Genel

Cookshop, Bebek'ten sonra Londra'da şube açacak!

Bahattin Demir, yılda 2.5 milyon müşteriye ulaşmak istediklerini ve Londra'nın en işlek caddelerinden birinde şube açmak olduğunu söylüyor

Hedefimiz 2.5 milyon misafir ve Londra


Cookshop sekizinci şubesini önümüzdeki günlerde Bebek'te açmaya hazırlanıyor. Cookshop restoranlarının kurucusu Bahattin Demir, yılda 2.5 milyon müşteriye ulaşmak istediklerini ve Londra'nın en işlek caddelerinden birinde şube açmak olduğunu söylüyor


Cookshop, bugünlerde beşinci yılını kutlayan, sonuncusu Nişantaşı'ndaki Abdi İpekçi Caddesi'nde açılan ve önümüzdeki günlerde Bebek'te de yeni bir şubesi açılacak olan sekiz Cookshop restoranına yılda 2.5 milyon kişinin girmesi hedefleniyor.


Cookshop'ların mutfağı, rakiplerine oranla daha Türk; yanılıyor muyum? 


Türk mutfağını hep bir tık yukarı çekiyoruz. Mönümüzü her değiştirdiğimizde ya da mönümüze yeni lezzetler eklediğimizde, bir tık daha Türk oluyor. Mesela lahmacun pizza, gözleme, yumurtalı ekmek, köfteli salata hep bir tık Türk... Bunlar yok satıyor. Bunu müşteriye nasıl sunarsanız, öyle yürüyor. 


Fiyatımız uygun, ürünümüz de kaliteli diye iddialı konuşuyorsunuz. Bu iddianızın nedeni ne? 


Carolin Koç'un Selamlique kahvesini ilk defa biz verdik. Dondurmalarımız Mövenpick, kahvelerimiz Lavazza'dan... Geçen gün biri beni yolda çevirdi, "En iyisini en uygun fiyata veriyorsunuz; acaba ürünleriniz sahte mi?" diye sordu. Bizde zeytinyağı en kalitelisi, ekmek en iyisi. 


Başarınızı neye bağlıyorsunuz?


Sosyalleşmenin birinci ağı kendi kültürüne ait kafelerde olur. Bunlar hep böyle olmuştur. İngilizler pub'larda sosyalleşmiştir. Almanlar, Bierhaus'lara gitmiştir. Türkler'de ise kahve kültürü vardır. Biz Cookshop olarak ilk defa Türk kültürünün, restoran ortamında oluşmasını sağlıyoruz. Biz, Cookshop'ları büyütmeyi sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. İnsanların evlerindeki ortamı, yemeği, fiyatı onlara sağlamak zorundayım ki, "Bu, bizim markamız" diyebilsinler. 



Peki, bu şekilde kazanıyor musunuz? 


Cookshop para kazanmak için yürüyen bir müessese değil. Kazancını tekrar misafirine geri vermek için kazanıyor. 


Bir Cookshop şubesine günde ortalama kaç kişi giriyor?


Şu anda rekor Galeria'da. Günlük ortalaması 1000'in üzerinde... Şimdilik yılda 1.5 milyon kişi geliyor Cookshop şubelerine. Bebek şubesiyle birlikte 2 milyonu buluruz. 


Nişantaşı City's'ten neden çıktınız? 


Alışveriş merkezinin yöneticileri mutfak kapısının kapatılmasını istediler. Bunu yapamadığımız için çıkartıldık. Ama iyi ki çıkmışız, Allah onlardan razı olsun. Abdi İpekçi'de aynı kiraya, müşteriyi üçe katladık. 



Cookshop olarak ne zaman hedeflerinize ulaşmış olacaksınız?


