Sektörel

Çıplak şehirleri insanlık için giydirebilir miyiz?

REDAC ve EMLAKCHI CONSULTANT CEO’ su Bilge Özdemir bugünkü yazısında çıplak şehirleri insanlık için giydirmeye davet etti, konu ile ilgili görüş ve düşüncelerini kaleme aldı ve önerilerde bulundu.

Eskiden Gece konduların bir tarzı, kendine özgü bir tadı vardı.  Gece kondular, sınıf farklılıkların  müstakil yaşam döngüsünde buluşma noktasıydı.


Köylerin; göç dalgalarında ve refah seviyelerinin gelir düzeyi ile yükseldiği yerleşim alanlarında köy/kırsal yaşamı “ beton ve tuğlaya “ yenik düşüyor.


Kırsallarımızda,  “  rahat yaşam; betonla yaşam “ anlamına geliyor... Geliyor gelmesine de içi onları, dışı başkalarını yakıyor.


Bina yapım kültürü; betonarmenin tuğla ile çevrelenip tepelerinde filizlenmeye hazır bekletilmesi olarak değerlendiriliyor.     . 


Ne yazik ki, köyünden, beldesine; ilçesinden, iline; şehrinden, metropolüne görüntü ayni... Çevremizde  tuğlalı , sıvalı, filizli  binaların oluşturduğu “ görüntü kirliliği “ yılların verdiği alışkanlıkla kabul ediliyor.  


Sıva ve Boya/Badana : Bu ikilinin, bina toplam maliyeti içinde değeri,  yok denecek kadar az. Ancak  bina  tamamlanınca “ sıva “ çoğu zamanda “ boya/badana “ unutulup gidiyor. Bunun nedeni,  sıva ve boya/badananın  bina kullanımı ile doğrudan bir ilgisinin olmaması, ihtiyaç duyulmaması oluyor. 


Bu zihniyet; köy ve kırsalda oluşan ve göçler sonucunda Anadolu’dan gelen, yıllar içinde bozulan ve bozulmasına izin verilen yapı kültürünün eseridir. .  “ Binanın içi beni ; dışı kimi ilgilendirirse ilgilendirsin. “ anlayışı !..


Ana sorun; Bireysel yapılaşma döngüsünde tapu ve imarı olan alanlarda fertlerin sıvasız ve /veya badanasız bina yapmaları ve fertlerle birilkte idari yapıların  bu yapılaşmayı seyretmesidir. 


Burdan “ yerel yönetimleri “, “ denetim mekanizmalarını “  ve “ dış cephede tamamlayıcı  “ firmaları sorumluluk almaya davet ediyorum.


“ ÇIPLAK ŞEHRİ “  insanlık için “ GİYDİREBİLİRMİYİZ  ? “


BİLGE ÖZDEMİR

CEO – REDAC & EMLAKCHI REAL ESTATE CONSULTANT