Çıplak mülkiyet ne demektir?
Çıplak mülkiyet, emlak terimlerinden biridir. Peki çıplak mülkiyet nedir, ne anlama gelmektedir? İşte detaylar! Çıplak mülkiyetin ne anlama geldiğini çoğu kişi bilmemektedir
Çıplak mülkiyet, belli başlı taşınmazlar için kullanılmaktadır. Çıplak mülkiyetin ne anlama geldiğini çoğu kişi bilmemektedir. Çıplak mülkiyet hakkı nedir? Çıplak mülkiyet kime aittir? İşte merak edilen detaylar...
ÇIPLAK MÜLKİYET NEDİR?
Çıplak mülkiyet, bazı taşınmazlar üzerinde bulunan şerhler ve ayni haklar için kullanılan bir terimdir.
ÇIPLAK MÜLKİYET HAKKI NEDİR?
Taşınmaz irtifak haklarından biri olan intifa hakkı, başka bir kişiye ait olan bir taşınmazın üzerinde kurulan ve hak sahibine tam olarak yararlanma hakkı veren bir haktır. Aynı haklar bakımından hak sahibine en geniş olanaklı hakları sağlayan intifa hakkı sonucunda taşınmaz malikin tasarruf sahibi olmakla birlikte, mülkiyet hakkından yararlanma hakkı hak sahibine aittir. Malikin sahipliğini ifade eden bu duruma çıplak mülkiyet denilmektedir.
İNTİFA HAKKI NEDİR?
İntifa kelime olarak Arapça kökenli bir kelimedir. Türkçe ‘de yararlanma, faydalanma anlamına gelmektedir. İntifa hakkının ne olduğu merak edilmektedir. İntifa hakkı, irtifak hakkının bir çeşidi olarak bilinmektedir. İrtifak hakkını kısaca tanımlayacak olursak; hak sahibine, eşya üzerinde yararlanma veya doğrudan kullanma olanağı sağlayan çeşitli hakların geneline verilen isimdir diyebiliriz. İrtifak hakları, eşyanın malikine bazı yükümlülükler yüklemektedir. Malik, eşya üzerindeki bazı haklarının sınırlanmasına katlanmalıdır.
İrtifak hakkının varlığından söz edebiliriz. Buna ek olarak, malikin yetkilerinin kullanımı noktasında sınırlama varsa, o zaman olumsuz irtifak hakkının varlığından bahsedilir. İrtifak hakları, kapsamı açsından, ayni irtifak hakkı ve şahsi irtifak hakkı olarak ikiye ayrılır. Tek bir ana taşınmaz ve diğer tarafta gerçek veya tüzel bir kişinin bu taşınmaz üstünde hak sahibi olması durumuna; şahsi irtifak hakkı olduğundan bahsedilebilir. Ortada iki taşınmaz var ve bu taşınmazlardan biri lehine irtifak hakkı tesis edilecekse; ayni irtifak hakkından bahsedilir.
İrtifak hakları çeşitlerine bakacak olursak; intifa hakkı, oturma hakkı, üst hakkı, kaynak hakkı ve diğer irtifak haklarıdır.
İNTİFA HAKKI NEDİR?
İntifa hakkının ne olduğuna bakarsak; İntifa hakkını şöyle tanımlayabiliriz. Menkuller, gayrimenkuller, haklar ve belirli bir malvarlığı üzerinde tesis edilebilir. Aksine bir düzenleme bulunmadığı zaman hak sahibine tam yararlanma hakkı verir. İntifa hakkı taşınmaz üzerinde kurulacaksa, bu durum tapuda tescil ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İntifa hakkı sahibi; hakkın konusu olan malı yönetme, kullanma ve ondan yararlanma gibi yetkilere sahiptir.
Kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır?
BDDK açıklamasından sonra kredi oranları değişti mi? İşte kredi şartları ve oranları!
iPhone’ların ismi mi değişiyor? iPhone’ların yeni ismi ne olacak?