Turizm

Çinli rahibin yaptırdığı Krue Se Camisi ziyaretçi akınına uğruyor!

Tayland'ın güneyinde, yıllardır asimilasyon ve baskıya maruz kalan Müslüman Malaylar'ın yaşadığı Patani bölgesi, yaşanan hüzne rağmen saklı cennetleriyle keşfedilmeyi bekliyor. Çinli rahibin yaptırdığı cami, ziyaretçi akınına uğruyor...

Tayland'ın güneyinde, yıllardır asimilasyon ve baskıya maruz kalan Müslüman Malaylar'ın yaşadığı Patani bölgesi, yaşanan hüzne rağmen saklı cennetleriyle keşfedilmeyi bekliyor. 


Patani, sık aralıklarla kurulan askeri denetim noktaları ve pazar yerlerinde dahi ellerinde silahlarla dolaşan güvenlik güçlerinin yarattığı olumsuzluklara karşın hemen her noktayı kaplayan yeşil tabiat örtüsü ve parklarıyla Güney Asya'ya özgü güzellikleri sergiliyor.


Balıkçılığın ciddi bir geçim kaynağı yer aldığı Patani'de rengarenk tekneler, doğanın yeşiline ayrı bir ton katıyor. Yeşilini her mevsim koruyan bitkilerin oluşturduğu renk cümbüşü ve tropik ormanlardaki derelerle şelalelerin şırıltısına karışan kuş sesleri, hem turistlere iri zevk yaşatıyor hem de gündelik hayatımızın baskılarına direnen yöre halkına kuvvet veriyor.


Yüzlerce maymunun özgürce dolaştığı ormanlarıyla Patani, tabiat yürüyüşü, foto safari ve yaban yaşamı bu şeklinde etkinlikler için eşsiz imkanlar sunuyor. 


Tarihi ve kültürel değerler

Zengin bir tarihsel mirasa sahip kentteki Merkez Cami, Hindistan'da bulunan Tac Mahal'e aynı mimarisiyle Tayland'ın en güzel dini yapıları içinde gösteriliyor.


Yaklaşık 400 sene evvela Narativa kentinde inşa edilen 'Vadi Hüseyin Camisi' de bölgedeki çatışmalara karşın görkemini koruyor. Patani İslam Krallığı zamanında Müslüman Malaylar nedeni ile çivi kullanmadan inşa edildiği sanılan cami, kendine özgü mimarisiyle haz topluyor.


Tarihi Krue Se Camisi ise duvarlarındaki kurşun izleriyle, ziyaretçilere 10 sene evvela 32 Müslüman Malayın Tayland güvenlik güçlerinin saldırısı sonucunda  katledilmesini hatırlatıyor. Misyonerlik için alana gelen Çinli bir rahibin, Müslüman olduktan sonra yaptırdığı cami, enteresan öyküsü ve üstündeki izlerle ziyaretçi akınına uğruyor.


Osmanlı'nın da aralarında yer aldığı İslam devletlerinden yüzlerce sene önce getirilen el yazması Kur'an-ı Kerimler, Ahmediye Medresesi'nin müzeye dönüştürülen odasında sergileniyor. Müze, bilhassa Müslüman coğrafyasından gelen ziyaretçilerin beğenisini çekiyor. 


Darul Furkan Okulu Müdür Yardımcısı Fahreddin Saad, dünya gündemine yaşadığı acılar ve hüzünlerle gelen Patani'nin Güney Asya'nın en hususi yerlerinden bir tanesi olduğunu söyledi.


Birçok güzelliğe ev sahipliği oluşturan Patani'ye gelen ziyaretçilere destekçi olduklarını kaydeden Saad, 'Şelalelerin süslediği ormanların yanı paradigma fazla fazla sayıda tarihsel ve kültürel mekan var. Ormanlarda, yol kenarında ziyaretçileri karşılayan maymunlar, büyük ilgi çekiyor. Umarız yaşanan acılar bundan böyle son bulur ve Patani sırf doğal ve kültürel zenginlikleriyle gündeme gelir' dedi.


Milli Gazete