Köşe yazıları

Çocukların miras hakkı nedir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Babam ve annem birlikte bir ev almışlardı. Evin bedelinin bir kısmını babam yazlığını satarak ödedi. Diğer kısmı için bankadan annem adına kredi kullandılar. Çocukları olarak bizim bugün için bu evde miras hakkımız var mı? ' sorusunu yanıtladı.

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babam ve annem birlikte bir ev almışlardı. Evin bedelinin bir kısmını babam yazlığını satarak ödedi. Diğer kısmı için bankadan annem adına kredi kullandılar. Ev, annemin üzerine. Babam altı ay kadar önce vefat etti. Çocukları olarak bizim bugün için bu evde miras hakkımız var mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Babam ve annem birlikte bir ev almışlardı. Evin bedelinin bir kısmını babam yazlığını satarak ödedi. Diğer kısmı için bankadan annem adına kredi kullandılar. Ev, annemin üzerine. Babam altı ay kadar önce vefat etti. Çocukları olarak bizim bugün için bu evde miras hakkımız var mı? S.T.


Anne veya babanın vefatında evlatların miras payı vardır. Hatta çok sık bahsettiğim bir husus olarak hatırlatayım; evlatların mirasta saklı payı yani dokunulamaz hisseleri bulunur. Ancak bazı hallerde anne veya baba vefatından önce sahip olduğu gayrimenkulü satar veya bağışlar.

Bu hallerde mirastan mahrum kalan evlatların bazı hakları vardır. Şayet anne veya baba gayrimenkulü sattı ve parasını aldıysa, onların ölümü ile evlatların bu gayrimenkul üzerinde talep hakkı olmaz. Ancak bir bağış yapıldıysa, evlatlar anne veya babanın vefatından sonra mahfuz hisselerini yani saklı paylarını talep edebilir.

Yok gerçekte bağış yapıp, satış gibi göstermek için tapuda satış bedeli belirtilmiş ve bedel alınmamışsa, bu durumda satışın iptalini talep ile mahfuz hisseden, daha büyük pay olan miras paylarını talep hakkı doğar.

*****

Okuyucumun anlattığı olayda babanın bir miktar para koyduğu, annenin de bankadan kredi kullanarak bu evi aldığı iddia olunduğuna göre; anneye karşı bir bağış yapılmış gibi düşünülebilir. Ama miras payı talep edilmek üzere açılacak bir davada, bazı şeyleri ispat güç olacaktır.

Zira bankadan anne adına kullanılmış kredi vardır ve annenin sahip olduğu bu bedel karşılığı bu yeri aldığı hususunu ispat mümkünken, babanın yazlığı satarak bu evin alımında kullanıldığının ispatı öyle kolay olmayacaktır. Neticede kazanılması kolay olmayacak bir ihtilafa girmek söz konusu olacaktır.