Çukurova Bölgesel Havalimanı projesi bölgemiz için önemli!
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak; "Tarımdan dış ticarete, eğitimden sanayiye kadar bölgemizin gelişimine katkı koyacak her alanda yeni projelere öncülük ediyoruz. " dedi..
Tarımdan dış ticarete, eğitimden sanayiye kadar bölgemizin gelişimine katkı koyacak her alanda yeni projelere öncülük ediyoruz. Bu anlamda özellikle Tarsus Kazardı Sahil Şeridi'ndeki turizm yatırımı ile Çukurova Bölgesel Havalimanı projeleri bölgemiz açısından önem verdiğimiz projelerdir. Turizm projesinin devamı için yasal süreci bekliyoruz. Sürecin olumlu sonuçlanıp, yüklenici firmalara iade edilmesi halinde özellikle yol sorununun çözümü için acil kamulaştırma da beklentilerimiz içinde yer alıyor.
Bir diğer proje ise Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi. İhaleyi alan ilk firma yatırımı tamamlayanı adan projeden ayrıldı. Ulaştırma Bakanlığı'ndan edindiğimiz bilgiye göre projeyi başka bir firma devraldı. En kısa sürede inşaatı tamamlayacakları yönünde olumlu haberler alıyoruz. Ancak inşaat alanında yaptığımız gözlemlerde bir hareketlilik göremememiz bizi endişelendiriyor. Bu proje bölgemiz açısından hem bölgesel bir havalimanı olma hem de kargo havalimanı olma özellikleri açısından önem teşkil ediyor.
Katmadeğeri yüksek ihraç ürünleri yetiştirilmeli Bölgeye kargo havalimanı yapüacak olması nedeniyle katmadeğeri yüksek ihraç ürünlerinin yetiştirilmesine yönelik çalışmalar başlattık. Mersin, Tarsus ve Adana'daki süs bitkileri üreticilerinden oluşan bir anonim şirket kurma çalışması sürüyor. Bu yıl içinde çalışma tamamlanmış olacak. Büyük şirketler birleşip güç birliğine giderek, Türkiye'nin ithal ettiği ürünleri bu şirket çatısı altında yetiştirmeyi düşünüyoruz. Bu ürünlerin yurtiçinde satılması yanında kargo taşımacılığının başlaması halinde ihracat yapmak da hedeflerimiz içinde yer alıyor. Bu konuda gerekli yatırımların şimdiden başlaması gerekiyor. Önümüzdeki süreçte tarım ve sanayiyi birleştirip, ilçede Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışma başlattık. Tarım ürünlerinin katma değerini artırmak için gıda sanayisini geliştirmek zorundayız. Bunun en açık örneği; bölgede mısır ya da buğday yetişmesine karşın nişasta fabrikası, domates olmasına karşın salça fabrikası bulunmuyor. Gıda yatırımcılarını Tarsus'a davet ettik. Bu yatırımcıların yatırım yapabilecekleri zemini hazırlamaya çalışıyoruz.
Şehir dışından yatırımcılar kadar bölgemizde yatırımcı yetiştirmeye de büyük önem veriyoruz. Tarsus'ta bu anlamda gerekli sistemi kurarak, eğitim çalışmalarına başladık. Onları yetiştirip yeni girişimlerin kapısını aralamayı hedefliyoruz.
Talebe cevap verebilmek için yeni bir OSB'ye ihtiyaç var
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi genişleme sürecini tamamladı ancak genişleme alanlarında kamu arazilerinin fiyatları çok arttı. Engebeli arazilerin dolgu maliyetleri, arsa maliyetinin önüne geçmeye başladı. Genişleme alanı yerine artık kentin bağımsız yeni bir karma OSB'ye ihtiyacı var. Bunun için de en uygun bölge Tarsus. Yeni yasa, mevcut arsa sahiplerinin yatırım alanlarını genişletebilme hakkı tanıyor. Yatırımcı için iyi bir gelişme ancak yeni taleplere cevap veremiyoruz. Bu sorun yeni bir OSB ile çözülebilir.
Tarsus'un dış ticaretini artırıyoruz
Yabancı ülkeler Tarsus'a davet edilerek, işbirliği anlaşmaları yapıyoruz. Bir yıl içinde Sri Lanka, Etiyopya ve Polonya ile anlaşma imzaladık. Hedefimiz bakir ve geniş pazarlara yönelmek. Bu anlaşmalarla karşılıklı ticari heyetler oluşturup, ticari görüşmeler yapılmasını sağlıyoruz.
Geçtiğimiz yü Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası'nın akreditasyonunu sağladık. Bu akreditasyon ile AB standartlarında hizmet verdiğimiz tescillenmiş oldu" dedi.
Bölgenin-gerek eğitim seviyesinin yükselmesi, gerek ara eleman ihtiyacının çözülmesi gerekse sosyal gelişmişlik açısından eğitim yatırımlarını önemsiyoruz. İlçemize yeni bir fakülte kazandırmak istiyoruz. Bunun için bölgede önemli bir güç birliği oluşturduk ve çalışmalara başladık.
Bölgemizde yeni yapılacak yatırımları da göz önünde bulundurarak, bölüm tercihi yapacağız.
Bölgedeki firmalar açısından üniversite eğitimi yanında ilçede kalifiye eleman konusunda yaşanan sıkıntılara da çözüm bekleniyor. Bu kapsamda bölgemizde tarım meslek lisesi açılması gerektiğine inanıyoruz. Bu sayede ilaçlamadan budamaya ve sulamaya kadar tarımsal çalışmalar sertifikalı, eğitimli ara elemanlar tarafından yapılabilir.
Dünya Bölge