Genel

City's kirada büyük indirim yaptı

Alışveriş merkezleri ile perakendeciler arasındaki kira sorunu hala sektörün gündemini işgal ediyor.

Özellikle Kanyon ve Akmerkez'deki sorun sık sık gündeme gelirken, kira fiyatlarının yüksekliği nedeniyle markalar tarafından eleştirilen Nişantaşı City's Alışveriş Merkezi çözüm için adım attı ve 15 gün önce kiralarda yüzde 30 ile yüzde 50'ye varan indirim yaptı. İndirim 2009 Eylül'üne kadar geçerli olacak.

City's'den sonra sektörün gözü, Bakırköy'deki Capacity'de. Markalar avukatları aracılığıyla yılbaşından itibaren Capacity yetkilileriyle görüşmelere başlayacak. Bugüne kadarki görüşmelerde sonuç alınamayan Capacity için Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve Tescilli Markalar Derneği (TMD) birlikte hareket etme kararı aldı. Önceki akşam Capacity'de mağazaları bulunan markalar biraraya gelerek izleyecekleri stratejiyi belirledi. TMD Başkan Yardımcısı Aydın Ak, "Yüzde 50 oranlarında indirim istiyoruz. Yapmamaları durumunda ocaktan itibaren 30'a yakın firma çıkmayı düşünüyor" dedi.

Bu ay sonunda 12 markanın çıkmak için dilekçe vermesi ise Kanyon yönetiminin tavır değişikliğine neden oldu. Bugüne kadar Kanyon'dan çıkmak isteyen markalara, "Çıkmak istiyorlarsa yeni markalar sırada bekliyor" diyen yönetim, bazı markaların çıkış kararlarının kesinleşmesiyle birlikte, çıkmak isteyenlere hukuki olarak 3 aylık kirayı peşin ödeme şartını gündeme getirdi. Çünkü markaların alışveriş merkezleri ile yaptıkları anlaşma gereği çıkmadan 3 ay önce yönetime bu isteklerini bildirmeleri gerekiyor.

Kanyon 3 aylık kira ödenmesini istedi
Kanyon ile bir süredir görüşmelerin yapıldığını ancak daha önce kendilerine "istediğiniz zaman çıkabilirsiniz" diyen yönetimin şimdi 3 aylık peşin kira ödemesini gündeme getirdiğini anlatan Mendo's mağazasının sahibi Vedat Stamati, "Yönetim, markaların çıkmak için harekete geçmesi üzerine ceza olarak 3 aylık kira ödenmesini istiyor. Bu konuda görüşmeler sürüyor. Eğer olumlu sonuçlanmazsa aralık sonu olmasa da ocak ayında ayrılmayı planlıyoruz" dedi. Kanyon'dan yıl sonu itibarıyla çıkmak için dilekçe veren markalar arasında Swatch, Calvin Clein ve Lacoste, Demsa Grubu'na bağlı Mothercare, Guess, Fornarina ile Adidas, Carnavale, Mendo's, Machka ve Milimetric bulunuyor.