Köşe yazıları

Çocuklar mirastan çıkarılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde, çocukların mirastan çıkarılıp çıkarılamayacağı sorusunun yanıtını kaleme aldı. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde mirastan çocuklarının çıkarılıp çıkarılamayacağı sorusunu kaleme aldı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Bir erkek, bir kız çocuk babasıyım. Çocuklarım yetişkin ama erkek olan çok sorumsuz bir hayat yaşıyor. Devamlı eğlence hayatında. Borçlarını ben ödemek zorunda kalıyorum. Ancak benim vefatımda kalabilecek mirasım bu yolla tüketilecek ve kızım da mağdur olacak. Buna karşı hukuki bir önlem var mı?" sorusu yöneltti. 

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Okuyucuma iki husustan söz edebilirim. Birincisi; daha önceleri sıkça hatırlattığım gibi aile içinde babanın vefatında (eş hayatta değilse) mirasın tamamı evlatlara eşit hisseler şeklinde kalır. Bu payın yarısı evladın saklı payıdır. Miras bırakan, evladını bu paydan mahrum edemez ama diğer yarısı tasarruf edilebilir bölümdür ki miras bırakan bu bölümü diğer evladına vasiyet edebilir.

Yani okuyucumun vasiyetname yaparak oğlunun miras payının yarısını kızına bırakması mümkündür. Oğlu, miras payının yarısını alır ve harcarsa kendi payından harcama yapar. Kız çocuğun sahip olacağı paya dokunamaz. Şayet bu husus okuyucumu tatmin etmiyorsa bir başka noktaya değineceğim.

Medeni Kanun’un 510. maddesi şöyle diyor: “Aşağıdaki durumlarda miras bırakan, ölüme bağlı bir tasarruf ile saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir:

1- Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemiş ise;

2- Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemiş ise.” Okuyucumun yaşadığı olayda özellikle ikinci paragrafta sözü edilen hususlar varsa okuyucum vasiyetname yaparak ve olayı izah ederek oğlunu mirasçılıktan çıkarabilir.

Vasiyetname ile miras nasıl bırakılır?