Yeni Şirketler

Çinli Chery, fabrika için Türkiye'de arazi bakıyor

Mermerler Otomotiv ile birlikte iki yıl içinde ülkemizde büyük bir üretim merkezi kurmayı hedefleyen Çinli otomotiv devi Chery, Bursa ve Adapazarı'nda yer arıyor

Türkiye, otomotiv firmaları için adeta bir üs haline geliyor. Türkiye'de Mermerler Otomotiv ile hareket eden Çin'in otomotiv devi Chery Kimo, Tiggo ve Alia otomobillerini ülkemizde üretmeye hazırlanıyor. Rusya ve Ukrayna'da montaj tesisleri bulunan Chery, Türkiye'de montajın ötesinde yerli sanayiyi de içine alacak şekilde üretim yapacak.

Erdoğan'la görüştük

Chery Grup, Wuhu şehrindeki üretim merkezinin kapılarını Türk gazetecilerine açtı. Mermerler Otomotiv A.Ş.'nin ev sahipliğinde gerçekleşen program çerçevesinde Pekin Otomotiv Fuarı'nda yer alan Chery standında, yakında Türkiye'ye de gelecek olan yeni modeller tanıtıldı. Chery Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zhou Biren, Türkiye'de Fiat ve Renault'dan daha yerli bir marka olacaklarını açıkladı. Yatırımın Chery'nin Türkiye distribütörü Mermerler Grubu ile ortak olarak yapılacağını açıklayan Biren, "Mermerler ile işbirliği yaparak çoktan evlendik. Yatırımla bebek sahibi olacağız. Başbakan Erdoğan'la görüşmemiz oldu. Helikopterle havadan hem rakiplerimizin fabrikalarına, hem de üretim için Adapazarı ve Bursa'daki arazilere baktık. Türkiye'de Çin'deki fabrikamızın bir benzerini yapmak istiyoruz" dedi. Biren, Türkiye'de başarılı oldukları takdirde AB ülkelerine açılacaklarını kaydetti.

5 ayrı model geliyor

Mermerler Otomotiv Başkan Yardımcısı Murat Mermer de yaptığı konuşmada, Türkiye'de Chery marka otomobillerden bu yıl 10 bin adet satış hedefleri olduğunu söyledi. Murat Mermer, "Biz yüzde 10 gümrük vergisi ödüyoruz. Ayrıca nakliye de çok tutuyor. Buna rağmen piyasanın en uygun fiyatlı markası olacağız" diye konuştu. Murat Mermer, Türkiye'ye bu yıl Chery'nin 5 farklı modelini daha getireceklerini belirterek şunları söyledi: "İlk etapta A, B, C, D segmentinde olmak üzere 5 model ile gireceğiz. Alia, jip modeli Tiggo 3, Kimo, Taxim ve Boss modellerini satacağız. Türkiye'de üretim yapabilmek için, hem buranın ihtiyaçlarını karşılamak hem de başka ülkelere ihracat yapmak gerekiyor. Bu yüzden doğru ürünleri tercih ettik. Üretim için en az 50 bin satış yapmamız gerekiyor."

Yedek Parça Üssü

Mermerler Otomotiv Başkan Yardımcısı Murat Mermer ile açıklamalarda bulunan Chery Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zhou Biren, Chery'nin halen Çin'de 40 yedek parça fabrikası bulunduğunu belirterek, "Yatırım yaparken, bu 40 fabrikamızın da orada yerleşmesini sağlayacağız. Çünkü nakliye çok yüksek rakamlar tutuyor. Koltuk, döşemelik gibi yan ürünlerde Türkiye'deki yerli sanayiyi de kullanabiliriz. Hangi yan ürünleri Türkiye'den sağlayacağımız, yerli üreticilerin bize vereceği fiyata bağlı" diye konuştu.

Hasan Basri Özaydın / Türkiye