Turizm

Çorum Antik Örükaya Barajı turizme kazandırılıyor!

Çorum’un Alaca ilçesinde bulunan Roma dönemine ait Antik Örükaya barajının turizme kazandırılması için çalışmalar başladı.

Örükaya köyünde bulunan Antik Örükaya Barajı’nın gün yüzüne çıkarılması için Çorum Valiliği ve Hitit Üniversitesi tarafından önümüzdeki günlerde bölgede kazı çalışması başlatılacak. Bölgedeki arkeolojik kazı çalışmaları Hitit Üniversitesi tarafından yürütülen ilk kazı olacak. Alacahöyük, Şapinuva ve Hattuşa destinasyonunda yeni bir ziyaret noktası olarak turizme kazandırılması hedeflenen antik barajın yanı sıra bölgedeki höyük alanında kazı yapılacak. Arkeopark konseptinde yürütülmesi planlanan çalışmalar kapsamında bölgedeki doğal güzellikler tarihle buluşturulacak.


Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Örükaya köyünü ziyaret ederek tarihi barajın bulunduğu alanda incelemelerde bulundu. İncelemeler sırasında Müze Müdürü Dr. Önder İpek ve Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yaşar Ersoy, baraj ve bölge hakkında yetkililere bilgi verdi. Prof. Dr. Yaşar Ersoy, Örükaya yerleşimi ve barajının arkeolojik kazılar neticesinde ortaya çıkarılmasının dönemin çevresel koşullarının aydınlatılmasında önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.


Çalışmalarda Örükaya su bendinde uygulanmış olan inşa tekniğinin de inceleneceğini dile getiren Prof. Dr. Ersoy, “Anadolu ölçeğinde Hellenistik ve Roma dönemlerine tarihlenen herhangi bir baraj veya bendin araştırmasının yapılmamış olması, Örükaya’dan elde edilecek bilgiyi değerli kılacak ve hem literatür için hem de bölge arkeolojisi için önemli bir örnek sağlayacaktır. Gerçekleştirilecek olan dokümantasyon, kazı ve restorasyon çalışmaları neticesinde özellikle Hitit İmparatorluğu’nun sonlanmasının ardındaki süreçte arkeolojik ve kültürel dinamikleri maalesef o denli iyi tanınamayan bölgenin bir kültürel miras alanı belgelenerek kayıt altına alınacak, ülkemizin kültür ve tarih envanterine katılacaktır. Ayrıca Örükaya Baraj alanında yapılacak olan arkeolojik kazı ve temizlik çalışması ile beden duvarlarının onarımı ilimizin en önemli turizm alanlarından biri olan Alaca Höyük Örenyeri ve yakınındaki Gölpınar Hitit Barajı ile birlikte Örükaya Barajının yeni bir turizm destinasyonu olmasını sağlayacaktır” dedi.

AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Hitit Üniversitesi ve Çorum Valiliği tarafından bölgede Helenistik çağdan kalma bir baraj gövdesi ve yanındaki höyüklerin ortaya çıkarılması için bir kazı çalışması yapılacağını açıkladı. Topraktan tarih çıktığını dile getiren milletvekili Salim Uslu, “Bu tarih bizim için önemli bir zenginlik kaynağı. Bu zenginliği ortaya çıkarmak istiyoruz. Valiliğimiz ve üniversitemizin katkı ve çabaları ile burayı eski muhteşem günlerine yeniden döndürmek için bir çaba içerisindeyiz” diye konuştu.


Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversitenin eğitim faaliyetlerinin dışında diğer alanlarda da toplumda sosyal ve kültürel yapıya dokunacak projelere el atmasının üniversitelerin olmazsa olmaz misyonlarının başında olduğunu belirtti. Rektör Alkan, “Bu anlamda bu kazı bizim için çok farklı anlama geliyor. Çorum’da yapılan ilk kazı. Valiliğin desteği olmasaydı biz bunu yapamazdık. Valimizin geldiği günden bugüne kadar yaptığı çalışmalar böyle somut projelere dönüştü. Bizde sahip olduğumuz bilgi birikimimizi, akademik gücümüzü toplumumuz için, Çorum için, bölgemiz için olabildiğince kullanmaya gayret ediyoruz. Bu projede onlardan birisi” şeklinde konuştu.


Üniversitelerin çok kolay kurulmadığını dile getiren Alkan, “Üniversite olmak için bir mantaliteye ihtiyacınız var. Sadece bina ve yollarla üniversite olunmuyor. Onun için biz bu projeleri çok önemsiyoruz. Çok ciddi yol kat ettik. Bu da milletvekillerimizin, valimizin, toplumun diğer katmanlarının üniversiteye sağladığı destek ve katkılarla oldu. Omuz omuza verince güzel çalışmalar ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.


Turizm master planının esaslarının belli olmaya başladığını belirterek Vali Necmeddin Kılıç’da, “Bu plan dahilinde Alacahöyük, Şapinuva ve bunun etrafındaki höyükleri, kurganları, tümülüsleri açarak bir seyahat hattı oluşturup, ilimize daha çok turist gelmesini sağlamak amacıyla çalışmamız var. Bu çalışmalardan bir tanesi de burada bulunan tarihi barajımızı yeniden turizme kazandırmayı hedefliyoruz. Mevcut barajla birlikte bütünleyerek daha önceki höyükleri açarak turizmin hizmetine sunmak hem bölge, hem Alaca hem de Çorum için katkı sağlayacak” dedi.


İncelemeler sırasında Alaca Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Alaca Belediye Başkanı Muhammet Esat Eyvaz, AK Parti Çorum İl Başkanı Mehmet Karadağ ve idari müdürleri de hazır bulundu.


Milliyet