Çukurcuma'ya Masumiyet Müzesi kuruluyor
2010'da Avrupa'ya kültür başkentliği yapacak İstanbul'a, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un kitabındaki 'Masumiyet Müzesi' kuruluyor
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un aynı isimli romanında anlatılan, "Masumiyet Müzesi"nin kurulması amacıyla protokol imzalandı. yazar Orhan Pamuk'un yaklaşık 10 yıldır projelendirme çalışmalarını yürüttüğü, "Masumiyet Müzesi"nin hayata geçirilmesi için İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nda protokol imza töreni düzenlendiği belirtildi.
Genel Sekreter Yılmaz Kurt'un ev sahipliğinde düzenlenen imza törenine, Masumiyet Vakfı adına Orhan Pamuk'un katıldığı belirtilen açıklamada, Ocak 2010'da projelendirmesi tamamlanacak Çukurcuma'daki müzede yer alacak objelerin seçimi ve toplanmasına ilişkin çalışmaların Orhan Pamuk tarafından yürütüldüğü kaydedildi.
800 çeşit obje toplandı
Pamuk'un protokol imza töreninde yaptığı konuşmasına da yer verilen açıklamada, bugüne kadar, romanda yer alan 800 çeşit objenin toplandığını belirten yazarın şu görüşleri dile getirdiği kaydedildi: "Yaklaşık 10 yıldır projelendirme çalışmalarını yürüttüğüm Masumiyet Müzesi İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle tamamlanıyor. İstanbul'un kültürel hayatını yansıtacak müzedeki objelerin birçoğunun toplanması çalışmaları tamamlandı. Kitabımda yer alan hayali eşyaların tasarımı için de sanatçılarla çalışmalarımız devam ediyor. Ziyaretçilerin müzedeki tüm objeleri inceleyebilmesi yaklaşık 12 saatlik bir sürede tamamlanabilecek."
Orhan Pamuk'un aynı isimli romanının edebi zemini üzerine kurgulanan özgün proje çerçevesinde, romanda yer alan 83 bölümün temel kavramlarına uygun şekilde bine yakın obje sergileneceği ifade edildi.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın tefrişatını üstlendiği Masumiyet Müzesi'nde, 1950 yılından 2000 yılına kadar İstanbul kültürünü yansıtan günlük hayat eşyaları, fotoğraflar, filmler üzerinden şiirsel ve dokümanter temsil gerçekleştirilecek.
Vatan
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Orhan Pamuk'un en mutlu anı
Orhan Pamuk, son romanı Masumiyet Müzesi'ne "Hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum." diye başlıyordu. Bundan sonra ise "Hayatımın en mutlu anı, biliyorum." diyecek.
Nobel ödüllü yazarın yaklaşık 10 yıldır projelendirme çalışmalarını yürüttüğü Masumiyet Müzesi'nin hayata geçirilmesi için İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nda Genel Sekreter Yılmaz Kurt ev sahipliğinde geçtiğimiz cuma akşamı bir imza töreni düzenlendi. Törene Masumiyet Vakfı adına katılan Orhan Pamuk, müzeyle ilgili gelişmeleri aktardı. Müzenin, 2010 yılının ilk yarısında ziyarete açılması planlanıyor.
Ocak 2010'da projelendirmesi tamamlanacak olan Çukurcuma'daki müzede yer alacak objelerin seçimine ve toplanmasına dair çalışmalar Orhan Pamuk tarafından yürütülüyor. Müzede, romanda yer alan 83 bölümün konseptlerine uygun şekilde bine yakın obje sergilenecek. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın bütün tefrişatını üstlendiği Masumiyet Müzesi'nde, 1950'den 2000 yılına kadar İstanbul kültürünü yansıtan eşyalar, fotoğraflar, filmler üzerinden şiirsel ve dokümanter bir temsil gerçekleştirilmiş olacak.
Bugüne kadar romanda yer alan 750-800 çeşit objenin toplandığını belirten Orhan Pamuk, "Yaklaşık 10 yıldır projelendirme çalışmalarını yürüttüğüm Masumiyet Müzesi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle tamamlanıyor. İstanbul'un kültürel hayatını yansıtacak müzedeki objelerin birçoğunun toplanması çalışmaları tamamlandı. Kitabımda yer alan hayali eşyaların tasarımı için de sanatçılarla çalışmalarımız devam ediyor. Ziyaretçilerin müzedeki tüm objeleri inceleyebilmesi yaklaşık 12 saatlik bir sürede tamamlanabilecek." dedi.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt ise şöyle konuştu: "Hem kurumsal hem de kültürel anlamda geleceğe yönelik bir miras yatırımı olarak değerlendirdiğimiz Masumiyet Müzesi'nin hayata geçirilmesine destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Dünyaca tanınmış yazarımız Orhan Pamuk'un bu özgün çalışmasının, İstanbul'a ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz."
Zaman