27 / 04 / 2024

Çukurova Havalimanı Projesi meclis gündeminde!

Çukurova Havalimanı Projesi meclis gündeminde!

Çukurova Havalimanı Projesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Şahin, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Çukurova Havalimanı Projesi'ne ilişkin soru önergesi hazırladı. Şahin, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

Çukurova Havalimanı Projesi meclis gündeminde!

CHP'li Şahin, ''Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Şahin, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''2011 yılında yapımına başlanılan, yap-işlet-devret modeli ile yapımı devam eden  Adana  Çukuroava Havalimanı, göçmen kuşların yol güzergahı üzerinde ve verimli tarım toprakları üzerine kurulmak istenmektedir. Yatırım maliyeti 300 milyon Euro olarak belirlenen, 15 Aralık 2011'de ihalesi, 15 Mart 2013 yılında yer teslimi ve temeli 28 Mayıs 2013 tarihinde atılan Havalimanının, aradan geçen 9 yılda ihalesi defalarca iptal edilmiş, Bakan değişiklikleri ile birlikte ihalenin kaderi de değişiklik göstermiştir. Bununla birlikte havalimanının yapılacağı yere 40 kilometre uzaklıkta bulunan Adana, Niğde, Osmaniye, Mersin ve Hatay illerimizin de yararlandığı Adana Şakirpaşa Havalimanı’na rağmen 9 yıldır yapımı konusunda israr edilmesi, yoğun bir havalimanı olan Şakirpaşa Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesi 5 milyon iken Çukurova Havalimanı için öngörülen yıllık 12 milyon yolcu garantisinin yakalanıp yakalanamayacağı da tartışma konusu olmuştur.''

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin'in soruları:
1. 2011 yılından bu yana Çukurova Havalimanı'nın tamamlanamamasının nedeni nedir? Havalimanı için defalarca ihale iptali neden gündeme gelmiştir?

2. 9 yıldır tamamlanamayan Çukurova Havalimanı nedeniyle kamunun uğradığı zarar  ne kadardır? Bu zararın sorumluları hakkında işlem başlatılacak mıdır?

3. Mevcut durumda 2019 yılı verilerine göre Adana, Niğde, Osmaniye, Mersin ve  Hatay illerinin yararlandığı Adana Şakirpaşa Havalimanı'nın yıllık yolcu kapasitesi 5 milyon iken Adana Çukurova Havalimanı için öngörülen 12 milyon kişilik yolcu kapasitesi gerçekçi midir? Uçsa da uçmasa da bu garantinin verilmesi devletin zarara uğratılması değil midir? Öngörülen yolcu kapasitesi sağlanamazsa Adana Şakirpaşa Havalimanı kapatılacak mıdır? 

4. Turizme hizmet edecek havalimanına başka bölgelerde ihtiyaç varken özellikle bu bölgede ve bu havalimanında neden israr edilmektedir? Adana Şakirpaşa Havalimanı mevcut iken ikinci bir havalimanına ihtiyaç duyulmasının ve bu projede israr edilmesinin nedeni nedir?

5. Çukuroava Havalimanı için harcanan paralar neden mevcut havalimanlarının kapasitesinin iyileştirilmesi için kullanılmıyor?


Geri Dön