22 / 12 / 2024

Çocuğu olmayan birinin mirası kime kalır?

Çocuğu olmayan birinin mirası kime kalır?

Miras meselelerinde, çocuk sahibi olmayan bireylerin mirasının kime kalacağı merak edilen konulardan biridir. Bu konu hakkında belirli düzenlemeler yapılmış olup hukuki olarak miras paylaşımı yapılır. Peki çocuğu olmayan birinin mirası kime kalır, direkt eşine mi geçer? 



ÇOCUĞU OLMAYAN BİRİNİN MİRASI NASIL PAYLAŞILIR?

Altsoy, miras paylaşımları  konusunda büyük bir öneme sahiptir ve genellikle doğrudan mirasçılar olarak kabul edilirler. Ancak çocuk sahibi olmayan bireylerin mirasçılarının belirlenmesi durumunda karmaşıklıklar ortaya çıkabilir ve çeşitli durumlara göre farklı hesaplamalar yapılabilir.

Bunun için öncelikle, çocuğu olmayan ve vefat eden kişinin resmi eşine miras düşer. Ancak devreye vefat eden kişinin annesi ve babası da girer. 

ÇOCUĞU OLMAYAN BİRİNİN MİRASI KİMLER ARASINDA PAYLAŞTIRILIR?

Eğer birkişinin çocuğu yoksa  vefat etmişse, mirasının dağıtılmasında ilk adım genellikle medeni haline bakmaktır. Eğer kişi resmi bir evlilik yapmışsa, eşi genellikle mirasçı olarak kabul edilir. Ancak, çocuğu olunmaması durumunda, mirasın tamamı yalnızca eşe geçmeyebilir. Bu tür bir durumda miras paylaşımı, hayatını kaybeden kişinin eşi ile anne ve babası arasında gerçekleşir. Bu durumda miras genellikle yarı yarıya bölünecektir.

ANNE BABA SAĞ DEĞİLSE MİRAS KİME KALIR?

Çocuğu olmayan kişinin annesi ve babası da hayatta değilse, vefat eden kişinin kardeşleri dolaylı mirasçılar olarak ortaya çıkar. Eğer kardeşler de hayatta değilse ancak onların çocukları varsa, ölen kişinin yeğenleri miras hakkı elde edebilirler. Bu nedenle, ölen kişinin mirası doğrudan eşine kalmaz.

Bir kimsenin vefatından sonra geride bıraktığı miras, öncelikle hayatta kalan eşine geçer. Eğer eş de ölmüşse, miras varsa bu kez başka evliliklerinden doğmuş çocuklarına, anne ve babasına, hatta daha uzak akrabalara, yani kardeşlerine ve yeğenlerine geçebilir. Ancak   eş, miras bırakan kişiden önce vefat etmişse, bu durumda başka evliliklerden doğma çocuklar, anne ve baba ile diğer akrabalar miras hakkı elde edemeyecektir. Mirasın paylaşılabilmesi için mal varlığı bulunması gereklidir, yani taşınır veya taşınmaz değerlerin olması gerekir. Eş önceden vefat etmişse, bu kişiler miras paylaşımında doğrudan yer alamayacaklardır.

Miras paylaşımında kardeşler farklı pay alabilir mi? 

Tenkis nedir? Tenkis davası ne demek?

Baba ölmeden mirasını istediği evladına verebilir mi?


Geri Dön