Perakende

Clariant, boya üreticilerinin sürdürülebilirlik performansını artırıyor!

Clariant, kolayca dağılabilir pigmentlerle boya üreticilerinin sürdürülebilirlik performansını artırıyor. Boya endüstrisi Türkiye’de, başarılı pazar büyümesini devam ettirmek için Ar-Ge ve inovasyona öncelik veriyor.

Clariant, kolayca dağılabilir pigmentlerle boya üreticilerinin sürdürülebilirlik performansını artırıyor. Boya endüstrisi Türkiye’de, başarılı pazar büyümesini devam ettirmek için Ar-Ge ve inovasyona öncelik veriyor.


Clariant, geliştirdiği yeni nesil organik pigmentlerle Türkiye’deki boya üreticileri için sınıfının en iyisi performansı sunarken, karbon ayak izini azaltmaya da destek oluyor.


İstanbul, 27 Ocak 2016 – Özel kimyasallarda dünya lideri Clariant, boya endüstrisinin ihtiyaçlarını dikkate alarak, rekabetçi ve yenilikçi yaklaşımıyla boya üreticileri için katma değerli çözümler yaratmaya devam ediyor.


Türkiye’deki boya üreticileri, gittikçe artan pazar ihtiyaçları olarak; boyalarındaki yüksek performans düzeyini korumaya ve aynı zamanda ürünlerinin sürdürülebilirlik performansını geliştirmeye odaklanıyor. Clariant, Türkiye pazarına sunduğu kolayca dağılabilir (ED – easily dispersable) pigmentlerle, endüstriyel uzmanlığını ortaya koyarken boyaların sürdürülebilirlik performansının artırılmasına da yardımcı oluyor.


Clariant Pigmentler İşletme Birimi Satış Müdürü Esra Durna “Clariant’ın geniş ürün portföyünü, teknik bilgi ve endüstriyel uzmanlıkla birleştirmemiz sayesinde yeni nesil organik ED pigmentleri Türkiye’de de müşterilerimize sunuyoruz. Bu pigmentlerin sağladığı faydalar, üreticilerin büyük fırtınalar, UV maruziyeti gibi en zorlu doğal koşullarda bile endüstrinin taleplerini karşılayabilmelerine yardımcı oluyor” diyor. ED pigmentler, sadece kolayca dağılmakla kalmıyor; aynı zamanda, daha az ham maddeye ihtiyaç duyarak standart pigmentlere göre üretimde daha fazla esneklik sağlıyor.


Türkiye Boya Üretiminde Avrupa’da İlk 5’te

Yaklaşık 2.5 milyar dolarlık toplam ekonomik büyüklüğe sahip Türkiye boya endüstrisi, Avrupa’nın en büyük 5 boya endüstrisi arasında yer alıyor. Önümüzdeki 10 yıllık sürede ise dünya çapında ilk 3 arasına girmeyi hedefliyor. Başarısını daha da artırmak için üretim ve teknolojik altyapısını güçlendirmeye odaklanan endüstri, Ar-Ge ve inovasyonu stratejik öncelikleri arasında değerlendiriyor.


Clariant, Türkiye’nin öncelikli stratejisine paralel olarak, kolayca dağılabilir pigmentler adı altında geliştirdiği yeni nesil organik pigmentleri Türkiye’deki boya endüstrisinin kullanımına sunuyor.

Teknik bilgi ve endüstriyel uzmanlığın ortaya koyduğu üzere; boya imalatı sürecinde en önemli adımlardan birisi, pigmentlerin dağılımı olarak öne çıkıyor. Organik pigmentlerin “kolayca dağılabilir” özelliklerini elde etmek için Clariant, pigmentlerin yüzey özelliklerini geliştiren benzersiz bir üretim süreci geliştirdi. Bu süreçte pigmentler uyumla dağılabilen katkı maddeleri içerirken kullanıldıkları yüzeylerde benzersiz efektler de sağlayabiliyor.

Clariant’ın ED pigmentleri, çözücü bir maddeyle ve ilave bir öğütme aşaması olmaksızın boya sistemlerine kolayca dahil edilebiliyor. Clariant boya üretiminde inovatif bir yaklaşımla ham madde ve enerji verimliliği sağlıyor. ED pigmentleri, solvent bazlı endüstriyel kaplama sistemleri ve su bazlı dekoratif boyalar olarak da kullanılabiliyor.


