Turizm

Çinli turistler, Antalya Side Antik Kent'in tanıtımı için fotoğraf çekimi yaptı!

Çinli turistlerin 2014 yılı kültür ve arkeoloji turları Side Antik Kent'te başladı. Uzak Doğu'lu turistler Anadolu'nun kültürel varlıklarını tanımada Antalya'da Xanthos, Letoon, Myra, Perge, Termessos ve Side antik kentlerini pilot bölge seçti...

Çinli gazeteciler ve turist rehberleri dünyaca ünlü Antalya Side Antik Kent'in tanıtımı için fotoğraf çekimi yaptı.


Çinli turistlerin 2014 yılı kültür ve arkeoloji turları Side Antik Kent'te başladı. Uzak Doğu'lu turistler Anadolu'nun kültürel varlıklarını tanımada Antalya'da Xanthos, Letoon, Myra, Perge, Termessos ve Side antik kentlerini pilot bölge seçti. 


Çinli turistler, Avrupa, İskandinav ve Rus turistler gibi deniz,kum ve güneş turizmini tercih etmiyor. Çinli turistlerin Anadolu'da tarihi ve kültürel varlıkları yerinde ziyaretlerde en önemli hobileri tarihi eserlerle birlikte fotoğraf çektirmeleri ve güneşli havalarda ciltlerinin bronzlaşmaması için şemsiye ile dolaşma yer alıyor.


Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Çinli turistlerin Güney Kore ve Japon turistlerde olduğu gibi yüzde 99'u kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanımaya yönelik tatil yapma anlayışı oluşturuyor. 

Pekin'in Sesi gazetesi foto muhabiri Aidon Lee, Çinli turistlerin tatil anlayışını kültürleri tanıma geçmiş zaman insanlarının bıraktığı izleri yerinde görme oluşturduğunu söyledi.


Çinli turistlerin Türkiye'de Anadolu medeniyetlerini tanımaya yönelik turlara özel önem verdiğini belirten Lee, çektikleri fotoğraflarla Pekin'de Anadolu İzleri isimli sergi açacağını kaydetti. 

Lee, Çinlilerin, gezdikleri yerleri fotoğraf çektirerek ölümsüzleştirmek istediklerini ve bu nedenle fotoğraf çekimine özel önem verdiklerini kaydetti. Lee, "Pekin'de artık Türkiye daha iyi bilinir hale geldi. Türkiye'nin çok zengin kültür ve arkeolojik zenginliği var. İstanbul, Denizli, Konya, Bursa, Kapodokya ve Antalya ayrıcalıklı yerler. Antik kentlerin tanınmasına Çinliler özel önem veriyor. Antalya'ya gelen Çinliler Side'de Apollon Tapınağı'nda hatıra fotoğrafı çektirmeyi çok seviyor. Çinliler için tarihi eserlerle birlikte fotoğraf çektirmenin özel bir yeri var. Fotoğrafları nesilden nesile aktarmak için saklıyorlar. " dedi. 


LTV Turizm Seyahat Acentesi Çinçe Turist Rehberi Yarkın Teslina, kültür turlarında Side Antik Kent'i pilot bölge seçtiklerini söyledi. Teslina, Pilot bölge seçmelerinde Side'de zengin eser sayısı ile Apollon Tapınağı ve 2 bin yıllık şehir merkezinde bulunan 15 bin kişilik Side Antik Tiyatro'nun ayakta kalmasının etkili olduğunu kaydetti.


Çinli turistlerin tarihi ören yerlerinde tarihiğ eserlerle birlikte hatıra fotoğraf çektirmeye özel önem verdiğini belirten Teslina, bölgeye daha fazla Çinli turistin gelmesi için tanıtıma yönelik gazetecilerle çalışma yaptıklarını söyledi. Teslina, "Çinliler tarihi ören yeri ziyaretinde tarihi eserlerle fotoğraf çektirmeyi çok seviyor. Çinlilerin için tarihi eserlerle fotoğraf çektirmek bir ayrıcalık. Side bu konunda çok zengin. " ifadesini kullandı. 

Çinli turist rehberi arkeolog Dr. Lee Yun, Çinli turistlerin Side Antik Kent'te tarihi eserler arasında dolaşırken hatıra fotoğrafı çektirmekten mutluluk duyduğunu söyledi.


Side'de fotoğraf turlarını 2 yıldır sürdürdüklerini belirten Yun, İstanbul, Bursa ve Antalya'da geçen yıl 48 bin Çinli turistin ziyaret ederek sergilenen kültürel ve arkeolojik varlıklar hakkında bilgi sahibi olduğunu söyledi.


Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, Çinli turistlerin son yıllarda Türkiye'ye ilgisinin arttığını söyledi. Antalya'nın tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıklarının zengin olmasının Çinli turistler için cazip bir destinasyon olduğunu belirten Arıcı, 1947 yılında Ordinaryüs Prof.Dr. Arif Müfid Mansel tarafından kazı çalışmasının başlatıldığı Side'nin deniz, kum ve güneş turizmi yanı sıra kültür turizminde de öncü bir destinasyon olduğunu kaydetti. 

2013 yılında Türkiye'ye 200 bin Çinli turistin tatile geldiğini belirtildi.



Sabah Gazetesi