Oxford Economics'in yapmış olduğu bir araştırmaya göre 2023 yılında küresel hava trafiğinin yüzde 51'ini gelişmekte olan ülkelerin yurtdışına giden turistleri oluşturacak. 2013 yılında bu rakam yüzde 44. Bu trendin en büyük destekçileri ise yükselen orta sınıflarıyla Çin, Rusya, Brezilya, Hindistan ve Endonezya olduğu belirtiliyor. BRIC ülkelerinin (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) 2023 yılında küresel seyahat pazarının en büyük pastasını oluşturacağı belirtiliyor. En büyük sıçrama yaşayan Çin'in 2013 yılındaki yüzde 8.5'luk payını artırarak turizm pastasının yüzde 19.88'ini oluşturacağı ifade ediliyor.


TÜRKİYE 1 MİLYON ÇİNLİ TURİST UMUDUYLA BU GEMİYE İZİN VERMİŞTİ


1 Batı Avrupa ülkelerinin yanı sıra dünyanın hemen hemen her ülkesinden turist ağırlayan Türkiye, Çin'den gelecek ziyaretçi sayısını da artırmayı amaçlıyor. Avrupa Seyahat Komisyonunun (ETC) Çin'de başlattığı tanıtım ve işbirliği atağından Türkiye turizminin de olumlu etkilenmesi bekleniyor. 2013 yılında Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 10 civarında artmış ve 100 binin üzerine çıkmıştı. Bu beklentilerle Türkiye'ye 1 milyon Çinli turist getirmesi planlanan eğlence gemisi Varyag'ı boğazlarından geçirmiş, sonrasında bu geminin Çin Halk Cumhuriyet Ordusu Donanması tarafından askeri amaçlarla uçak gemisi olarak kullanılacağı ortaya çıkmıştı.



Dünya