Genel

Çıplak mülkiyet miras kalır mı?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen çıplak mülkiyet ile ilgili soruya yanıt verdi..

Posta köşe yazarı Tamer Heper, okuyucularından O. C.'nin "Dedemin vefat etmesi üzerine çıplak mülkiyeti anneme verdiği evi bugün elimize geçen belgeyle mülkün çocuklarının, eşinin, ölen dayımın çocukları ve annem arasında paylaştırılacağı yazmaktadır. Ben bu karara itiraz etmek istiyorum çünkü tapu elimizde ve çıplak mülkiyet sahibi annem yazmaktadır. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?" sorusunu yanıtladı.

Okuyucum bu konuyu bir meslektaşımla yüz yüze konuşsa daha verimli olur görüşündeyim. Sebebi şu: Elimize geçen bir belge diyor. Bu belgenin ne olduğunun tespiti lazım. Bu bir vasiyetname midir? Çoğunlukla böyle bir yazı, bir vasiyetname olarak değerlendirilebilir ama bu tespit net değildir.

Bir yerlerde not defterine almış bulunduğu notlar arasında da görülmüş olabilir ve ölenin istekleri gibi değerlendirilebilir.

İki husus daha var. Birincisi; bir kimse bir vasiyetname yapar, birtakım malını birilerine vasiyet eder, sonra bunları elden çıkarırsa bu mallar artık terekeden çıkmıştır.

Miras paylaşımında hesaba katılmaz. Yani dede bu yazıyı yazdıktan sonra evin kuru mülkiyetini annenize verdi ise bu mal artık paylaşımdan çıkmıştır.

İkinci husus; bu evin kuru mülkiyeti annenizin, intifa hakkı dedenizindi, belki de dede intifa hakkı üzerindeki paylaşımı kastetti.

Bakın kaç ihtimal çıktı, olaya hukuk gözüyle bakınca farklı şeyler görünür. Bu durumda belgenin bir meslektaşımın yardımı ile incelenmesinde yarar görüyorum.