Pigmentlerin tümünde, Clariant’ın EcoTain® Değerlendirme Programı etiketi bulunuyor. Clariant’ın özel olarak geliştirdiği EcoTain sertifikasyonu, sürdürülebilirliğin sosyal, çevresel ve ekonomik boyutlarını gösteren 36 kriterli sistematik ve geniş kapsamlı teste tabi tutularak ölçülüyor. Yalnızca Clariant tarafından verilen sertifikasyon, sınıfının en iyi performansını ve sürdürebilirlik mükemmelliğini kanıtlayan ürünlere veriliyor. Sertifikasyon sürecinde, ürünler, sürdürülebilir tasarımdan eko-entegrasyona kadar dört evreli bir yaşam döngüsü üzerinden değerlendiriliyor.


Rekabetçi, Yenilikçi ve Sürdürülebilir…

ED Pigmentler, ahşap, metal yüzeyler dahil çok sayıda uygulamada kullanılıyor. Ayrıca nihai ürünlerin görünüşünü geliştirmek için diğer uygulama pigmentleriyle de birlikte kullanılabilme özelliğine sahip. ED Pigmentlerle, yaklaşık 30 dakikalık ortalama dağılım süresinde, yüksek hızda bir çözündürücü madde içinde tam renk gücü elde edilebiliyor.

Clariant ED Pigmentler sayesinde toplam işlem süresi azalıyor, üretim kapasitesi artıyor. ED Pigmentler, bir işlem adımını atlama seçeneği de sunarak dönüştürme maliyetini azaltıyor. ED Pigmentlerle, boya üretiminde en fazla enerji tüketen tane öğütme işlemine gerek kalmıyor. Bu şekilde, tüm değer zincirinde karbon ayak izi azaltılıyor. Ayrıca, atık ve temizlik işleri de azaltılmış oluyor.


Solvent Bazlı Endüstriyel Kaplama Sistemlerine yönelik EDS Pigmentleri

EDS pigmentler, solvent bazlı endüstriyel kaplamalar için özel olarak tasarlanmış yüzey değişimli organik pigmentler. Kolayca dağılabilme etkisi, özel katkı maddesi ve pigment imalat işleminde teknik uzmanlık kombinasyonuyla elde ediliyor. ED pigmentler, çözündürücü maddeler kullanan boya sistemlerine kolayca katılabiliyor ve ek üretim işlemini ortadan kaldırıyor. EDS pigmentler, tanecik öğütme ve öğütmeye dayalı geleneksel pigmentlerle karşılaştırıldığında, önemli düzeyde öğütme süresi gerektiriyor.

Pigmentler, alkit (hava kurutma ve fırın emayları), poliüretan, polyester (doymuş ve doymamış polyester), akrilik (UV kürleme, epoksi akrilat reçineler) ve epoksi sistemler dahil değişik kaplama sistemlerinde, benzer pigmentlerle karşılaştırılarak başarılı şekilde test edildi. Bazı EDS pigmentler, özel renkler için öğütme esaslı formülasyona katılabiliyor veya inorganik pigmentlerle birlikte dağılabiliyor. Basitleştirilmiş işlem, üretim maliyetlerini düşürüyor, verimliliği artırıyor ve yüksek performanslı kaplamalar için daha düşük maliyet seçenekleri sunuyor.


Su Bazlı Dekoratif Boyalarda EDW Pigmentleri

EDW pigmentler, az miktarda katkı maddesiyle ve daha kısa süreli tanecik öğütme işlemiyle dağıtılabiliyor. Her iki durumda EDW pigmentler, basitleştirilmiş işlemlerden dolayı maliyet tasarrufu sağlıyor. Sulu emülsiyon boyalar gibi dekoratif boyaların fabrika içinde ve satış noktasında renklendirme amaçlı su bazlı pigment dağılımı, EDW pigmentlerin tavsiye edilen kullanım alanları arasında yer alıyor.

EDW pigmentlerin yüzeyini değiştirmek için kullanılan katkı maddeleri, dekoratif boyalarla da uyumlu. EDW pigmentleri, örneğin düşük VOC (Uçucu Organik Bileşik) renk vericiler (tonlayıcılar) oluşturmak için kullanılabiliyor. 2004/42/EC (20129 sayılı AB Direktifine göre eko-etiketli düşük VOC boyaların imalatı için oldukça uygun.