Türk Hava Yolları'nın en fazla sefer yaptığı en az 5-10 ülkede Cookshop açabilirsek, tüm hedeflerimize ulaşmış olacağız. Abdi İpekçi Caddesi'ni o bakımdan örnek alıyorum kendime. Markayı Prada'nın yanına koyduk. Önemli midir? Önemlidir. Louis Vuitton, Hermes, Channel'e komşu. Cookshop kendisini bu araya sokabildiyse, bu büyük bir başarıdır. Artık gönül rahatlığı ile Londra'nın kalbine Cookshop bayrağını dikebiliriz. 


Yani siz Cookshop'u uluslararası bir marka haline getirmeye kararlısınız?


Evet, Cookshop dünya çapında bir marka olacak. Ülkemizin büyüdüğünün bazı göstergeleri olmalı. Cookshop'un dünya markası haline gelmesi de bu göstergelerden biri olacak. Çok iyi bir dünya markasını Türkiye'ye getirilebilirsiniz, ancak bu başarı değildir. Siz, bir ülke markası yaratıp dünyaya açılabiliyorsanız, işte bu başarıdır! Bunu başardığımız zaman, Türkiye'den ilk defa yiyecek-içecek sektöründe bir dünya markası çıkaracağız. Türkiye'deki Cookshop'ların iç dekorasyonunu tanıtım ofisi gibi kullanarak, başka mutfaklarla entegre olmuş Türk mutfağının dünyaya Türk mutfağı olarak lanse edilmesini sağlayacağız. 



Sektöre ilk adım attığınızda da böyle iddialı mıydınız, yoksa zamanla mı iddialı hale geldiniz? 


Ben bu işe girerken, "Bırakın Türkiye'de bir zincir kurmayı, bu adam simit bile satamaz" diyorlardı. Bunu diyenler sonradan çok utandı. Biz başardık! 



1989 yılında döviz bürosu açan Bahattin Demir, geçmişte Ertuğrul Sağlam'ı Beşiktaş'a kazandırmasıyla da adından söz ettirdi. 10'uncu Cookshop şubesini, hiç franchise vermeden bu yıl içinde Londra'da açmak için kolları sıvadı. Londra'nın en işlek yerinde iki mekan arasında kararsız kalan ünlü işadamı, 2007'de ilkini açtığı Cookshop mekanlarıyla Türkiye'den uluslararası bir marka çıkarma hedefine hızla yaklaşıyor.


Cookshop markasına ulaşabileceğiniz adresler:


Abdi İpekçi Nişantaşı

Ulus

Galleria AVM Ataköy

Altunizade Ramada 

İstanbul Asia Hotel 

(Ramada zinciri dünyada ilk kez yiyecek operasyonunu başka bir markaya emanet etti), Forum İstanbul AVM

Bodrum Yağhane

Gordion AVM Ankara'da şubesi bulunuyor


Bahattin Demir'in hedefi ise yakında açılacak Bebek şubesi ile yılda 2.5 milyon misafire ulaşıp franchising vermeden büyümek: 


Burada şube sayısının hiç önemi yok. 2.5 milyon misafire ulaştığımızda halka açılacağız. İnsanların, gün içerisinde vakit geçirdiği, eğlendiği bir mekan olan Cookshop'lardan kazanç da elde etmelerini sağlamak istiyoruz. Bu halka açılma, büyüme stratejimizi de geliştirecek.



Cookshop markasını nasıl koruyup geliştiriyorsunuz? 


Standardı bozmuyoruz. İnsanlar her seferinde o standardı buldukları için Cookshop'lara emin bir şekilde gidiyorlar. Ayrıca çok ciddi araştırma, geliştirme ve yenilemelerimiz var. Bir süre sonra Türkiye'de önemli kurum ve kuruluşlar da bu sektöre girecek. Önümüzdeki yıllarda İstanbul'a 15 milyon turist gelecek, sonra bu sayı 25 milyona çıkacak. Geldiklerinde üç kere yemek yeseler, bu 75 milyon potansiyel demek.


Sabah