Çocuğun mirastaki saklı payı satılabilir mi?
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Babamın yüklü gayrimenkulü var. Annem ve babam ayrı, benim velayetim annemde. Babam görme engelli ve babam babaannemle kalıyor. Babaannemin ve halamın babamın mallarını üstlerine almasından korkuyorum. Hukuken ne yapabilirim?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babamın yüklü gayrimenkulü var. Annem ve babam ayrı, benim velayetim annemde. Babam görme engelli ve babam babaannemle kalıyor. Babaannemin ve halamın babamın mallarını üstlerine almasından korkuyorum. Hukuken ne yapabilirim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Babamın yüklü gayrimenkulü var. Annem ve babam ayrı, benim velayetim annemde. Babam görme engelli ve babam babaannemle kalıyor. Babaannemin ve halamın babamın mallarını üstlerine almasından korkuyorum. Hukuken ne yapabilirim? M.Y.
*****
Okuyucum velayetten söz ettiğine göre 18 yaşından küçük. Bu yaşlarda bile hukuki problemlerle meşgul olması bence üzücü. Bu yaşlarda tahsiliyle, sağlığıyla ilgili olmalı, problemsiz bir yaşam sürmeliydi. Ancak aklına gelen soru da öyle yabana atılacak türden değil. Baba ile annesinin ayrı yaşıyor olması ve velayetin annede olması, kendisinin mirasçılığını engellemediği gibi miras hakkında bir aksaklık nedeni olmayacak. Ancak baba hayattayken malvarlığını bertaraf ederse okuyucumun buna engel olma imkanı yok.
*****
Babanın görme engelli olması durumu değiştirmiyor. Sadece hukuki işlem yapma ehliyetinin bulunmadığı hallerde gayrimenkul devirlerinin engellenmesi mümkün. Tek başına görme engeli bir akıl sağlığı konusu olmadığı için anlatılan olayda bir etkisi yok. Yani okuyucumun babası gayrimenkullerini satabilir, paralarını da harcayabilir. Bu safhada engel olmak mümkün değil. Sadece mallarını bağışlarsa ve bu bağışlar evladın mirastaki saklı payını olumsuz etkilerse vefattan sonra dava açarak müdahale mümkün. Bildiğiniz gibi evladın saklı payı miras payının yarısı.