06 / 05 / 2024

çoban Oteli 'nin yıkımının İsrail hükümetiyle ilgisi yok!

çoban Oteli 'nin yıkımının İsrail hükümetiyle ilgisi yok!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu çoban  Oteli"nin, Yahudiler için konut yapılmak üzere yıkımına başlanmasının İsrail  hükümetiyle bir ilgisi bulunmadığını söyledi



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uzun bir  süredir tartışma konusu olan, Doğu Kudüs"ün şžeyh Cerrah mahallesindeki çoban  Oteli"nin, Yahudiler için konut yapılmak üzere yıkımına başlanmasının İsrail  hükümetiyle bir ilgisi bulunmadığını, 'buradaki faaliyetlerin, İsrail kanunları  çerçevesinde özel kişiler tarafından yapıldığını' bildirdi.   Netanyahu"nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail devletinin, Yahudilere  özel mülklerin satın alınması ile ilgili bir yasak uygulaması yönünde bir  beklenti olmaması gerektiği, hiçbir demokratik hükümetin de Yahudilere böyle bir  yasak getirmesinin söz konusu olmayacağı belirtildi. İsrail"in Arap vatandaşlarının da, Kudüs"ün Batı kesimindeki Yahudi  mahallelerinde taşınmaz satın alıp kiralayabilecekleri vurgulanan açıklamada,  Yahudiler"in de Arap nüfusun ağırlıklı olduğu maallelerde taşınmazları alıp  kiralayabilecekleri ifade edildi.

Buldozerler, dün şžeyh Cerrah"taki çoban otelinde yıkım çalışmalarına  başlamışlar, bu ise uluslararası çapta İsrail"in kınanmasına neden olmuştu.    Yahudi yerleşimciler için çalışan Amerikalı Yahudi işadamı Irvıng  Moskowitz tarafından, 1885 yılında, Kudüs eski Müftüsü Hacı Emin El Hüseyin"in  ailesinden satın alınan otelin yerinde konut yapımı planlanıyor.   İlk kez bir buçuk yıl önce gündeme getirilen yeni inşaat planları,  Netanyahu hükümeti ile ABD Başkanı Barack Obama arasındaki görüş ayrılıklarının  ilk örneklerinden biri olmuştu.
AA


Geri Dön