Ekonomi

Çiftçilere aşırı pahalı ilaç şoku! Ürünü satın alamayınca kendi formüllerini ürettiler

Tarımda aşırı artan maliyetler nedeniyle akaryakıt gübre gibi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan çiftçiler ürünlerine atacakları ilacın da pahalı olması nedeniyle kişisel yöntemlere başvurmaya başladı. Üretici pahalı tarım ilacını satın alamayınca çareyi bakın ne yapmakta buldu? Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 154

Tarımda üretimi etkileyen girdi maliyetlerinin rekor seviyeleri görmesi üreticilerin bireysel yöntemlerle giderleri düşürmeye çalışmasına neden oluyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 154.97, aylık yüzde 16.18 arttı. Pek çok üretici geçtiğimiz yıl tarlay ektiği ürünü hasat ederek pazara çıkarmaya başladı ancak maliyetler her geçen gün artmaya devam ediyor.

Son olarak mazot gelen zamlarla birlikte 30 liranın üzerine çıktı. Gübre ve tarım ilacı gibi diğer girdilere de sürekli zam geliyor.

Üreticiler, ektiği üründen elde ettiği parayı kendi kişisle ihtiyaçları için haracayamadan yeniden üretim için tarlaya harcamak zorunda kalacak ancak kazandıkları para hem geçime hem de üretime yetmiyor. 

2022 yılının sonbaharında başlayacak yeni ekim sezonu öncesinde tarımdaki girdi artışları üretcilerin zorlu bir sezonla boğuşmasına neden olacak. 

Girdi maliyet kalemlerinde bir yılda ortalama yüzde 300 oranında artış yaşandı.

Üreticiler, mevcut ürünlerin alım fiyatları konusunda çiftçiyi rahatlatacak seviyeler ve yeni sezonda ihtiyaç duyulacak girdiler için maliyetler açısından hükümetten ek önlem paketlerinin açıklanmasını bekliyor.

Öte yandan bazı üretciler aşır pahalı bazı ürünleri kendi yöntemleriyle üreterek masrafları kısmanın çaresini aramaya başladı.

Adana'da yaşayan bir çiftçi, portakal bahçesinde kullanması gereken mantar ilacını, pahalı olduğu için kendisi üretti

Bir depo ilacın 12 bin lira tuttuğunu ifade eden çiftçi ürünü kendi yöntemelriyle imal edince 2 bin liraya mâl etti.

Neden böyle bir yönteme başvurduğunu açıklayan çiftçi Mesut Özcanlı, şu ifadeleri kullandı:

İlaçların pahalı olmasından dolayı, biz de ilacı kendimiz üretmeye karar verdik. Kükürtle kireci karıştırıp kaynatıyoruz ve bunu mantar ilacı olarak ağaçlara veriyoruz. Maliyeti çok çok aşağı düşürdük. Bu şekilde ilacın deposu 30 lira gibi bir paraya mal oluyor. Diğer türlü hesap edince 12 bin lira ilaç parası vermek zorunda kalacaktım. İlacı kendim üretince 2 bin lira masrafı oldu. 

 

Özel sektör asgari ücrete zam oranlarını açıklamaya başladı! İşte Temmuz'da hesaplara yatacak maaş miktarı

Tarım Kredi Kooperatifi marketinde ayçiçek yağına dev indirim haberi

CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan yüksek dolar çıkışı: Derhal kaldıracağız

Demir fiyatlarını düşüren dalga! Son 15 ayın en dip noktasını gördü

TMO'nun desteğine rağmen dev un fabrikası kapısına kilit vurdu

FED'in dolar raporu ortaya çıktı! Banka koşulsuz taahhüt verdi

TMO buğday paralarının ödeneceği tarihi açıkladı! Çiftçiler parasını nasıl alacak?