Emlak Terimleri

Cins tashihi harcı!

İskan alımı ve kat mülkiyetine geçiş sırasında uygulanan cins tashihi, "cins değişikliği" olarak da ifade edilmektedir. Cins tashihi harcı ne kadar öğrenmek istiyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Cins tashihi, arsa ve araziler üzerine yeni bina inşa edilmesi, mevcut binanın yıkılarak arsa haline dönüştürülmesi ya da bir taşınmazın mevcut cinsinin (niteliğinin) değiştirilmesi nedeniyle yeni niteliğinin tapu kütüğüne tescil edilmesi olarak karşımıza çıkıyor.


Cins tashihi harcı


Tapu işlemlerinde alınan vergilendirmeye tabi işlemlerden olan cins tahsisinde de belli bir oranda harç bedeli alınıyor. Her nevi cins ve kayıt tashihinde emlak vergisi değeri üzerinden, onbinde 5 oranında harç alınıyor. Taşınmazın cinsinin yapılı hale getirilmesi dışında kalan her nevi cins ve kayıt tashihi bu pozisyona giriyor.


Cins tashihi için gerekli evraklar ise şunlar; 


* Cins tashihii istenen taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği, 


* Yapısız iken yapılı hale gelen taşınmazlarda yapı kullanma izni veya belediye ya da valiliğin yazısı, 


* Tapuda kayıtlı malik veya hissedarların kimliği, vekillerin vekaletnamesi ve kimliği, 


* Malikin temsilcisi vasi ve kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği veli ise vukuatlı nüfus kayıt örneği, 


* Talep sahibi şirket, vakıf,dernek veya kooperatif temsilcisi ise yetki belgesi ile kimliği, 


* Malik ölmüş ise talepte bulunan mirasçıların adlarına intikal işlemini yaptırmış olmaları gerekiyor.


Cins tashihinde izlenecek yol


Kadastro müdürlüğü tarafindan düzenlenen tescil bildirimleri, tapu sicil müdürlüğüne gönderildikten sonra; tapu sicil müdürlüğü tarafından tescil işlemi yapılır. 


İşlemin Mali Yönü : 


492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı tarifenin (13. a, c) pozisyonlanna göre;

Ocak 1983 tarihinden önce inşaatı bitip iskan ruhsatının alındığının ve inşaata ilişkin Emlak Alım Vergisinin ödendiğinin belgelendirilmesi halinde tashih harcı alınmadan,

Ocak 1983 tarihinden sonra tapu sicilinde kayıtlı olan ama ve arazi üzerinde yeniden inşa olunan bina vesair tesisler nedeniyle 13/a pozisyonunda belirtilen binde 10 ve sosyal mesken vesair nitelikteki binalar nedeniyle 13/b pozisyonunda belirtilen binde 5 oranındaki harçlar ilgili maliye kuruluşunca tahsil edileceğinden, bu harçların ödendiğinin belgelendirilmesi halinde harç ve Eğitime Katkı Payı tahsil edilmeden,

Yukarıda belirtilen hususların belgelendirilememesi veya belirtilen tesisler dışında kalan her çeşit cins ve kayıt tashihinde emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değer üzerinden 13/c pozisyonu uyarınca binde 6 oranında harç ve Eğitime Katkı Payı tahsil edilerek, Taleplerin karşılanması gerekir.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com