Çuhadaroğlu Metal'in halka arz büyüklüğü 37 milyon TL olarak belirlendi!
Alüminyum doğrama pazarının önemli firmalarından Çuhadaroğlu Metal halka arz edilecek. Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Çuhadaroğlu, yeni yatırımlarla Avrupa'nın ardından ABD'ye de girmek için adım atacaklarını söylüyor...
TAMAMI Çuhadaroğlu Ailesi'ne ait olan Çuhadaroğlu Metal'in temelleri 1954 yılında Yüksek Mimar Ahmet Çuhadaroğlu tarafından Kağıthane'de kurulan doğrama atölyesi ile atılmış. Firmanın faaliyetleri 1965 yılından bu yana, ağırlıklı olarak mimari uygulamalarda kullanılan ekstrüzyon ürünlerinin üretimi ve işlenmesi ile devam ediyor. Aile, 1978'de ekstrüzyon ürünlerinin üretimi ve işlenmesi için Çuhadaroğlu Metal Sanayi ve Pazarlama A.Ş. (Çuhadaroğlu Metal) cephe sistemleri üretimi ve taahhüt işlerini gerçekleştirmek üzere de Çuhadaroğlu Alüminyum Sanayi ve Pazarlama A.Ş. (Çuhadaroğlu Alüminyum) adlı şirketleri kuruyor. Çuhadaroğlu Metal, 2012 yılında Çuhadaroğlu Holding ile gerçekleştirilen birleşme sonrası Çuhadaroğlu Alüminyum'da yüzde 67 pay sahibi oluyor.
Çuhadaroğlu Metal, üretim faaliyetlerini bugün İstanbul Beylikdüzü'nde ortakların sahip olduğu arazi üzerinde 33 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 39 bin metrekarelik alanda kurulu tesislerde sürdürüyor. Dökümhane, ekstrüzyon presleri, yüzey işlem ve mekanik işlem bölümlerinden oluşan entegre tesislerde; külçe halindeki alüminyum hammaddeden mimari ve endüstriyel uygulamalarda kullanılan profil (ara mamul) ve mamullerin (interax ürünleri) üretimi gerçekleştiriliyor. Şirketin hali hazırda 191 mavi yakalı, 159 beyaz yakalı olmak üzere toplam 350 çalışanı var. Çuhadaroğlu Metal Sanayi ve Pazarlama A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Çuhadaroğlu bugünlerde Çuhadaroğlu Metal'in halka arzına hazırlanıyor. Çuhadaroğlu ile halka arz sürecini, projelerini ve gelecek hedeflerini konuştuk...
Halka arz çalışmalarınız hangi aşamada?
Halka arz konusunda Deniz Yatırım'la anlaştık. SPK ve Borsa İstanbul'a başvurularımızı yaptık. Arzın şubat ayında tamamlanmasını hedefliyoruz. Birim pay fiyatını 2 TL, arz büyüklüğünü 37 milyon TL olarak belirledik. Yüzde 50 sermaye artırımı, yüzde 50 ortak satışı olarak planlanan halka arzda şirketin mevcut 62 milyon TL olan çıkarılmış sermayesi 9 milyon 250 bin TL nakit karşılığı olmak üzere 71 milyon 250 bin TL'ye artırılacak. 9 milyon 250 bin TL tutarında ise ortak satışı gerçekleştirilecek. Böylece halka açıklık oranı yüzde 25.96 olacak. Yüzde 80'ini yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 20'sini ise yurtiçi kurumsal yatırımcılara tahsis ettik. Halka arz sonrasında piyasa değerimizin 142.5 milyon TL olmasını öngörüyoruz.
Hisselerinizi desteklemeyi düşünüyor musunuz?
Evet, 'günlük alım emri' uygulayacağız. Bu kapsamda şirket ortakları tarafından sağlanacak olan ve halka arz büyüklüğünün yüzde 40'ına karşılık gelen 14.8 milyon TL kaynakla 20 işlem günü süreyle. Deniz Yatırım aracılığı ile 500 bin adet halka arz fiyatından günlük geçerli alım emri girilecek.
Halka arz gelirini nasıl değerlendireceksiniz?
Halka arz geliri ile yatırımlarımızı tamamlayacağız. Bu kapsamda profil üretimi ve cephe sistem uygulamalarında kapasitemizi önemli ölçüde artırmayı planlıyoruz. Çuhadaroğlu halen yıllık 16 bin 200 ton biyet, 19 bin ton profil üretimi, 10 bin ton eloksal işleme, 5 bin ton toz boyama, 140 bin metrekare cephe sistemleri tasarım, üretim, test ve montaj kapasitesine sahip. 2016 yılında tamamlanması hedeflenen kapasite artırımı ile biyet üretimi kapasitemiz 32 bin 400 tona, cephe sistemleri kapasitemiz ise 250 bin metrekarenin üzerine çıkacak.
2016'da ne kadarlık bir büyüme ve ciro hedefliyorsunuz?
Çuhadaroğlu'nun konsolide cirosu 2015 yılı dokuz ayı itibariyle 164.2 milyon TL seviyesinde. Aynı dönemde faiz amortisman vergi öncesi karı (FAVÖK) ise 30.9 milyon TL, ana ortaklık net karımız da 18.7 milyon TL olarak gerçekleşti. 2015 sonunda ise ciromuzun bir önceki yıla göre yaklaşık 17 civarında artışla 220 milyon TL'ye ulaşmasını bekliyoruz. 2016 yılında ise yüzde 11 büyüme öngörüyoruz.
Nasıl bir temettü politikası öngörüyorsunuz?
2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin olarak ilgili mevzuat çerçevesinde hesaplanan dağıtılabilir net dönem karının asgari yüzde 30'unun pay sahiplerine nakit olarak dağıtılmasını planlıyoruz.
Çuhadaroğlu Alüminyum halen hangi projelere devam ediyor?
Rönesans-Maltepe llbank, Ağaoğlu Maslak 1453, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali, Kordsa Teknopark ArGe Merkezi, Torunlar-Torun Center, London Royal House Otel. Torunlar- Tüyap Fuar Merkezi&Otel, Swiss Hotel'i sayabiliriz. Çuhadaroğlu Alüminyum proje süreçlerinin beklentiler dahilinde seyretmesi durumunda, 106 bin 813 metrekare proje büyüklüğünün yaklaşık 65 bin metrekarelik kısmının 2016 içinde teslim edilmesini öngörüyoruz.
İleriye dönük hedefleriniz neler?
2016 yılında tamamlanacak yatırımlar sonrasında 2023 yılına kadar yurtiçi ve dışı alüminyum profil satışlarını 12 bin tondan 20 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda başta Almanya, Fransa, İngiltere gibi Avrupa ülkelerine katma değerli işlenmiş profil ihracatının artırılması, Amerika kıtasında endüstriyel ve mimari sistem profili satışına başlamayı planlıyoruz. Öte yandan satış hacminin artırılması, inşaat sektörü dışında makine, ulaştırma (uçak, tren, gemi, tır kasaları) otomotiv gibi üretici firmaların onaylı tedarikçi sayılarını artırmayı öngörüyoruz.
Yeni projeler var mı?
Bu kapsamda yurtiçinde ve dışında potansiyel 201 bin 628 metrekarelik bir teklif verdik. 477 bin 259 bin metrekarelik bir proje için de hazırlık yapıyoruz. Şubat sonuna kadar da bu tekliflerimiz tamamlanmış olacak. Sonuçları ise en geç üç ay içinde netlik kazanmış olur.
Para