Sektörel

COVID-19 gayrimenkul piyasalarını nasıl etkileyecek?

Dünyada ve ülkemizde ciddiyetini gittikçe artıran COVID - 19 virüsü gayrimenkul piyasalarını nasıl etkileyecek?

Dünyada ve ülkemizde ciddiyetini gittikçe artıran COVID - 19 virüsünün etkisi ekonomi ve finansal piyasalardan sonra gayrimenkul piyasasını da olumsuz etkilemeye başladı. 

Çin’de virüs sonrası gayrimenkul piyasalarında satışların yüzde 45 azaldığını dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Ülkemizde yayınlanan ilan sayılarında şimdiden yüzde 10 bir düşüş yaşandı. Mart ayında yapılan satışların büyük bir kısmı, pandemi öncesi yapılan anlaşmaların işlemleri. Son günlerde birçok emlak işletmesi kapalı ve online olarak hizmet vermeye çalışıyorlar. Bu ilk etki döneminin Haziran ayı başına kadar devam edebileceğini söylemek mümkün” şeklinde konuştu.


Gayrimenkul Türleri Virüsten Farklı Etkilenecek

Covit-19 sürecinde piyasalarda gayrimenkul türlerine farklı tepkiler verileceğini dile getiren Özelmacıklı “İlk etapta alışveriş merkezleri, oteller, yurtlar ve kongre merkezleri etkilenecek. Sonrasında ise özel okul, perakende, depolama ve ofis piyasalarında daralmalar yaşanacak. Konutta daralmanın biraz daha zamana yayılabileceğini düşünüyoruz. Lojistik ve endüstriyel piyasalarda ise büyümeye ihtiyaç duyulacak” diye konuştu.


Evden Çalışma Beklentileri Değiştirecek

Evden çalışma döneminde konutlar için yeni alanlara ihtiyaç duyulmaya başlandığını da dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü “Evden çalışmaya alışma sonrasında özellikle hizmet sektöründe işverenler daha küçük ofislerin kullanımını tercih edebilir gözüküyor. Özellikle online toplantılara imkan tanıyan uygulamalar ile daha esnek ve kolay çalışma ortamları sağlanabilecek. Ortak çalışma alanlarında ise önemli ölçüde talep azalması bekleniyor. İnsanlar sosyal mesafe nedeni ile diğer kişiler ile temas kurmaktan ve yakın durmaktan mümkün olduğunca kaçınacaklar” diye konuştu.


Kira Ödemelerinde Sıkıntılar Yaşanabilir

Ciro bazlı kiralamalar dışında işyeri ve konut kira bedellerin ödemelerinde yaşanacak zorlukların kira geliri elde edenler için de bir risk oluşturacağını dile getiren Özelmacıklı “Her ne kadar 1 Mart, 30 Haziran arasında işleyecek iş yeri kira bedelinin ödenememesi, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacak olsa da ödenmeyen kiraların tahsili istenebilecek. Özellikle istihdamda yaşanabilecek olan daralma sonrasında gerek kira gerekse konut kredi ödemelerini önemli ölçüde aksatabilir” şeklinde konuştu.


Konut Alımında Kredi Kullanımı Artabilir 


Bekle-gör evresi sonrası, piyasalar normalleşmeye başladığında nakit pozisyonu korumak isteyen konut alıcılarının kredilere daha çok müracaat edebileceğini de dile getiren Özelmacıklı “Kredilendirme oranın artması, ev sahibi olmanın özellikle bu dönemdeki öneminin hissedilmesi, insanların ev alım talebini artıracaktır. İnsanlar bu tür dönemlerde daha ferah ve geniş evlere ihtiyaç duydukları için taleplerinde de bu yönde değişiklikler olacak. Evden çalışabilmek için artık yüksek hızda interneti olan, daha çok oda sayılı taşınmazların talebinde artışlar yaşanacak. Ayrıca villa, müstakil evlere ve alternatif bir yaşam alanı sunan yazlık evlere talebin artacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 

Gelirini kaybeden kiracıya kolaylık var!