Çorum kentsel dönüşümde Türkiye 7.si!
Çorum'da 2014 yılında yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili olarak genel bir değerlendirmede bulunan Çetin Özdaş, Çorum şehrinde kentsel dönüşüme olan ilginin giderek arttığını da bildirdi.
Anadolu Kentsel Dönüşüm Mühendislik Müşavirlik Şirketi Müdürü İnşaat Yüksek Mühendisi Çetin Özdaş, Çorum'un kentsel dönüşümde Türkiye yedincisi olduğunu açıkladı.
Çorum'da 2014 yılında yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili olarak genel bir değerlendirmede bulunan Çetin Özdaş, Çorum'da kentsel dönüşüme olan ilginin giderek arttığını bildirdi.
2012 yılı sonlarında öncelikle İstanbul'da başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğunluğunun 2014 yılından itibaren Anadolu illerine kaydığını ifade eden Özdaş, Anadolu illeri içerisinde de Ankara ve Çorum'da kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğunluk kazandığını ve Çorum'da riskli yapı müracaatının yaklaşık 800 adete ulaştığını kaydetti.Bu müracaat sayısına göre Çorum'un 2014 yılında kentsel dönüşümde Türkiye 7. si olduğunu özellikle ifade eden Çetin Özdaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: "Çorum'un bu başarıda Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü'nün kentsel dönüşüme olan ilgisi, katkısı ve başarılı çalışmaları en büyük etkendir. Başarıda lisanslı kuruluşların katkısının da önemsenmesi gerekir. Bu anlamda firmamızın öncü çalışmalarının da başarıda önemli payı olduğunu düşünüyoruz. 2012'de İstanbul'daki yoğun kentsel dönüşüm çalışmalarına Türkiye'nin ilk firmalarından biri olarak katılan Anadolu Kentsel Dönüşüm firması Ankara'da Keçiören, Altındağ ve Mamak'ta 3 ofisle yoğun kentsel dönüşüm çalışmalarına katkıda bulunmaktadır. Ankara'nın gecekondu bölgeleri, hızla modern kentsel yenilenme alanlarına dönüşmektedir. Ülke genelinde pek çok ilde özellikle de İstanbul ve Ankara'da tanınan, yoğun kentsel dönüşüm faaliyetinde bulunan Anadolu Kentsel Dönüşüm firması olarak Çorum merkezli öncü kentsel dönüşüm firması olmaktan gurur duyuyoruz. Ayrıca kentsel dönüşümün finansmanına katkı sağlamak için de 2014 yılında İş Bankası Genel Müdürlüğüyle protokol yaptık.
Ankara'da ve İstanbul'da kentsel dönüşüm riskli yapı tespit çalışmalarına sorunlara ve çözümlere üniversite ve belediyeler önemli destekler vermektedir. Bu anlamda Çorum'da da belediyeden, üniversiteden ilgi beklenilmektedir. İlimizde kentsel dönüşüme ilgi giderek artmaktadır, özellikle kırsal kesimde yoğunlaşmıştır.
Çorum'da halkın ilgisi yoğunlaşmıştır ancak bürokraside gereksiz sorunlarla karşılaşılmaktadır. Devletimiz, ülkemizdeki eski deprem riskli binaların yıkılarak kentlerin ve köylerin yenilenmesi için önemli finansal destekler ( her bir konut için onbin lirayı aşkın kira yardımı, yüz bin liraya kadar kredi vb destekler) sunarken, halkımızda buna ilgi gösterirken, kentsel dönüşümün önemini algılayamayan bazı bürokratların sorun kaynağı olması halkımızı üzmektedir.
Sorunların giderilmesi için görüşmeler yapılmakta, bu görüşmelerde bazı sorunlar çözümlenmektedir. Ancak hala devam eden gereksiz sorunlar vardır. Kentsel dönüşümün önündeki bürokratik sorunların çözülmemesi durumunda konuyu üst makamlara, gerekirse bakanlığa, başbakanlığa da taşımayı düşünüyoruz, ancak halen sorunların yerelde çözülebileceğini ümit ediyoruz. Kentsel dönüşüme il yöneticilerinin de ilgi ve alakası gerekmektedir. Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanımız ve hatta Hitit Üniversitemizin Rektörünün de sorunlara ve çözümlere alakası Çorum'umuzu daha hızlı bir şekilde dönüştürecek ve geliştirecektir"
Çorum Gazetesi